Τη μνήμη της αείμνηστης Θέλμας Μαυρίδου, που έφυγε από τη ζωή σε τροχαίο δυστύχημα στις 2 Σεπτεμβρίου 2021 τίμησε χθες το Πολυτεχνείο Κρήτης με απόφαση της Συγκλήτου του Ιδρύματος.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Κτηρίου Επιστημών το οποίο ήταν γεμάτο από καθηγητές, διοικητικούς υπαλλήλους και φοιτητές καθώς η Θέλμα ήταν σε όλους ιδιαίτερα αγαπητή.
Το αμφιθέατρο ονομάστηκε: “Αμφιθέατρο Θέλμα Μαυρίδου” ενώ στην είσοδό του έγιναν τα αποκαλυπτήρια τοιχογραφίας που επιμελήθηκε το εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων.
Επίσης, όπως ανακοινώθηκε, η “Ημέρα Επιστήμης και Τεχνολογίας” θα ονομαστεί: “Ημέρα Επιστήμης και Τεχνολογίας Θέλμα Μαυρίδου”.
Η εκδήλωση έγινε σε κλίμα συγκίνησης παρουσία της οικογένειας της Θέλμας.
Σε χαιρετισμό του όσο και σε δηλώσεις του, ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ευάγγελος Διαμαντόπουλος, υπογράμμισε ότι η χθεσινή ήταν «μια ειδική μέρα, μια ημέρα μνήμης, για να τιμήσουμε την προσφορά και το έργο της αγαπητής σε όλους μας Θέλμας Μαυρίδου η οποία χάθηκε με τραγικό τρόπο πριν ένα χρόνο. Η σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης εκτιμώντας την προσφορά, τιμώντας όλη τη δουλειά που έχει προσφέρει η Θέλμα στο Πολυτεχνείο Κρήτης, αποφάσισε να ονοματοδοτήσει το αμφιθέατρο αυτό σε αμφιθέατρο: “Θέλμα Μαυρίδου”. Υπάρχει επίσης ένα ειδικό σχέδιο το οποίο υπάρχει στην είσοδο. Επίσης αποφάσισε μία πολύ σημαντική επιστημονική εκδήλωση, την Ημέρα Επιστήμης και Τεχνολογίας να την ονομάσουμε: “Ημέρα Επιστήμης και Τεχνολογίας Θέλμα Μαυρίδου”. Με αυτόν τον τρόπο θεωρούμε ότι θα τιμήσουμε όχι μόνο τη μνήμη της, θα τιμήσουμε κυρίως όλα αυτά τα οποία μας άφησε ως παρακαταθήκη η Θέλμα η οποία είναι πλέον μακριά μας αλλά η παρουσία της είναι αισθητή κάθε μέρα στους χώρους του Πολυτεχνείου με το έργο το οποίο προσέφερε για πάρα πολλά χρόνια».
Στη συνέχεια τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Θέλμας και ακολούθησε αναφορά στην προσφορά και το έργο της Θέλμας από τον αντιπρύτανη, Μιχάλη Λαγουδάκη, ο οποίος συγκινημένος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είναι δύσκολο να βρει κανείς λόγια να μιλήσει για την προσφορά και το έργο σου. Είναι ακόμη πιο δύσκολο να εκφράσει κανείς το πόσο μας λείπεις! Έχουμε σχεδόν ένα χρόνο να σε δούμε και να σου μιλήσουμε, να γελάσουμε και να χαρούμε μαζί. Εκείνο το απόγευμα της Πέμπτης 2 Σεπτεμβρίου 2021, όλα έμοιαζαν φυσιολογικά. Κλείσαμε τα θέματα της ημέρας, είδαμε τις εκκρεμότητες, είπαμε τα σχέδιά μας για την επόμενη ημέρα και έφυγες από το γραφείο σου για να πας στην Αλμυρίδα, όπως το συνήθιζες κάθε απόγευμα μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες. Και έφυγες κυριολεκτικά… Και πέταξες… ψηλά, μα πολύ ψηλά… Και μας βλέπεις τώρα από εκεί… και εύχομαι να αναπαύεται και να χαίρεται η ψυχή σου…».
«Λέγεται ότι το μεγαλύτερο κεφάλαιο ενός Πανεπιστημίου είναι οι άνθρωποί του. Ρίξε μια ματιά γύρω σου, σήμερα, εδώ, αυτήν την ώρα και σ’ αυτήν την αίθουσα. Όλη η πολυτεχνική σου οικογένεια είναι συγκεντρωμένη εδώ, όλοι οι άνθρωποι του Πολυτεχνείου Κρήτης, από τους φοιτητές μέχρι τους καθηγητές, από το τακτικό μέχρι το έκτακτο προσωπικό, για να σε τιμήσουμε και γιατί όχι, για να σε γιορτάσουμε, ως έναν εξαίρετο άνθρωπο, ως ένα λίαν αγαπητό μέλος της οικογένειάς μας. Κι ας νιώθουμε τώρα την έλλειψη της φυσικής σου παρουσίας. Μέχρι να ξανασμίξουμε πάλι, όλοι μαζί, στην αιωνιότητα…».
Κατά την αναφορά στο έργο της Θέλμας, προβλήθηκαν βίντεο με μουσική υπόκρουση ροκ, με τραγούδια που αγαπούσε η Θέλμα.
Στη συνέχεια μίλησαν συνεργάτες και φίλοι της Θέλμας. Μεταξύ άλλων, η εκπρόσωπος των διοικητικών υπαλλήλων, Ζήνα Τζομπανάκη, οι εκπρόσωποι των φοιτητικών ομάδων (Ράδιο Ενταση, Στέργιος Χαϊτόγλου, ESN Νέλια Μανωλάκη, BEST Φραγκίσκος Μαραγκουδάκης).
Ακολούθησε μουσικό διάλειμμα με τον Αλέξανδρο Στεφανάκη στη λύρα και τον Ελευθέριο Δουνδουλάκη στο λαούτο.
Την απόφαση της συγκλήτου ανέγνωσε ο καθηγητής Μιχάλης Ζερβάκης ενώ ο πρύτανης κ. Διαμαντόπουλος απέδωσε τιμητική πλακέτα στην οικογένεια της Θέλμας.
Συγκινημένος ο σύζυγος της Θέλμας, Σωτήρης Καμενόπουλος, σε χαιρετισμό του τόνισε:
«Η συγκίνησή μου είναι μεγάλη καθώς και όλης της οικογένειας και των φίλων, να βρισκόμαστε εδώ εκπροσωπώντας την οικογένεια της Θέλμας. Αθροιστικά με τη Θέλμα σαν ζευγάρι είχαμε 43 χρόνια ενασχόλησης με το Πολυτεχνείο Κρήτης αν υπολογίσουμε τη δουλειά της, τις σπουδές της, τις σπουδές μου. Μαζί μοιραζόμασταν λύπες, χαρές, μικρά και μεγάλα επιτεύγματα του Πολυτεχνείου Κρήτης. Οσο είμαι σε θέση να γνωρίζω, δεν πρέπει να υπάρχει προηγούμενο τόσο σε ελληνικό, ίσως και σε παγκόσμιο επίπεδο, ονοματοδοσίας ακαδημαϊκής αίθουσας προς τιμήν αναγνώρισης της προσφοράς στην επιστήμη, σε υπάλληλο ιδρύματος. Συνηθίζεται να είναι προς πολιτικούς, προς καθηγητές, προς σημαίνοντα πρόσωπα τοπικών κοινωνιών. Είναι λοιπόν τεράστια η τιμή και η αναγνώριση στο πρόσωπο της Θέλμας η απόφαση της συγκλήτου του Πολυτεχνείου Κρήτης, μια απόφαση – σταθμός, η οποία αναγνωρίζει για πρώτη φορά τη συμβολή στην ανάπτυξη της επιστήμης, των υπαλλήλων των ακαδημαικών ιδρυμάτων, τόσο στην Ελλάδα όσο, ίσως, και παγκοσμίως».
Ακόμα ο κ. Καμενόπουλος αναφέρθηκε στους φοιτητές τους οποίους η Θέλμα αποκαλούσε «τα αστέρια μας».
Η εκδήλωση έκλεισε με τα αποκαλυπτήρια των σχετικών τιμητικών δράσεων.