Σάββατο, 11 Ιανουαρίου, 2025

Τι Μπαραντάρ, τι «Μπαλαντέρ»

Ο πρόεδρος Μπάιντεν σκόπευε να ενώσει τα δημοκρατικά έθνη, για ν’ αντιμετωπίσει μαζί τους την επικράτηση της Κίνας. Όμως ο κόσμος έχει αλλάξει, ιδίως στις χώρες τις Ε.Ε. μετά την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ευρωπαϊκή οικογένεια και τη βύθισή του σε αναταραχή. Όμως ο Μπάιντεν έπεσε στον Ομηρικό στοχασμό, ότι «άλλαι μεν βουλαί ανθρώπων, άλλα δε Θεός κελεύει». Δεν θέλησε να πιστέψει ότι, όταν ο χρόνος θα κυλάει αντίστροφα μέχρι τέλος Αυγούστου, μπορεί να έχει συντελεσθεί η «πτώση των αετών»!

Οι Αμερικανοί δεν στάθμισαν σωστά έναν απ’ τους “μαθητές”, όπως ερμηνεύεται το όνομα Ταλιμπάν, τον “αδελφό” Μπαραντάρ, που είναι απ’ τους σπουδαιότερους μουλάδες.

Πρόκειται για εμβληματικό πρόσωπο του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν, που εκπαιδεύτηκε στο Πακιστάν. Ήταν διαπραγματευτής με Ρωσία, Κίνα και ΗΠΑ και σύμφωνα με το “Associated Press”, όπως και άλλα ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν, έτσι κι αυτός είχε διατελέσει πράκτορας της CIA, υποστηριζόμενος απ’ τους Μουτζαχεντίν του Πακιστάν. Με την εισβολή των ΗΠΑ το 2001 μετά την επίθεση στους δίδυμους Πύργους της 11ης Σεπτεμβρίου αυτοεξορίστηκε στο Πακιστάν. Όμως οι διπλωμάτες ανακάλυψαν στο πρόσωπό του έναν μετριοπαθή άνθρωπο με βούληση και διάθεση να κάνει πολιτικές επαφές με την Καμπούλ.

Ο πρόεδρος Ομπάμα δεν συμφώνησε να τον χρησιμοποιήσουν. Όταν βρισκόταν στο Καράτσι το 2010, οι Πακιστανικές αρχές πείσθηκαν απ’ τους Αμερικανούς να τον φυλακίσουν ως επικίνδυνο. Όπως κι έγινε. Μετά 8 χρόνια που έμεινε φυλακή, κατόπιν απαίτησης του Τραμπ, απελευθερώθηκε με αντάλλαγμα την προσπάθεια μεσολάβησης τερματισμού του πολύχρονου πολέμου.

Ο Μπαραντάρ συνεννοείτο με τον Τραμπ τηλεφωνικώς. Η συνάντησή του τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Ντόχα, πρωτεύουσα του Κατάρ, με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ήταν αναποτελεσματική. Υπήρξε επικεφαλής μιας αντιπροσωπείας στην Ουάσιγκτον το 2020 για την υπογραφή της συμφωνίας αποχώρησης μέχρι 31/8/21. Είναι αυτός που συνεβούλευσε τους Ταλιμπάν να δείχνουν εικόνα προσιδιάζουσα με δυτικά πρότυπα, κάτω από ανθρώπινα πρόσωπα με καθαρά ρούχα και δίχως γενειάδες, διαμηνύοντας τώρα ότι δεν παρατείνεται ο χρόνος αποχώρησης και η 31 Αυγούστου είναι «κόκκινη γραμμή».

Η προσπάθεια του Μπάιντεν είναι να διασωθούν οι χιλιάδες Αμερικανοί πολίτες και οι συνεργασθέντες Αφγανοί μαζί τους. Καλείται τώρα ν’ αντικρούσει την πολιορκία του αεροδρομίου της Καμπούλ από τέσσερα σημεία. Ίσως οι ΗΠΑ υποστούν μια οδυνηρή ήττα που θα παραμένει ως κηλίδα στην εξωτερική πολιτική τους, μέσα στις άλλες. Δεν διέκριναν, φαίνεται, οι υπεύθυνοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ότι ο Μπαραντάρ είχε γίνει ο «μπαλαντέρ» στα χέρια των Ταλιμπάν, οι οποίοι μισούν τους Αμερικανούς, θεωρώντας τους ως κατακτητές.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα