Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου, 2024

Τι πιστεύουν οι Eυρωπαίοι για τους εμβολιασμούς

Στοιχεία για την Ελλάδα και συγκριτικές έρευνες

Η τελευταία έρευνα του Έκτακτου Ευρωβαρόμετρου που διεξήχθη στα τέλη Μαΐου δείχνει ότι τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της ΕΕ (75%) θεωρούν τα εμβόλια της νόσου COVID-19 ως τον μοναδικό τρόπο για τον τερματισμό της πανδημίας.
Kαι αυτό παρά το γεγονός ότι δεν είναι και λίγοι αυτοί που δεν αποδέχονται τα εμβόλια αλλά και πολλοί που φοβούνται πως δεν είναι απόλυτα ασφαλή.
Τα αποτελέσματα πάντως της τελευταίας έρευνας του έκτακτου ευρωβαρόμετρου δείχνουν ότι σχεδόν επτά στους δέκα ερωτηθέντες (69%) έχουν ήδη εμβολιαστεί ή επιθυμούν να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν, ενώ το 79% σκοπεύουν να εμβολιαστούν έως το τέλος του έτους. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών – μελών, ενώ, όσον αφορά την ηλικία των ερωτηθέντων, εκείνοι που είναι κάτω των 45 ετών εμφανίζονται πιο διστακτικοί.
Κατά μέσο όρο, το 70% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η ΕΕ έχει συμβάλλει καθοριστικά στη διασφάλιση της πρόσβασης σε εμβόλια κατά της νόσου COVID-19 στη χώρα τους.
Μια σχετική πλειοψηφία εκφράζει την ικανοποίησή της για τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ διαχειρίστηκε τη στρατηγική εμβολιασμού (47% ικανοποιημένοι, 45% δυσαρεστημένοι). Οι γνώμες σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης αυτής της στρατηγικής από τις εθνικές κυβερνήσεις είναι ελαφρώς πιο επικριτικές (46% ικανοποιημένοι, 49% δυσαρεστημένοι).

Τι απαντούν οι Έλληνες

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, αυτή βρίσκεται κάπου στην μέση μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών χωρών αναφορικά με την αποδοχή ή μη των εμβολιασμών.
Έτσι, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι ερωτηθέντες στην Ελλάδα απάντησαν σε σχετικά καλό ποσοστό 27% (έναντι 32% του μέσου ευρωπαϊκού όρου) ότι θα εμβολιάζονταν όσο το δυνατό πιο γρήγορα κατά του κορωνοϊού, ότι έχουν ήδη εμβολιαστεί 32% (37% ο μέσος όρος), ότι θα εμβολιαστούν κάποια στιγμή μέσα στο 2021 14% (10% ο μέσος ευρωπαϊκός όρος) και ότι δεν θα εμβολιαστούν ποτέ 12% (9% ο μέσος ευρωπαϊκός όρος).
Αναφορικά για το αν το εμβόλιο θα βοηθήσει στον τερματισμό της πανδημίας, 66% απαντούν θετικά, πως είναι δηλαδή πολύ σημαντικό, ενώ 28% ως μάλλον σημαντικό. Ποσοστό 63% των ερωτηθέντων απαντά πως το εμβόλιο προστατεύει κατά της COVID – 19, ενώ 70% αυτών πιστεύει πως το εμβόλιο προστατεύει αποτελεσματικά από το να μεταδοθεί ο ιός σε συγγενείς και φίλους.
Τέλος, στο ερώτημα για το αν το εμβόλιο θα επιτρέψει και πάλι την επανέναρξη της φυσιολογικής επαγγελματικής ζωής, 59% των Ελλήνων απαντά θετικά και 32% μάλλον την στιγμή που ο μέσος ευρωπαϊκό όρος ανέρχεται σε 50%.
Το έκτακτο αυτό ευρωβαρόμετρο πραγματοποιήθηκε το διάστημα από 21 – 26 Μαΐου και εξετάζει και άλλες παραμέτρους του εμβολιασμού. Σε γενικές γραμμές πάντως η ανταπόκριση του κόσμου στα εμβόλια είναι θετική, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά διαφέρουν από χώρα σε χώρα.

Τι πίστευαν οι Ευρωπαίοι για τους εμβολιασμούς λίγο μετά την έναρξή τους

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα τα αποτελέσματα του τακτικού Ευρωβαρόμετρου που διενεργήθηκε τον Φεβρουάριο-Μάρτιο 2021 το 45% των Ευρωπαίων απάντησε ότι θα επιθυμούσαν να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατόν, ή είχαν ήδη εμβολιαστεί κατά την έρευνα, και το 20% ότι θα επιθυμούσε να εμβολιαστεί κάποια στιγμή εντός του 2021. Το 21% θα επιθυμούσε να εμβολιαστεί αργότερα. Μόνο το 12% δηλώνει ότι δεν θα εμβολιαστεί ποτέ και 2% απάντησε ότι δεν γνωρίζει.
Σε 21 χώρες η πλειονότητα των ατόμων που απάντησαν θα επιθυμούσε να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατόν ή είχαν ήδη εμβολιαστεί, με επικεφαλής την Ιρλανδία (74%), τη Δανία (73%) και τη Σουηδία (71%). Από την άλλη, λιγότεροι από ένας στους πέντε απαντήσαντες επιθυμεί να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατόν στη Βουλγαρία (19%) και στην Κύπρο (16%).

Εμπιστοσύνη στην ΕΕ, θεραπεία και εμβόλια το 2020

Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε και την στάση των πολιτών το 2020 και συγκεκριμένα λίγο μετά το προηγούμενο καλοκαίρι όπου πριν αρχίσουν οι εμβολιασμοί περισσότεροι από έξι στους δέκα Ευρωπαίους εμπιστεύονταν την ΕΕ να λάβει τις σωστές αποφάσεις στο μέλλον (62 %).
Για να έχουμε μια σφαιρική εικόνα για πριν και μετά τους εμβολιασμούς οι συχνότερα αναφερόμενες προτεραιότητες για τον τρόπο αντίδρασης της ΕΕ στην πανδημία του κορωνοϊού ήταν η χάραξη στρατηγικής για την αντιμετώπιση παρόμοιας κρίσης στο μέλλον, και η ανάπτυξη χρηματοδοτικών μέσων για την εξεύρεση θεραπείας ή εμβολίου (37 % για κάθε ένα από αυτά).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα