Πολλές φορές καλλιεργούμε στον κήπο ή το χωράφι μας και αναρωτιόμαστε αν το χώμα που έχουμε είναι κατάλληλο για κάποια συγκεκριμένη καλλιέργεια και αν διαθέτει τα απαιτούμενα θρεπτικά συστατικά. Η ανάλυση του εδάφους στη χώρα μας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη ειδικά για την καλλιέργεια ελιάς και του αμπελιού, αλλά και γενικότερα για τις δενδρώδεις καλλιέργειες. Η γνώση της γονιμότητας και των ιδιοτήτων του εδάφους είναι απαραίτητη για κάθε καλλιέργεια, ειδικά για τους επαγγελματίες καλλιεργητές, προκειμένου να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια το είδος της λίπανσης και τις κατάλληλες ποσότητες λιπάσματος που χρειάζεται ένα χωράφι. Η ανάλυση του έδάφους μας προσφέρει αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις ιδιότητες και τις ανάγκες του εδάφους που καλλιεργούμε. Είναι, λοιπόν, εξαιρετικά χρήσιμη και μπορούμε εύκολα να την πραγματοποιήσουμε σε συνεργασία με κάποιο πιστοποιημένο εργαστήριο. Για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως η καλλιέργεια της ελιάς, της μηλιάς, της λεμονιάς, της πορτοκαλιάς, του αβοκάντο κατάλληλη εποχή για δειγματοληψία είναι την περίοδο του φθινοπώρου.
Τι συνθήκες χρειάζεται το ινδικό φούλι για να ανθοφορήσει;
Το ινδικό φούλι ή πλουμέρια αγαπάει πολύ τη ζέστη και την άφθονη υγρασία στην ατμόσφαιρα. Για να μας χαρίσει την πλούσια και ευωδιαστή ανθοφορία της, η πλουμέρια χρειάζεται απευθείας ηλιακό φως για αρκετές ώρες την ημέρα. Δεν είναι καθόλου ανθεκτική στο κρύο και σε συνθήκες παγετού δύσκολα μπορεί να ξεραθεί. Για το λόγο αυτό, φροντίζουμε να την προστατεύουμε από το κρύο του χειμώνα. Όταν η θερμοκρασία πλησιάζει τους μηδέν βαθμούς Κελσίου είναι καλό να την καλύπτουμε με ειδικό πλαστικό αντιπαγετικής προστασίας. Η πλουμέρια χρειάζεται πλούσιο και γόνιμο έδαφος με πολύ καλή αποστράγγιση για να αναπτυχθεί. Όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, η ανάπτυξη της πλουμέριας είναι πολύ γρήγορη και μπαίνει ταχύτατα σε ανθοφορία.
Σε ποια μέρη συναντάμε το φυτο κρίταμο;
Το κρίταμο είναι πολυετής πόα που φυτρώνει σε βραχώδεις ακτές και αμμουδιές. Το κρίταμο έχει υπόλευκα σαρκώδη, παχιά και γυαλιστερά φύλλα, επιμήκη και λογχοειδή. Ο βλαστός και τα φύλλα του κρίταμου, όταν τα τρίψει κανείς αναδίδουν μια ευχάριστη μυρωδιά και έχουν μια αλμυρή γεύση. Το χρώμα των βλαστών και των φύλλων είναι κυανοπράσινο, ενώ τα άνθη του είναι κιτρινοπράσινα. Το κρίταμο ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σέλινο, τον μαϊντανό, τον άνηθο και το μάραθο. Οι νεαροί βλαστοί και τα φύλλα του κρίταμου τρώγονται και διαθέτουν μια χαρακτηριστική πικρή και υφάλμυρη γεύση. Συλλέγονται από Απρίλιο έως Ιούνιο και διατηρούνται στην άλμη, καθώς χρησιμοποιούνται στις σαλάτες ως άρτυμα στη χωριάτικη σαλάτα αλλά και σαν συνοδευτικό ψαριών και κρεάτων. Οι βλαστοί και τα άνθη του κρίταμου τηγανίζονται και γίνονται ομελέτες, ενώ τα φύλλα και οι σπόροι του μπορούν να παρασκευαστούν σε αρωματικό τουρσί. Τέλος, από το κρίταμο μπορούμε να παρασκευάσουμε ένα εξαιρετικό καρύκευμα αλατιού, αν το αποξηράνουμε και το τρίψουμε.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr