Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου, 2024

Τι πρέπει να κάνει κάθε γυναίκα για την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού

Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού δεν αυξάνει μόνο τα ποσοστά επιβίωσης, αλλά μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην ίαση. Η ετήσια κλινική εξέταση και οι διαγνωστικές εξετάσεις με μαστογραφία και υπερηχοτομογραφία στις ηλικίες άνω των 40-45 ετών αποτελούν το τρίπτυχο για την πρόληψη.

Στις νεότερες ηλικίες, λόγω της πυκνότητας των μαστών, μειώνεται η διαγνωστική αξία της μαστογραφίας και γι? αυτό συνιστάται κλινική εξέταση και διαγνωστική εξέταση με υπέρηχο. Όσο μεγαλώνει η ηλικία -και ειδικά στις ηλικίες από 50 έως 70 ετών, όταν το ποσοστό εμφάνισης του καρκίνο του μαστού αυξάνει- τόσο πιο τακτικός θα πρέπει να είναι ο προληπτικός έλεγχος. Επιπλέον πιο συχνά και πιο στενά θα πρέπει να παρακολουθούνται από ιατρό, και πλέον των άλλων εξετάσεων να κάνουν μαγνητική μαστού, οι γυναίκες υψηλού κινδύνου με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, καθώς και όσες αποδεδειγμένα έχουν τη μετάλλαξη που ευθύνεται για τη νόσο.

Τα παραπάνω ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο χειρουργός μαστού Ανανίας Ανανιάδης, με αφορμή ομιλία του στη σημερινή εκδήλωση με θέμα «Πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού», που διοργανώνει ο Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» νομού Θεσσαλονίκης για την ενημέρωση των εργαζομένων της Interlife Ασφαλιστικής, η οποία είναι από τους μεγάλους χορηγούς της εκστρατείας Pink for Sail.

Τα προγράμματα του Συλλόγου «Άλμα Ζωής», που παρουσιάζονται στην εκδήλωση από την πρόεδρο του συλλόγου, Κυριακούλα Δερεκενάρη, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων ψυχοκοινωνική υποστήριξη, υποστήριξη στα νοσοκομεία, ενημέρωση για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση, εκπαιδευτικά σεμινάρια, εκπαίδευση εθελοντών, καθώς και ενημέρωση για τα δικαιώματα των ασθενών.

Στα γραφεία του συλλόγου λειτουργεί τράπεζα ειδών όπου διατίθενται περούκες, προθέσεις για μαστούς, σιλικόνες, εξαρτήματα σιλικόνης και ειδικοί στηθόδεσμοι σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Να σημειωθεί ότι πέρσι στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης εξετάστηκαν 420 γυναίκες, στο πρόγραμμα δωρεάν εξετάσεων για ανασφάλιστες στο νομό Θεσσαλονίκης έγιναν 100 εξετάσεις με υπέρηχο σε 100 νέες γυναίκες και 180 μαστογραφίες σε γυναίκες άνω των 40 ετών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα