» Η επίδραση σε εγκέφαλο, κυκλοφορικό, καρδιά και άλλα όργανα
Το αλάτι ως γνωστό βελτιώνει τη γεύση πολλών τροφίμων, με αποτέλεσμα να επιλέγουμε περισσότερες επεξεργασμένες τροφές, όπως ψωμί, δημητριακά, αλλαντικά, τυριά.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Το αλάτι που η χημική του ανάλυση, απέδειξε την σύσταση του να αποτελείται από νάτριο και χλώριο με τον χημικό τύπο NaCl, ήταν γνωστό από αρχαιότατους χρόνους και σε όλους τους λαούς Ανατολής και Δύσης. Το χρησιμοποιούσαν ως άρτυμα για να βελτιώσουν τη γεύση των των φαγητών και ως συντηρητικό ζωικών και φυτικών τροφίμων.
ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ
Η υπερβολική όμως κατανάλωση αλατιού ως γνωστό, έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και συγκεκριμένα με το μεγαλύτερο ρίσκο στις παρακάτω περιπτώσεις:
• άτομα πάνω από 50 χρονών
• άτομα με υψηλή ή με προδιάθεση για υψηλή αρτηριακή πίεση
• άτομα με σακχαρώδη διαβήτη
– Αύξηση της αρτηριακής πίεσης
H αρτηριακή πίεση αυξάνεται με την αυξημένη κατανάλωση του αλατιού, γιατί αυξάνεται το νάτριο στο αίμα, με αποτέλεσμα την αύξηση της κατακράτησης του νερού προκειμένου να διαλυθεί το επιπλέον νάτριο στην κυκλοφορία. Στη συνέχεια αυξάνεται ο όγκος των υγρών γύρω από τα κύτταρα και ο όγκος του αίματος. Η αύξηση του όγκου του αίματος συνεπάγεται περισσότερη δουλειά από την καρδιά και περισσότερη πίεση στα αιμοφόρα αγγεία και τελικά την αύξηση της αρτηριακής πίεσης.
Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι η βασική αιτία καρδιαγγειακών παθήσεων και σε αυτή οφείλονται τα 2/3 εγκεφαλικών επεισοδίων
– Στεφανιαία νόσος – καρδιακή ανεπάρκεια – καρδιακή προσβολή
Η αυξημένη αρτηριακή πίεση οδηγεί σε παθήσεις της καρδιάς (στεφανιαία νόσο, καρδιακή ανεπάρκεια), γιατί το πάχος των αγγείων αυξάνεται προκειμένου να ανταπεξέλθει στην αυξημένη πίεση του αίματος και κατ’ επέκταση στην επιβράδυνση της λειτουργίας της καρδιάς.
– Εγκεφαλική δυσλειτουργία
Ερευνητές από διάφορα Πανεπιστήμια κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μεγάλη κατανάλωση αλατιού προκαλεί στρες στον εγκέφαλο, γιατί αυξάνεται η παραγωγή κορτιζόλης της ορμόνης του στρες.
Το παραπάνω προέκυψε από μελέτες σε ποντίκια, που μια ομάδα έτρωγε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, ενώ μία άλλη με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Οι ερευνητές μετρούσαν δύο φορές την ημέρα τα επίπεδα της εν λόγω ορμόνης του στρες, για οκτώ (8) εβδομάδες και κατέληξαν στο παραπάνω συμπέρασμα.
Μία δε από τις βασικότερες επιπτώσεις στον εγκέφαλο πού έχει η μεγάλη κατανάλωση του αλατιού, είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο, καθώς επίσης η άνοια, η απώλεια μνήμης, λόγω καταστροφής των αγγείων του.
-Παχυσαρκία
Παρότι το αλάτι δεν έχει θερμίδες και δεν προκαλεί παχυσαρκία με άμεσο τρόπο, όμως με έμμεσο τρόπο προκαλεί, γιατί αυξάνεται η κατανάλωση αναψυκτικών και ροφημάτων πού έχουν πολλές θερμίδες.
-Πέτρες στα νεφρά και νεφρική ανεπάρκεια
Οι πέτρες στα νεφρά είναι ένα πολύ συχνά εμφανιζόμενο πρόβλημα που οφείλεται σε συσσώρευση ασβεστίου σε αυτά. Η αύξηση του ασβεστίου στα νεφρά επηρεάζεται από την αύξηση του νατρίου στον οργανισμό και την αυξημένη αρτηριακή πίεση. Μακροπρόθεσμα η επιβάρυνση της νεφρικής λειτουργίας λόγω της αυξημένης αρτηριακής πίεσης, μπορεί να οδηγήσει και σε νεφρική ανεπάρκεια.
-Οστεοπόρωση
Η οστεοπόρωση όπως γνωρίζουμε, οφείλεται στην αποβολή ασβεστίου από τα οστά. Επομένως εάν το ασβέστιο απομακρύνεται μέσω της διούρησης όταν αυξάνεται η ποσότητα του αλατιού με την διατροφή, προκύπτουν περισσότερα προβλήματα οστεοπόρωσης.
-Πρήξιμο των άκρων και δακτύλων
Το πρήξιμο των δακτύλων και των άκρων προκύπτει λόγω της κατακράτησης υγρών από την υψηλή πρόσληψη αλατιού.
– Διαβήτης 7
Ο σακχαρώδης διαβήτης επηρεάζεται από την αρτηριακή πίεση. Όσο αυξάνεται η αρτηριακή πίεση, αυξάνεται και σακχαρώδης διαβήτης. Τα άτομα που έχουν πρόβλημα με σακχαρώδη διαβήτη, πρέπει να προσέχουν πολύ την πρόσληψη αλατιού στην καθημερινή τους διατροφή.
Γενικές οδηγίες
Από τα παραπάνω συνάγεται το συμπέρασμα ότι γενικά θα πρέπει να προσέχουμε τη χρήση του αλατιού στην διατροφή μας, ιδιαίτερα τα ευάλωτα άτομα που αναφέρονται παραπάνω.
*Ο Αναστάσιος Τριποδιανάκης
είναι χημικός, πρώην προϊστάμενος
της Διεύθυνσης Εμπορίου Χανίων και
της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Ρεθύμνης