Το κάλιο είναι ζωτικής σημασίας θρεπτικό στοιχείο για όλα τα φυτά καθώς ευνοεί πλήθος λειτουργιών μεταβολισμού των φυτών που έχουν σαν αποτέλεσμα την καλή ανάπτυξη και καρποφορία των φυτών. Συγκεκριμένα η προσθήκη λιπάσματος καλίου στα φυτά βοηθά στις παρακάτω λειτουργίες των φυτών:
– Συντελεί στην δημιουργία ποιοτικών καρπών των καλλιεργειών, τόσο ως προς το επίπεδο μεγαλύτερου μεγέθους των καρπών, καλύτερου χρωματισμού αλλά και πιο νόστιμης γεύσης.
– Επιμηκύνει και βελτιώνει την διαδικασία ωρίμανσης των καρπών με αποτέλεσμα να γίνεται σταδιακά η διάθεση της παραγωγής στις αγορές από τους παραγωγούς και όχι μαζεμένα.
– Συμμετέχει στη ρύθμιση της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης και στην καλύτερη εξοικονόμηση νερού των φυτών κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη ανθεκτικότητα των φυτών σε δυσμενείς συνθήκες παγετού, δυνατών ανέμων, ξηρασίας.
– Βελτιώνει την απορρόφηση αζώτου από τα φυτά κατά τη λίπανση και την δημιουργία πλουσιότερης βλάστησης.
– Ενισχύει την δημιουργία κυτταρίνης στα φυτά και μειώνει τον κίνδυνο πλαγιάσματος των φυτών.
Τι κλάδεμα κάνουμε σε μεγάλα δέντρα αχλαδιάς;
Τα ενήλικα παραγωγικά δέντρα αχλαδιάς χρειάζονται κλάδεμα κάθε χρόνο την περίοδο του χειμώνα. Το κλάδεμα καρποφορίας στις αχλαδιές έχει σαν σκοπό τη διατήρηση της λογχοειδούς βλάστησης της αχλαδιάς (τριετές καρποφόρο ξύλο), την ανανέωση του καρποφόρου ξύλου και τον σχηματισμό νέων καρποφόρων οργάνων. Αυτό γίνεται με αποκοπή των παλαιότερων και των ξερών ή ασθενικών κλάδων, καθώς και με την σύντμηση κλάδων για να διατηρηθεί σε χαμηλό ύψος το δέντρο και να διευκολύνεται η συγκομιδή. Οι βλαστοί του παρελθόντος έτους της αχλαδιάς δεν κλαδεύονται, αλλά πρέπει να αφαιρούνται. Παράλληλα, για την εξασφάλιση καλής παραγωγής σε αχλάδια, καθοριστικός παράγοντας είναι η ύπαρξη ικανοποιητικού φωτισμού και αερισμού στο εσωτερικό της κόμης των δένδρων. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ανάλογα την ποικιλία της αχλαδιάς και την τάση να σχηματίζει λογχοειδή, διαφοροποιείται και το κλάδεμα καρποφορίας. Μετά το κλάδεμα της αχλαδιάς, ο ψεκασμός των δέντρων με χαλκούχο διάλυμα και η επάλειψη των μεγάλων τομών με αλοιφή κλαδέματος βοηθά στην προστασία από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες.
Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται η αρμπαρόριζα;
Η αρμπαρόριζα είναι ένα πολυετές αρωματικό φυτό με μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες και υπέροχα λουλούδια και που συναντάμε συχνά σε κήπους και γλάστρες των ελληνικών σπιτιών. Με καταγωγή από τη Νότια Αφρική, η αρμπαρόριζα ανήκει στην ίδια οικογένεια με το γεράνι, το πελαργόνι και το μαστιχάκι. Η αρμπαρόριζα διαθέτει έρπουσα ανάπτυξη με χαρακτηριστικά οδοντωτά φύλλα που αναδίδουν ένα έντονο άρωμα όταν τα τρίβουμε. Η εποχή άνθισης της αρμπαρόριζας είναι κατά την περίοδο Απριλίου-Μαΐου με λουλούδια που έχουν αποχρώσεις του ροζ και του μωβ
Η αρμπαρόριζα διαθέτει πολύ γρήγορη ανάπτυξη και προτιμάει ηλιόλουστες ή και ημισκιαζόμενες θέσεις για να ευδοκιμήσει. Χρειάζεται ελαφρύ αμμώδες έδαφος με καλή αποστράγγιση, καθώς οι ρίζες της δεν αντέχουν την υπερβολική υγρασία. Η αρμπαρόριζα είναι σχετικά ευαίσθητη στο ψύχος, γι’ αυτό άλλωστε τη συναντάμε κυρίως σε παράκτιες περιοχές, όπου επικρατούν ήπιοι χειμώνες.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr