Το κάλιο είναι ζωτικής σημασίας θρεπτικό στοιχείο για όλα τα φυτά καθώς ευνοεί πλήθος λειτουργιών μεταβολισμού των φυτών που έχουν σαν αποτέλεσμα την καλή ανάπτυξη και καρποφορία των φυτών. Συντελεί στην δημιουργία ποιοτικών καρπών των καλλιεργειών, τόσο ως προς το επίπεδο μεγαλύτερου μεγέθους των καρπών, καλύτερου χρωματισμού αλλά και πιο νόστιμης γεύσης. Επιμηκύνει και βελτιώνει την διαδικασία ωρίμανσης των καρπών με αποτέλεσμα να γίνεται σταδιακά η διάθεση της παραγωγής στις αγορές από τους παραγωγούς και όχι μαζεμένα. Το κλάλιο συμμετέχει στη ρύθμιση της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης και στην καλύτερη εξοικονόμηση νερού των φυτών κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την μεγαλύτερη ανθεκτικότητα των φυτών σε δυσμενείς συνθήκες παγετού, δυνατών ανέμων, ξηρασίας. Επίσης, βελτιώνει την απορρόφηση αζώτου από τα φυτά κατά τη λίπανση και την δημιουργία πλουσιότερης βλάστησης.
Θα μας πείτε για το ου, το διάσημο φυτό των Χριστουγέννων;
Φυτό “ου” ή ίλεξ, ένα από τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή χριστουγεννιάτικα φυτά σε ολόκληρο τον κόσμο. Γνωστό στη χώρα μας και με τη λαϊκή ονομασία αρκουδοπούρναρο, το ου (Ilex sp) είναι ένας θάμνος με κόκκινους καρπούς που εμφανίζονται την περίοδο του χειμώνα μέσα από τα γυαλιστερά δερματώδη και αγκαθωτά φύλλα του. Το ίλεξ έχει συνδεθεί με τη γιορτή των Χριστουγέννων, καθώς διάφοροι μύθοι αναφέρουν ότι το ου φύτρωσε για πρώτη φορά στις πατημασιές του Χριστού συμβολίζοντας με τα αγκάθια και τους κόκκινους καρπούς τα μαρτύρια του. Κατά την περίοδο των γιορτών, τα ανθοπωλεία πουλάνε κλαδιά με τους καρπούς του ίλεξ για να τα στολίσουμε στα βάζα του σαλονιού μας. Μπορούμε να βρούμε και φυτά ίλεξ σε γλαστράκια για να τα διακοσμήσουμε το σπίτι μας και στη συνέχεια να τα μεταφυτέψουμε στο μπαλκόνι ή τον κήπο μας. Γνωστό κυρίως για τους κόκκινους καρπούς και τα αγκάθια στα φύλλα του, το ίλεξ εμφανίζει μικρά λευκά ή λευκοκίτρινα λουλούδια στα τέλη της άνοιξης. Το ίλεξ φυτεύεται αρκετά συχνά σε βραχόκηπο λόγω της άγριας μορφής του βλάστησής, του ενώ επιλέγεται και για τη δημιουργία αδιαπέραστου φράχτη λόγω των αγκαθιών του.
Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες σέλινου;
Οι πιο γνωστές ποικιλίες είναι η παραδοσιακή ποικιλία σέλινου, η ποικιλία σέλερι και η ποικιλία σελινόριζα που διαθέτουν τα εξής χαρακτηριστικά:
• Κοινή ποικιλία σέλινου: Παραδοσιακή ντόπια φυλλώδη ποικιλία σέλινου με λεπτούς βλαστούς και φύλλα που διαθέτουν έντονο άρωμα και γεύση
• Ποικιλία σέλερι: Κλασική φυλλώδη ποικιλία σέλινου με χονδρούς τραγανούς βλαστούς που φτάνουν σε ύψος μέχρι και ένα μέτρο και μεγάλα φύλλα που δεν έχουν όμως τόσο δυνατό άρωμα όσο η κοινή ποικιλία.
• Ποικιλία σελινόριζα: Χαρακτηριστική ποικιλία ριζώδους σέλινου που τρώγεται για τη μεγάλη στρογγυλή ρίζα της, νωπή ή μαγειρεμένη σε σαλάτες και σε σούπες.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr