Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Τι προτείνει η Κομισιόν για το «δυναμικό» πλαφόν στο φυσικό αέριο

Τις λεπτομέρειες για το «δυναμικό» πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο αναμένεται να προταθεί από την Κομισιόν αυτή την εβδομάδα, αποκαλύπτει το Reuters.

Στο πλαίσιο των προσπαθειών απεξάρτησης από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, η Κομισιόν θα καταφύγει σε αυτή την «ύστατη λύση», προκειμένου να συγκρατήσει την ανεξέλεγκτη άνοδο των τιμών ενέργειας.

Σύμφωνα με την πρόταση που έχει δει το πρακτορείο, θα επιβληθεί επίσης υποχρεωτικό όριο στο εύρος διακύμανσης της τιμής ανά ημέρα για τα συμβόλαια ενός μήνα για τα προϊόντα ενέργειας.

Όπως αναφέρεται, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) θα είναι υπεύθυνος για να καθορίσει ένα ανώτατο όριο τιμής για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) μέχρι τις 23 Μαρτίου, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Η Κομισιόν προτείνει επίσης πιθανές παρεμβάσεις στο ολλανδικό TTF, το οποίο χρησιμοποιείται ως σημείο αναφοράς για τη διαμόρφωση των συμβολαίων και εν τέλει των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Οι όροι για την «έσχατη λύση» του πλαφόν

Tέλος, ως «έσχατη επιλογή» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει να θεσπιστεί μια «δυναμική» τιμή αγοράς, στην οποία θα μπορούν να πραγματοποιούνται οι συναλλαγές φυσικού αερίου στην αγορά spot (αγορά επόμενης μέρας) TTF υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Όπως αναφέρεται στο προσχέδιο, αυτά τα μέτρα δεν πρέπει να επηρεάσουν την ασφάλεια της προσφοράς ούτε θα οδηγήσουν σε αύξηση της κατανάλωσης αερίου ούτε θα επηρεάσει τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας.

Οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να συμφωνήσουν στη συγκεκριμένη πρόταση, η οποία δεν θα κρατήσει παραπάνω από τρεις μήνες. Άλλοι κόμβοι εμπορίας αερίου της Ε.Ε. θα συνδέονται με τη διορθωμένη τιμή spot του TTF μέσω ενός δυναμικού «διαδρόμου» τιμών.

Το προσχέδιο της Κομισιόν αναφέρει, επίσης, ότι έως τις 31 Ιανουαρίου θα πρέπει να οριστεί ένα όριο διακύμανσης της τιμής ανά ημέρα για τα συμβόλαια ενός μήνα για τα προϊόντα ενέργειας.

Όλες οι παραπάνω προτάσεις θα πρέπει να εγκριθούν από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία εδώ και ένα μήνα βρίσκονται σε ένα τέλμα αναφορικά με τις αποφάσεις για την ενεργειακή κρίση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα