Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025

Τι σημαίνει η κατάργηση των έκτακτων μέτρων στην ενέργεια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Εξαιρετικά περιορισμένη επίπτωση θα έχει για τα νοικοκυριά και μηδενική για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, η διαφαινόμενη κατάργηση των έκτακτων μέτρων στην ενέργεια, όπως ζήτησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως αναφέρει το capital.gr,  εδώ θα πρέπει να επισημανθούν δύο πράγματα: πρώτον η Ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη εξασφαλίσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πράσινο φως για την επέκταση των έκτακτων μέτρων μέχρι το Σεπτέμβριο, που σημαίνει ότι συζητάμε για πιθανές αλλαγές από τον Οκτώβριο και μετά.

Δεύτερον ότι τα έκτακτα μέτρα δεν αφορούν μόνο στις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος αλλά επιπλέον το σύστημα ανακοίνωσης των τιμών του ρεύματος εκ των προτέρων στις 20 κάθε μήνα για τον επόμενο καθώς επίσης και την επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά του ηλεκτρισμού.

Σε κάθε περίπτωση, το προηγούμενο διάστημα είχαν δοθεί εκτεταμένες επιδοτήσεις και είναι χαρακτηριστικό ότι από το Σεπτέμβριο του 2021 μέχρι σήμερα δόθηκαν πάνω από 9,4 δις. ευρώ για τον περιορισμό των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου. Και εάν το 2022 το συνολικό ύψος των επιδοτήσεων έφτασε τα 7,71 δις. ευρώ, εντούτοις το τελευταίο διάστημα η εξομάλυνση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου έχει περιορίσει σημαντικά το κόστος.

Η τελευταία επιδότηση που ανακοινώθηκε για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο ανήρθε σε κόστος στα 47 εκατ. ευρώ και είχε ως εξής:
– Επιδότηση 15 ευρώ/MWh για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh
– Επιδότηση 15 ευρώ/MWh για μηνιαίες καταναλώσεις άνω των 500KWh υπό την προϋπόθεση της μείωσης της κατανάλωσης κατά 15% σε σχέση με πέρυσι
– Επιδότηση 15 ευρω/MWh για τους αγρότες

Πρακτικά δηλαδή ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 500 κιλοβατώρες χωρίς την επιδότηση θα επιβαρυνθεί με 7,5 ευρώ στο μηνιαίο λογαριασμό του. Υπενθυμίζεται ότι στο αποκορύφωμα της κρίσης οι επιδοτήσεις για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες είχαν φτάσει έως και τα 205 ευρώ/MWh, τα 160 ευρώ για τις επόμενες 150 κιλοβατώρες και τα 100 ευρώ/MWh για το σύνολο της υπόλοιπης κατανάλωσης. Δηλαδή ένα νοικοκυριό με κατανάλωση 500 κιλοβατώρες το μήνα είχε φτάσει να επιδοτείται με 75 ευρώ το μήνα ή αλλιώς με 300 ευρώ για τον τετραμηνιαίο λογαριασμό με 2 μεγαβατώρες κατανάλωση.

Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι για τις επιχειρήσεις της Μέσης Τάσης έχουν σταματήσει να δίνονται επιδοτήσεις από τον περασμένο Φεβρουάριο και η τελευταία επιδότηση που δόθηκε ήταν 20 ευρώ/MWh. Οπότε η συγκεκριμένη κατηγορία επιχειρήσεων δε θα επηρεαστεί καθόλου από πιθανή απόσυρση των έκτακτων μέτρων στην ενέργεια.

Τι ζήτησε η ΕΕ

Στην έκθεση της Κομισιόν που δημοσιοποιήθηκε χθες, η Επιτροπή ανέφερε ότι το κόστος των μέτρων ιδίως στον ηλεκτρισμό συνεχίζει να καλύπτεται μέσω της φορολόγησης των υπερκερδών. Το δημοσιονομικό τους βάρος υπολογίζεται σε 0,2% του ΑΕΠ για το 2023 ενώ υπογραμμίζεται ότι τα περισσότερα μέτρα δεν είναι στοχευμένα προς ευάλωτους καταναλωτές και επιχειρήσεις, ενώ δεν προσφέρουν σήμα για μείωση της κατανάλωσης και εξοικονόμηση.

Σύμφωνα με την Κομισιόν θα πρέπει τα εναπομείναντα έκτακτα ενεργειακά μέτρα να αποσυρθούν με πρώτα τα λιγότερο στοχευμένα, ενώ οι πόροι πρέπει να διοχετευτούν στην αντιμετώπιση του ελλείμματος.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα