Τον τελευταίο καιρό το κύριο θέμα στη Κύπρο και Ελλάδα είναι το θέμα της Κυπριακής ΑΟΖ και των επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας σχετικά με αυτό το θέμα και το Αιγαίο.
Oι περισσότεροι δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει, η κατάσταση γίνεται ακόμα χειρότερη με ορισμένες συζητήσεις στα ηλεκτρονικά μέσα μαζικής επικοινωνίας, σε μερικές περιπτώσεις ορισμένοι βρίσκονται σε κατάσταση πανικού.
Νομίζω ότι θα ήταν χρήσιμο κυρίως για το καλό των αναγνωστών να αναλύσουμε το θέμα όσο πιο απλά μπορούμε κα να δώσουμε τις θέσεις και την πολιτική όχι μόνο της Ελληνικής πλευράς αλλά και της Τουρκικής: Αυτό μπορεί να γίνει με το να αναφέρουμε επίσης τις θέσεις της Τουρκικής πλευράς, σωστές ή λανθασμένες. Βεβαίως η ρητορική, η δημαγωγία και η «αγριότητα» του κ. Ερντογάν δεν βοηθούν τη κατάσταση:
1. To θέμα του Αιγαίου: Οπως έχω γράψει και πει πολλές φορές από το 1975 η Τουρκία θέλει να επαναδιαπραγματευθεί τις Συνθήκες και σχετικά με το Αιγαίο. Πιστεύει ότι είναι η «χαμένη» σχετικά με το Αιγαίο-τα νησιά και τον θαλάσσιο πλούτο-και προσπαθεί να αλλάξει την κατάσταση προς όφελος της. Είναι γνωστό ότι λέγει ότι υπάρχουν «γκρίζες» ζώνες στο Αιγαίο και με παλικαρισμούς και με διαφόρους άλλους τρόπους προσπαθεί να δείξει την πολιτική της. Το θέμα των Ιμίων επί κ. Σημίτη το θυμόμαστε όλοι και επαναλαμβάνεται και τώρα. Οι συνεχείς παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδος από Τουρκικά μαχητικά είναι πάλι μέσα στο παιχνίδι. Η ρητορική σχετικά με τη Συνθήκη της Λωζάννης το ίδιο. Καμιά φορά το παιχνίδι χοντραίνει και είχαμε τον διεμβολισμό του Ελληνικού πλοίου από Τουρκικό σκάφος.
Οι Τούρκοι λένε ότι πρέπει με νηφαλιότητα να λύσουμε τα προβλήματά μας και αυτό ισχυρίζονται οι εφημερίδες τους ότι είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Γιλντιρίμ στο κ. Τσίπρα. Αυτή είναι η κατάσταση σχετικά με το Αιγαίο σήμερα. Προώθηση της Τουρκικής πολιτικής ακόμη και με ωμή βία.
2. Το θέμα της Κυπριακής ΑΟΖ και οι Τουρκικές ενέργειες: Η ΑΟΖ ενός κράτους είναι γνωστό ότι ανήκει σε αυτό. Είναι αλήθεια «a la Palisse» να πούμε ότι η Τουρκία χρησιμοποιώντας επίσης τους Τουρκοκυπρίους προσπαθεί να πάρει οφέλη από τον πλούτο της Κυπριακής ΑΟΖ και να εμποδίσει την εκμετάλλευσή του από την Κυπριακή Δημοκρατία. Χρησιμοποιεί μεταξύ άλλων την πολιτική των κανονιοφόρων του 19ου αιώνα για να πετύχει τους σκοπούς της. Η αποστολή πολεμικών πλοίων για παρεμπόδιση των εξορύξεων της ΕΝΙ και με αυτό τον τρόπο τον εκφοβισμό των εταιρειών που έχουν συμβάσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι μέρος της πολιτικής της.
Το θέμα έλαβε κάπως ευρύτερη δημοσιότητα αφού και η έγκυρη γαλλική εφημερίδα Le Monde με ανταπόκριση από την Κωνσταντινούπολη αναφέρεται στο θέμα (Βλ. Marie Jego, “La Turquie bloque l’ exploration de gisements de gaz au large de Chypre” (“Η Τουρκία εμποδίζει την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων γκαζιού στα ανοιχτά της Κύπρου”), Le Monde, 14 Φεβρουαρίου 2018, σελ. 4). Είναι φανερό ότι η Τουρκία επεμβαίνει στο πλούτο που ανήκει στη Κυπριακή Δημοκρατία. Η χρησιμοποίηση της βίας από τη Τουρκία δεν υποβοηθά βέβαια στις συνομιλίες για τη λύση του Κυπριακού προβλήματος.
Οι χώρες τουλάχιστον οι οποίες, έχουν εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον πλούτο της Κυπριακής ΑΟΖ, όπως π.χ. η Ιταλία και η Γαλλία, αναμένεται ότι είναι φυσικό να επέμβουν για να υποστηρίξουν τα συμφέροντα των εταιρειών τους. Η Τουρκία θα μπορούσε να συζητήσει αυτό το θέμα με τη διπλωματική οδό και όχι να κατεβάζει τα πλοία της απειλώντας τη Κύπρο και την Ελλάδα. Oι δε χώρες της ΕΕ πρέπει να καταλάβουν ότι σήμερα είναι η Ελλάδα και η Κύπρος αύριο όμως θα είναι αυτές.
*Ο Δρ Χρίστος Α. Θεοδούλου είναι Δικηγόρος, Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας). Πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ.