Το τζίντζερ ως τροπικό φυτό είναι σχετικά δύσκολο να καλλιεργηθεί σε περιοχές όπου δεν έχει αρκετή ζέστη και υγρασία. Σε ψυχρές περιοχές, το τζίντζερ καλλιεργείται σε θερμοκήπια. Ερασιτεχνικά, μπορούμε να το φυτέψουμε και σε γλάστρα μέσα στο σπίτι.
Αναπτύσσεται καλύτερα σε ηλιοφανή ή σε σχετικά ημισκιερά σημεία και χρειάζεται γόνιμο έδαφος με καλή αποστράγγιση για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα. Η καλλιέργεια του τζίντζερ είναι ευαίσθητη στο κρύο. Σε χαμηλές θερμοκρασίες, το φυτό του τζίντζερ χάνει τα φύλλα του. Επιπλέον, το φυτό του τζίντζερ είναι ευαίσθητο σε δυνατούς ανέμους που λυγίζουν τους ψηλούς βλαστούς και τα φύλλα του. Για το λόγο αυτό, φυτεύουμε το τζίντζερ σε σημεία προφυλαγμένα από τον αέρα.
Πώς κλαδεύουμε κάθε χρόνο τις βερικοκιές;
Η βερικοκιά δίνει πλουσιότερη και πυκνότερη ανθοφορία και καρποφορία πάνω σε μικρούς βλαστούς μήκους 3-5 εκατοστών. Αυτοί οι βλαστοί ονομάζονται λογχοειδή ή “μπουκέτα Μαΐου”, έχουν παραγωγική ζωή 3-4 χρόνων και δίνουν καρποφορία σε νέους σχηματισμένους ετήσιους βλαστούς. Το κλάδεμα καρποφορίας στις βερικοκιές, αποσκοπεί στη διατήρηση του σχήματος του δέντρου, στην ανανέωση του καρποφόρου ξύλου και τον σχηματισμό νέων καρποφόρων οργάνων. Αυτό γίνεται με αποκοπή των παλαιότερων κλάδων και των ξερών κλάδων, καθώς και τη σύντμηση κλάδων που λυγίζουν προς το έδαφος για να επιτευχθεί ορθόκλαδη βλάστηση. Παράλληλα, για την εξασφάλιση καλής παραγωγής, καθοριστικός παράγοντας είναι η εξασφάλιση ικανοποιητικού φωτισμού και αερισμού στο εσωτερικό της κόμης των δένδρων. Τέλος, σημαντικό είναι η διατήρηση του δέντρου σε σχετικά χαμηλό ύψος ώστε να διευκολύνεται η συγκομιδή των καρπών.
Τι προσφέρει ο ψευδάργυρος στα φυτά;
Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο στοιχείο για τον μεταβολισμό των φυτών και βοηθά στην εμφάνιση πλούσιας βλάστησης, καθώς επίσης συντελεί στον σχηματισμό μεγαλύτερων καρπών. Επιπλέον, ο ψευδάργυρος συμμετέχει στη σύνθεση της χλωροφύλλης και στη δημιουργία καταπράσινων φυτών, ενώ παράλληλα αυξάνει την ανθεκτικότητα των φυτών στο κρύο και τον παγετό. Η επάρκεια ψευδαργύρου στα φυτά συντελεί στον σχηματισμό πλούσιας ανθοφορίας και καλύτερης καρπόδεσης. Η προσθήκη του ψευδάργυρου στο έδαφος γίνεται με τη μορφή κοκκώδους ή υδατοδιαλυτού λιπάσματος. Στην αγορά, υπάρχουν αρκετά μικτά λιπάσματα που μαζί τα τρία κύρια στοιχεία λίπανσης (άζωτο, ο φώσφορος και το κάλιο) περιέχουν και μικρές ποσότητες ψευδαργύρου. Σε περιπτώσεις έντονης έλλειψης ψευδαργύρου που απαιτείται άμεση απορρόφηση από τα φυτά, μπορούμε να κάνουμε διαφυλλική λίπανση, ψεκάζοντας το φύλλωμα με ειδικά λιπάσματα ψευδαργύρου.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr