Στις 15 Οκτωβρίου γράφαμε εδώ στα Χανιώτικα Νέα ότι στα Χανιά ήδη η μεταβίβαση ακινήτων μνημείων και ακινήτων πολιτιστικής κληρονομιάς παράγει αποτελέσματα.
• Η αναφορά μας είχε να κάνει με το Νεώριο Μόρο στο οποίο στεγάζεται ο Ιστιοπλοϊκός Ομιλος Χανίων (ΙΟΧ). Καθώς είχαμε κι εμείς την πληροφορία ότι το ενοίκιο που πληρώνει ο Όμιλος ζητήθηκε να καταβάλλεται σε λογαριασμό της ΕΤΑΔ. Δηλαδή της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου η οποία διαδέχτηκε την Κτηματική εταιρεία Δημοσίου (ΚΕΔ). Και επειδή και το Νεώριο Μόρο βρίσκεται στην λίστα των 197 ακινήτων που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και περιουσίας-ΕΕΣΥΠ), έγινε ένα πανελλαδικό μάλε βράσε.
Η Καλύβα του Χότζα
• Διότι η κυβέρνηση, το υπουργείο οικονομικών, το υπουργείο Πολιτισμού και η ΕΤΑΔ προσπαθούσαν -και ακόμα προσπαθούν- να μας πείσουν ότι δεν παραχωρήθηκαν πολιτιστικά μνημεία. Διαψεύστηκαν από όσα αποκαλύφθηκαν σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο. Τις προάλλες μάλιστα το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι ζητά να αφαιρεθούν από την μεταβίβαση 1000 αρχαιολογικά μνημεία.
• Η καλύβα του Χότζα σε όλο της το νεοελληνικό κυβερνητικό μεγαλείο. Έβαλαν 11000 ακίνητα στο υπερταμείο για 99 χρόνια. Θα βγάλουν (όταν τα βγάλουν) 1000 και θα δώσουν και μια «υποσχετική» για μετά τις …εκλογές για κάποια άλλα! Να έχουμε πάντως τρία κρατούμενα: 1. Ότι ακόμα και αυτά τα αρχαιολογικά μνημεία έχουν κάποιες εκτάσεις γύρω τους για τις οποίες υπάρχει ρητή δέσμευση στην παραχώρηση ότι θα παραμείνουν στο υπερταμείο!! 2. Ότι για όλα τα υπόλοιπα 10000 περίπου ακίνητα δεν υπάρχει εξαίρεση από το νόμο. Είτε επειδή υπάγονται στα μετά του 1453 ακίνητα, όπως τα Νεώρια, Φιρκάς κλπ είτε επειδή αφορούν σε άλλα ακίνητα δημοσίου όπως το νοσοκομείο μας, η οικία Βενιζέλου, το εθνικό στάδιο κλπ.
• 3. Ο δήμος Χανίων ανακοίνωσε ότι προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να επιστραφούν τα ακίνητα ενδιαφέροντος δήμου. Να θυμίσουμε βέβαια ότι όταν ο Γ.Γ. του δήμου Χανίων κ. Δημ. Φραγκάκης ανακοίνωσε την λίστα των 10119 ακινήτων και των 197 των Χανίων, ο δήμαρχός μας, άδειασε τον γενικό γραμματέα του δηλώνοντας ότι ήταν μια βιαστική ενέργειά του. Καθώς ο ίδιος επικοινώνησε με κυβερνητικούς και τον διαβεβαίωσαν ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Τώρα προσφεύγει στο ΣτΕ.
• Για ποια ακίνητα, όμως; Πρέπει να μάθουμε. Διότι αν η προσφυγή μας ως δήμος δεν αφορά και τα 197 ακίνητα, είναι φανερό ότι μένουν απ’ έξω τα περισσότερα. Υπάρχει κάποιος λάκκος στη… φάβα ή είναι η ιδέα του Ραν ταν πλαν ;
Προίκες
• Εδώ, λοιπόν, χρειάζεται να κάνουμε μια ξεχωριστή αναφορά στο Νεώριο Μόρο, στο οποίο στεγάζεται ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Χανίων (ΙΟΧ), ούτως ή άλλως μπήκε στο μάτι του κυκλώνα με διαψεύσεις επί διαψεύσεων. Ότι τάχα μου δεν έχει παραχωρηθεί στο υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) αλλά παραμένει στην ΕΤΑΔ. Δηλαδή την Εταιρεία Δημοσίου.
• Πράγματι. Το Νεώριο Μόρο παραμένει στην ΕΤΑΔ. Αλλά η ΕΤΑΔ παραχωρείται στο υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) ως θυγατρική. Δηλαδή, ως προίκα.Και οι «προίκες» ακινήτων της ΕΤΑΔ από την Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου (ΚΕΔ) ουσιαστικά μεταφέρονται τώρα προίκα στο υπερταμείο. Τι ΕΤΑΔ, τι Υπερταμείο; Ένα και το αυτό.
Εξόχως ωφέλιμη
• Σήμερα (χθες) το facebook, μου θύμισε ένα ρεπορτάζ μου, το 2006, για την μεγάλη καθυστέρηση έναρξης των εργασιών αποκατάστασης του τότε Ασκεπούς Νεωρίου στο οποίο σήμερα στεγάζεται ο ΙΟΧ. Μαζί με τις φωτο 1 και 2.
• Και θυμηθήκαμε την μικρή -μεγάλη ιστορία του. Τότε που ο πρώην πρόεδρος του Ι.Ο.Χ. κ. Μανώλης Μπαρμπόπουλος και ο νυν πρόεδρος (τότε αντιπρόεδρος) κ. Τάσος Νικολάου, διεκδίκησαν την χρήση του. Και μετά, κι αν έσκισαν παπούτσια και οι δυο τους ανεβοκατεβαίνοντας στην Αθήνα. Αρχικά για να το εντάξουν με προσωπικές προσπάθειες σε τομεακό του υπουργείου στο Γ ΚΠΣ. Και μετά άλλες αγωνίες , άλλες παραστάσεις για να προχωρήσει η υλοποίηση από το δήμο Χανίων. Καθώς -κι αυτή- καρκινοβατούσε.
• Τελικά, όταν ολοκληρώθηκε η χρήση του, όπως είχε συμφωνηθεί, δόθηκε στον Ι.ΟΧ.
• Η χρήση του Νεωρίου από τον Ι.Ο.Χ. αποδείχτηκε εξόχως ωφέλιμη για τον χανιώτικο αθλητισμό και την Χανιώτικη Ιστιοπλοΐα.
Η οποία έχει μέχρι σήμερα πρωτιές, συμμετέχει σε παγκόσμιες διοργανώσεις σε πολλά επίπεδα και φέτος αναμένεται να μας ανεβάσει ακόμα ψηλότερα.
• Ομως ο Ι.Ο.Χ. δεν έμεινε μόνο εκεί. Άνοιξε την πόρτα και την αγκαλιά του σε όλα τα πολιτιστικά -πολιτισμικά δρώμενα της πόλης και του νομού, αφιλοκερδώς. Η μεγάλη του αίθουσα έγινε και παραμένει σημείο όχι μόνο αθλητικής αλλά και πολιτισμικής αναφοράς. Είναι ένα καθημερινό ζωντανό κύτταρο πολλαπλών δραστηριοτήτων.
• Όμως, μεταβιβάστηκε στο υπερταμείο μέσω ΕΤΑΔ. Και ήδη καλείται να πληρώνει στην ΕΤΑΔ-υπερταμείο το
-μέχρι τώρα- σταθερό ετήσιο μίσθωμα.
• Ποιος εγγυάται ότι αύριο θα εξακολουθήσει να είναι, σταθερό; Ποιος εγγυάται τη συνέχιση της αθλητικής και πολιτισμικής του προσφοράς, χωρίς τη έγκριση του νέου -πραγματικού- ιδιοκτήτη;
• Αλήθεια ποιος θα αποφασίζει στο κοντινό μέλλον ποιές δραστηριότητες θα μπορεί να φιλοξενεί ο Ι.Ο.Χ. και αν μπορεί να το κάνει αφιλοκερδώς όπως τώρα;
• Μήπως ο ίδιος που ήδη αποφασίζει για το Ιτζεδίν; Δηλαδή, η ΕΤΑΔ; Δηλαδή, ουσιαστικά το υπερταμείο;
• Κι εμείς; Τι θα κάνουμε γι αυτό