Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, 2024

Τι θα μείνει από τον Κήπο;

Έκλεισε χρόνος ήδη που τα Χανιά έχουν μείνει χωρίς τη δροσιά και τη σκιά του Δημοτικού Κήπου. Τα έργα και οι ημέρες της ανάπλασης του Δήμου εκεί, μόνο ανησυχία προκαλούν. Τι θα μείνει από το Δημοτικό Κήπο;

Θα είναι ένας χώρος αναψυχής, σκιάς και δροσιάς, όπως τον ξέραμε, ή θα καταντήσει άλλο ένα πάρκο τσιμέντου σαν το γειτονικό Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας; Η καλή ημέρα, λένε, από το πρωί φαίνεται. Για το μέλλον του Δημοτικού Κήπου φάνηκε από την αρχή, όταν η δημοτική αρχή επιστράτευσε “ειδικούς” για να μας πείσουν ότι πρέπει να κοπούν μεγάλα δέντρα στο Δημοτικό Κήπο. Κι ήρθε τώρα η νέα παράταση στην ημερομηνία παράδοσης του έργου, για να αποκαλύψει ότι επιδιώκουν να κοπούν κι άλλα μεγάλα δέντρα στο Δημοτικό μας Κήπο.

Αναφέρεται ρητά στην απόφαση για την παράταση, ένας από τους λόγους είναι να εξεταστεί η “αφαίρεση” και άλλων δέντρων! Κι αναρωτιέται κανείς τι θα μείνει στο τέλος. Πόση σκιά, πόση δροσιά θα έχει απομείνει μετά τα έργα τους; Πόσα μεγάλα δέντρα που κουβαλάνε τόση Ιστορία μαζί τους θα επιβιώσουν από την ανάπλαση; Καταλήξαμε να ακούμε τη λέξη “ανάπλαση” και να αναρωτιόμαστε πόσα δέντρα θα κοπούν και πόσο επιπλέον τσιμέντο θα μπει. Κι όλα αυτά με τη συνδρομή “ειδικών” που επιστρατεύουν για να μας πούν ότι εμείς, οι μη ειδικοί, δεν έχουμε δικαίωμα να μιλάμε. Όμως για το δικό μας μέλλον πρόκειται, για τη δική μας σκιά, για τη δική μας δροσιά, για το δικό μας καταφύγιο σε μια πόλη κι έναν πλανήτη που υπερθερμαίνεται, σε μια πόλη που οι καύσωνες έχουν πολλαπλασιαστεί, όπως έχει ήδη καταγράψει ο ίδιος ο Δήμος.

Τα έχουμε δει τα κατορθώματα των “ειδικών”: Πυρηνικά όπλα κι εργοστάσια, όπλα μαζικής καταστροφής, ρύπανση κι εγκλήματα άνευ προηγουμένου. Αυτά γίνονται όταν οι “ειδικοί” βάζουν τις γνώσεις τους στην υπηρεσία ισχυρών συμφερόντων και υποτάσσονται σε πολιτικές σκοπιμότητες. Ειδικούς χρειαζόμαστε όχι για να κόψουμε κι άλλα δέντρα, αλλά για να στηρίξουμε αυτά που υπάρχουν, για να πολλαπλασιάσουμε τους χώρους πρασίνου για το θερμό μέλλον που έρχεται. Δε σκοτώνεις έναν ηλικιωμένο ή έναν τραυματισμένο άνθρωπο. Γιατί πρέπει να κόψεις ένα ηλικιωμένο δέντρο ή ένα δέντρο που γέρνει αντί να το στηρίξεις;

Γιατί αντιμετωπίζουν τα δέντρα σα νεκρά αντικείμενα – προϊόντα, ενώ πρόκειται για ζωντανούς οργανισμούς; Δυστυχώς, η ευαισθησία των κυβερνώντων περιορίζεται στην “πράσινη” εικόνα, σαν τα πράσινα πλαστικά φύλλα έξω από την υπό ανακαίνιση Αγορά των Χανίων. Δε χρειάζεται να είναι πράσινο, αρκεί να φαίνεται πράσινο! Δε χρειάζεται το παλιό δέντρο, θα βάλουμε καινούριο. Αν επιβιώσει το καινούριο, τι μας νοιάζει; Ουδέν λάθος αναγνωρίζεται μετά την απομάκρυνση εκ του ταμείου. Τα 10-20 χρόνια μέχρι να μεγαλώσει το καινούριο δέντρο (αν μεγαλώσει), θα είναι απλά καταδίκη να ζούμε σε τσιμεντένια πόλη σε έναν πλανήτη που θερμαίνεται. Το τσιμέντο ανεβάζει τη θερμοκρασία 10 βαθμούς στο κέντρο μιας πόλης. Μετά το πέρας της καταδίκης μας, μετά το πέρας της δεκαετίας (στην καλύτερη περίπτωση), όσοι από μας ζουν τότε, ίσως να έχουν λίγη σκιά στην πόλη. Τι θα μείνει από τον Κήπο;

 

*Ο Φώτης Ποντικάκης είναι εκπαιδευτικός (μη ειδικός) μέλος του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Πράσινων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

7 Comments

  1. Τελείωσε ο Δημοτικός Κήπος, δηλαδή δεν υπάρχει πια, όλα ήρθαν χειρότερα από τις μεγαλύτερες ανησυχίες μας και αυτό μας προϊδεάζει για το τι μας περιμένει στα επόμενα έργα που προγραμματίζονται.

    • Έτσι ακριβώς είναι. Τα Χανιά δεν είναι τυχαία πλέον η πιο οπισθοδρομική και υποανάπτυκτη πόλη ολόκληρου του νησιού. Αλλά αυτό συμβαίνει όταν όλοι έχουμε βάλει το χεράκι μας με τον καθένα να κοιτάει το εγώ και το προσωπικό του συμφέρον. Δεν ξεφύτρωσε τυχαία ένας Δήμαρχος κάποιοι τον ψήφισαν οπότε μην απορούμε για τα χάλια της πόλης αν στις ερχόμενες εκλογές ψηφιστεί ξανά. Το γειτονικό Ρέθυμνο τις ίδιες γραφειοκρατικές δυσκολίες έχει να αντιμετωπίσει αλλά κατάφερε όμως να γίνει μια πόλη ευρωπαϊκών προδιαγραφών με υποδομές και πράσινο. Και αυτό γιατί οι Ρεθυμνιώτες αγαπούν τον τόπο τους και ψήφισαν ανάλογα αρμόδιους με κοινωνική ευαισθησία. Μια επίσκεψη αρκεί για να συνειδητοποιήσει κάποιος ότι αγάπη για τον τόπο και την πόλη ξεκινάει από τα απλά.
      Με το που πατάει ο πεζός στην διάβαση ακινητοποιούνται όλοι. Πολιτισμός και ανθρωπιά…αυτό μας λείπει στα Χανιά πρωτίστως…και αναλόγως ψηφίζουμε. Ότι ψηφίζουμε παίρνουμε…έτσι δεν είναι?
      Προκειμένου να μην παρεξηγηθώ πάντα υπάρχουν εξαιρέσεις, αλλά αυτές αποτελούν δυστυχώς μειονότητες…..

  2. Πάνε οι λεύκες στην Ηρώων Πολυτεχνείου που τώρα περπατάς και αντί να απολαμβάνεις την σκιά από τις λεύκες, σε τρομάζει το απόκοσμο των γυμνών κορμών με τον ήλιο στο κεφάλι σου το καλοκαίρι. Όπως φαίνεται πάει και ο Κήπος… Δύο χαρακτηριστικά της πόλης μας που εκτός από την ομορφιά και την ιστορικότητά τους αποτελούσαν και ανάσα για τους δημότες. Όπως και τα δέντρα που κόπηκαν από την πύλη της άμμου στο κουμ καπι… Κόβονται δέντρα που έκαναν δεκαετίες να μεγαλώσουν στο όνομα της ανάπλασης. Σε όλη την Ευρώπη μιλούν για πράσινο και η δημοτική αρχή το αφανίζει αλλοιώνοντας και την εικόνα της πόλης μας. Ντροπή και κρίμα… Και για εμάς που το αφήνουμε να συμβεί.

  3. Και το άρθρο, και το σχόλιο, έχουν μεγάλο περιθώριο βελτίωσης, για να το πω ευγενικά. Τα περισσότερα έργα που γίνονται, έχουν καλά ως εξαιρετικά αποτελέσματα. Να περιμένουμε λέω, να δούμε τι θα γίνει στο χώρο του Κήπου και μετά μιλάμε. Αν και, όσοι σχολιάζουν ήδη αρνητικά, δεν πρόκειται να πούνε καλή κουβέντα στο τέλος, ακόμα κι αν το αποτέλεσμα είναι τέλειο. Άρνηση, γκρίνια, αερολογίες και μηδενική θετική συνεισφορά. Εδώ διαβάζω ότι οι ειδικοί (λογικά δασοπόνοι, γεωπόνοι ή κάτι παρεμφερές), πριν έρθουν να κόψουν τα δέντρα στον Κήπο, έφτιαχναν πυρηνικά εργοστάσια (που μακάρι να έφτιαχναν δηλαδή, αφού πρόκειται για τον πλέον “πράσινο” τρόπο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά τέλος πάντων). Εμείς δεν είμαστε ειδικοί, οπότε κάτι περισσότερο θα ξέρουμε από αυτούς, γιατί είμαστε πιο ξύπνιοι ή σπουδάσαμε στο Πανεπιστήμιο της Ζωής ξέρω ‘γω ή κάτι τέτοιο, σωστά; Το ανάλογο του παρελθόντος, θυμίζω, ήταν η φράση “Βρε κάνε με εμένα Πρωθυπουργό για μια μέρα, να τα φτιάξω όλα”.

    • Με όλο το σεβασμό εσείς θεωρείτε το περιβαλλοντολογικό έγκλημα που συντελείται μπροστά στα μάτια μας ως εξαιρετικό έργο? Μάλλον δεν έχετε επισκεφθεί ποτέ πόλεις του εξωτερικού. Αλλά δεν χρειάζεται να πάτε και μακριά για να καταλάβετε τι σημαίνει ανάπλαση με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον. Μια βόλτα στον Κήπο του Ρεθύμνου νομίζω θα σας έλυνε τις απορίες.
      Κατά τα άλλα εμείς είμαστε οι ,, κακοί,,

  4. Οταν εχεις τον καλύτερο αντιδήμαρχο τεχνικών έργων ο οποίος τα εχει μοιραστεί με τους εργολάβους τότε αυτά τα έργα θα έχετε στην πολύ Χανιώτες. Να τον ξαναψηφίσετε λοιπό να σας κανει με 1,000,000 ευρω μαρμάρινες σκάλες να σκοτώνεστε στην βροχή λιγότερα δέντρα και μάλλον χαλικοδρομος οπως ηταν δρομάκια στο πάρκο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα