Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Τι θέση επιλέγουμε για το αλεξανδρινό τις γιορτινές μέρες;

Τα αλεξανδρινά που προμηθευόμαστε σε γλάστρα από φυτώρια και ανθοπωλεία είναι γεμάτα ζωντάνια και έντονα χρώματα. Φροντίζουμε να τα τοποθετούμε σε φωτεινό χώρο μέσα στο σπίτι μας, σε σημείο που να μη δέχονται απευθείας τις ακτίνες του ήλιου. Το άμεσο ηλιακό φως μπορεί να δημιουργήσει καψίματα και να ξεθωριάσει τα φύλλα του αλεξανδρινού. Για να κρατήσουμε έντονο το κόκκινο χρώμα του αλεξανδρινού αποφεύγουμε τις πολύ σκιερές θέσεις που σταδιακά κάνουν τα φύλλα του αλεξανδρινού να χάνουν τη ζωντάνια στον χρωματισμό τους. Διατηρούμε το αλεξανδρινό μακριά από ψυχρά ρεύματα και παγωνιά για να διατηρηθεί σε καλή κατάσταση με πράσινο φύλλωμα και πλούσια ανθοφορία. Ειδικά την εορταστική περίοδο, εξασφαλίσουμε θέση μακριά από τα παγωμένα τζάμια, γιατί μπορεί να ρίξει τα φύλλα του. Επίσης, είναι σημαντικό να έχουμε την γλάστρα του αλεξανδρινού μακριά από θερμαντικά σώματα όπως τζάκι και καλοριφέρ για να αποφύγουμε το στρίψιμο των φύλλων του.

Πώς αντιμετωπίζουμε οικολογικά της καρκίνωση της ελιάς;

Για την προληπτική αντιμετώπιση της ασθένειας της καρκίνωσης της ελιάς, επιλέγουμε καταρχήν υγιή δενδρύλλια ελιάς κατά τη φύτευση ενός νέου ελαιώνα. Σε ήδη εγκαταστημένους ελαιώνες, αποφεύγουμε να κλαδεύουμε και να συλλέγουμε ελιές με ράβδισμα με βροχερό καιρό. Σε κάθε περίπτωση, κατά το κλάδεμα της ελιάς, όταν κλαδεύουμε από το ένα δέντρο στο άλλο φροντίζουμε να απολυμαίνουμε τα εργαλεία κλαδέματος με διάλυμα χλωρίνης 2%. Επίσης, ψεκάζουμε προληπτικά αλλά και θεραπευτικά με σκευάσματα βρέξιμου χαλκού για απολύμανση από την ασθένεια μετά από παγετό και χαλάζι, μετά το ράβδισμα καθώς και μετά το κλάδεμα της ελιάς. Σε περιπτώσεις προσβολής από την καρκίνωση της ελιάς, κατά το κλάδεμα, αφαιρούμε και καίμε τα άρρωστα κλαδιά ενώ απομακρύνουμε με κοφτερό μαχαίρι τα καρκινώματα πάνω στον κορμό και στους κεντρικούς βλαστούς της ελιάς. –

 

Σε ποιες συνθήκες ευδοκιμεί το κυδωνίαστρο;

Το κυδωνίαστρο είναι ένας ανθεκτικός καλλωπιστικός θάμνος που κατάγεται από την Κίνα και σχηματίζει μικρούς κόκκινους, μωβ ή μαύρους καρπούς που διατηρούνται πάνω στο φυτό την περίοδο του φθινοπώρου και του χειμώνα.
Το κυδωνίαστρο μπορεί να αξιοποιηθεί ως χριστουγεννιάτικο φυτό, καθώς μπορούμε να κόψουμε μερικά κλαδάκια με τους εντυπωσιακούς κόκκινους καρπούς του για τον εορταστικό στολισμό των Χριστουγέννων. Το κυδωνίαστρο αναπτύσσεται καλύτερα σε σημεία που έχουν αρκετή ηλιοφάνεια. Μπορεί να ευδοκιμήσει και σε ημισκιερά σημεία, ωστόσο θα εμφανίσει μικρότερη ανθοφορία και καρποφορία. Είναι πολύ ανθεκτικό στην παγωνιά του χειμώνα, αν και οι δυνατοί βοριάδες μπορεί να ταλαιπωρήσουν το φύλλωμα του. Εμφανίζει σχετική ανθεκτικότητα στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και στην ξηρασία.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και ερωτήσεις για τον κήπο, επισκεφθείτε
την ιστοσελίδα www.mistikakipou.gr που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα