Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Τι ζημιά κάνει το ωίδιο στην αγγουριά και την κολοκυθιά;

Χαρακτηριστικά συμπτώματα του ωιδίου στην αγγουριά, στην κολοκυθιά, στο ατζούρι, στην κολοκύθα, στο πέπόνι και στο καρπούζι αποτελούν οι μικρές λευκές κηλίδες που εμφανίζονται στην πάνω και στην κάτω επιφάνεια των φύλλων, καθώς επίσης και στους μίσχους και στους βλαστούς των φυτών. Αρκετές φορές, πάνω στις κηλίδες του ωιδίου, εμφανίζεται μία άσπρη σκόνη σαν αλεύρι που αποτελεί ένα ακόμα ενδεικτικό σύμπτωμα της προσβολής από ωίδιο. Σαν αποτέλεσμα της προσβολής από ωίδιο, τα φυτά παρουσιάζουν καχεκτική και μειωμένη ανάπτυξη. Επίσης, παρατηρείται μείωση της παραγωγής και μία γενικότερη υποβάθμιση της ποιότητας των παραγόμενων καρπών. Η ασθένεια τoυ ωιδίου των κολοκυνθοειδών αναπτύσσεται ταχύτατα σε συνθήκες χαμηλής σχετικής υγρασίας 50-70% και σε σχετικά ζεστό καιρό, σε εύρος θερμοκρασίας 16-30°C. Αξίζει να σημειώσουμε πως σε θερμοκρασίες πάνω από 30°C, η ασθένεια του ωίδιου σταματά να αναπτύσσεται, ενώ η έκθεση στον ήλιο αναστέλλει σημαντικά την ανάπτυξη του ωιδίου. Άλλωστε, γι’ αυτό οι προσβολές από ωίδιο εκδηλώνονται σε ημισκιερά μέρη, σε σημεία που τα φυτά μας δεν έχουν καλό αερισμό, καθώς και όταν έχουμε πυκνή φύτευση των λαχανικών μας. Το ωίδιο μεταδίδεται πολύ εύκολα από φυτό σε φυτό, καθώς αρκεί ένας χαμηλής έντασης άνεμος για να διασπείρει την ασθένεια του ωιδίου πολλά μέτρα μακριά.

Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται η βρομέλια;
H βρομέλια είναι ένα εξωτικό φυτό εσωτερικού χώρου που εντυπωσιάζει με την εντυπωσιακή ανθοφορία που αναπτύσσεται με υπέροχα μακρόστενα λουλούδια ανάμεσα από το καταπράσινο φύλλωμα της. Με καταγωγή από τις τροπικές ζούγκλες της κεντρικής και νότιας Αμερικής, η βρομέλια στο φυσικό της περιβάλλον ζει ως επίφυτο, όπως η ορχιδέα, πάνω σε κορμούς δέντρων και με τις εναέριες ρίζες της απορροφά νερό και θρεπτικά συστατικά. Η βρομέλια έχει το ασυνήθιστο χαρακτηριστικό ότι ως φυτό παράγει μόνο ένα λουλούδι κατά τη διάρκεια της ζωής της του οποίου η ανθοφορία κρατάει από 3 μέχρι 6 μήνες. Η βρομέλια χρειάζεται φωτεινή θέση μέσα στο σπίτι, μακριά από τις απευθείας ακτίνες του ήλιου για να έχει ικανοποιητική ανάπτυξη και ανθοφορία. Κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας για τη διατήρηση της βρομέλιας είναι 17-25°C κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ τη νύχτα η θερμοκρασία δεν πρέπει να είναι κάτω από 15°C. Αποφεύγουμε να βάζουμε το φυτό της βρομέλιας ανάμεσα από ψυχρά και θερμά ρεύματα, καθώς και κοντά σε θερμαντικά σώματα.
Διαθέτει άσπρα ή κιτρινοπράσινα άνθη που εμφανίζονται από τον Απρίλιο έως τον Μάιο και δίνει χαρακτηριστικούς καρπούς μαύρου χρώματος, με ωοειδές σχήμα και μέγεθος μικρής ελιάς. Κατά την αρχαιότητα, η δάφνη ήταν ιερό δέντρο, αφιερωμένο στο θεό Απόλλωνα και συμβόλιζε την υπεροχή γι’ αυτό άλλωστε στεφάνωναν με κλαδιά δάφνης τους νικητές των αθλητικών αγώνων. Άλλωστε, και η Πυθία, η ιέρεια του μαντείου των Δελφών μασούσε φύλλα δάφνης και έδινε τους περίφημους χρησμούς της. Ας δούμε τις σημαντικότερες συμβουλές για τη φροντίδα της δάφνης για να την καλλιεργήσουμε στον κήπο μας και να απολαμβάνουμε τα υπέροχα φύλλα της στην κουζίνα μας.

Ποιες είναι κατάλληλες συνθήκες για την καλλιέργεια της δάφνης;
Η δάφνη είναι αειθαλής θάμνος με βαθυπράσινα, δερματώδη αρωματικά φύλλα που χρησιμοποιούνται στη μαγειρική για να νοστιμίζουν τα φαγητά. Η δάφνη φυτρώνει μόνη της στην ελληνικη ύπαιθρο αλλά μπορούμε να την φυτέψουμε στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι.
Η δάφνη είναι ανθεκτικό φυτό και ευδοκιμεί σε όλους τους τύπους εδαφών. Ακόμη και σε ξερά ασβεστούχα εδάφη, η δάφνη παρουσιάζει σχετικά γρήγορη ανάπτυξη. Προτιμάμε όμως να τη φυτεύουμε σε δροσερά και γόνιμα εδάφη που παρουσιάζουν καλή αποστράγγιση. Η δάφνη είναι ανθεκτική στην ξηρασία, στην ρύπανση και στην αλάτότητα, γι’ αυτό και είναι κατάλληλη τόσο για φύτευση σε δρόμους των πόλεων αλλά και για παραθαλάσσιες φυτεύσεις. Προσαρμόζεται τόσο σε ηλιοφανείς όσο και σε σκιερές θέσεις ενώ αντέχει και σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Αν την φυτέψουμε σε γλάστρα στο μπαλκόνι, επιλέγουμε θέσεις με δυτικό ή ανατολικό προσανατολισμό και προημηθευόμαστε φυτόχωμα εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά για να την φυτέψουμε.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα