Η βαμβακάδα της ελιάς προσβάλλει τη νεαρή βλάστηση σχηματίζοντας χαρακτηριστικά λευκά βαμβακώδη εκκρίματα που καλύπτουν τις ανθοταξίες και τα φύλλα των ελαιόδεντρων. Το χαρακτηριστικό άσπρο έκκριμα της βαμβακάδας που προσβάλει τη νεαρή βλάστηση εμποδίζει τη γονιμοποίηση και την ανάπτυξη της καρποφορίας της ελιάς, συχνά ωστόσο δεν προκαλεί μεγάλη ζημιά στην παραγωγή. Σε περιπτώσεις έντονης και εκτεταμένης προσβολής, έχουμε πτώση ανθοταξιών της ελιάς που μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παραγωγή. Στους περισσότερους ελαιώνες οι προσβολές από τη βαμβακάδα είναι περιοδικές και σποραδικές και δεν πρέπει να ανησυχούν ιδιαίτερα τους καλλιεργητές. Αξίζει να σημειώσουμε πως ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης του εντόμου της βαμβακάδας είναι μεταξύ 20-25°C και σε σχετική υγρασία. Οι ξηροθερμικές συνθήκες που επικρατούν κατά την περίοδο του καλοκαιριού περιορίζουν σημαντικά την ανάπτυξη της βαμβακάδας στους ελαιώνες, μειώνοντας τις προσβολές και τα προβλήματα στην καλλιέργεια της ελιάς.
Ποια θέση είναι κατάλληλη για τη φύτευση της γαρδένιας;
Η γαρδένια είναι από τα πιο ευαίσθητα καλλωπιστικά φυτά και είναι πολύ σημαντικό να τη επιλέξουμε την κατάλληλη θέση για τη φύτευσή της. Συγκεκριμένα, η γαρδένια χρειάζεται δροσερό ημισκιερό περιβάλλον για να ευδοκιμήσει και αποφεύγουμε να τη φυτεύουμε σε σημεία που τα βλέπει ο μεσημεριανός ήλιος. Την τοποθετούμε σε σχετικά προφυλαγμένη θέση, μακριά από ζεστούς ανέμους, καθώς και από δυνατούς βοριάδες. Η γαρδένια χρειάζεται αρκετό φως για να ανθίσει, καλό αερισμό και μια σχετική υγρασία. Αποφεύγουμε να την έχουμε κοντά σε τοίχους και κάτω από τέντες για να διευκολύνουμε τον σωστό αερισμό της. Αποφεύγουμε να έρχεται σε επαφή με την άμεση ηλιακή ακτινοβολία, ειδικά το καλοκαίρι, καθώς της δημιουργεί εγκαύματα στα φύλλα, ενώ παράλληλα προκαλεί πτώση των μπουμπουκιών της. Το γλυκό απογευματινό φως βοηθάει στην υγιή ανάπτυξη της γαρδένιας μας. Η γαρδένια είναι ευαίσθητη στην έντονη παγωνιά του χειμώνα και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Ιδανικές θερμοκρασίες για να αναπτυχθεί και να ανθοφορήσει είναι σε ένα εύρος θερμοκρασιών από 10-20°C.
Τι συνθήκες θέλει ο δυόσμος για να τον καλλιεργήσουμε σε γλάστρα;
Όλοι λατρεύουμε τον δυόσμο! Σε όποιο σπίτι και να πάμε, θα τον συναντήσουμε σε αυλές και μπαλκόνια να καλλιεργείται για τα μυρωδάτα φύλλα του. Ίσως το πιο δημοφιλές αρωματικό φυτό μετά τον βασιλικό, ο δυόσμος αποτελεί εξαιρετική πρώτη ύλη σε σαλάτες, σε συνταγές μαγειρικής και σε ροφήματα. Τα φύλλα του πολύ συχνά χρησιμοποιούνται, επίσης, σε διάφορα ποτά και κοκτέιλ.
Βρίσκουμε μια σκιερή ή ημισκιερή θέση για τη γλάστρα του δυόσμου στο μπαλκόνι ή στην αυλή μας. Αν ο χώρος που θα επιλέξουμε έχει νότιο προσανατολισμό και πολύ ήλιο, θα χρειαστεί να ποτίζουμε τον δυόσμο σε καθημερινή βάση για να ευδοκιμήσει. Ο δυόσμος χρειάζεται προστασία από την παγωνιά και τους βοριάδες για να αποφύγουμε εγκαύματα στα φύλλα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ειδικό αντιανεμικό πανί για να προστατέψουμε τον δυόσμο την περίοδο του χειμώνα, ενώ το πότισμα ή ο ψεκασμός στα φύλλα με εκχύλισμα από φύκια θα βοηθήσει το φυτό μας να αναπεξέλθει στις δυσμενείς συνθήκες.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr