Η Άγκυρα με τις νέες επιλογές της μπαίνει ανάμεσα στην κλιμακούμενη διένεξη μεταξύ Μόσχας Κιέβου. Η σχέση των Τούρκων με τους Ουκρανούς ήταν αρχικώς, η πώληση drones, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στην περιοχή του Ντουμπάς των ρωσόφωνων αυτονομιστών.
Μετά το ενδιαφέρον τους επεκτάθηκε και σε άλλου είδους στρατιωτική βοήθεια.
Οι Ρώσοι εχολώθησαν επειδή ο “φίλος” Ερντογάν εφαρμόζει αλλοπρόσαλλη πολιτική.
Υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, έχει δηλώσει, ότι δεν θ’ αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας και κατηγορεί τους Ρώσους για κακομεταχείριση των Τουρκογενών στην Κριμαιακή χερσόνησο. Παρά ταύτα συνεχίζεται η “λυκοφιλία” μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών, αν και ο Σεργκέϊ Λαβρώφ σε δηλώσεις του διαπιστώνει ότι «δεν θεωρούμε την Τουρκία στρατηγικό σύμμαχο (συμπολεμιστή) αλλά στενό εταίρο» (πρόσωπο με φιλικές σχέσεις).
Ο Τούρκος πρόεδρος πατάει σε δύο βάρκες. Δεν θέλει να τα χαλάσει με τη Μόσχα. Τη στιγμή, που εξαντλεί κάθε δραστηριότητα να τα βρει με τον Μπάιντεν, εμπλέκεται στη διαμάχη Μόσχας – Κιέβου, άγνωστο πού θα καταλήξει αυτή η ρήξη και αλλάξει η γεωπολιτική κατάσταση. Σημειωτέον ότι στρατιωτικοί αναλυτές καταλήγουν στο ότι η ανάπτυξη 30 ρωσικών ταγμάτων στρατού στα Ουκρανορωσικά σύνορα κλιμακώνει την ένταση με κίνδυνο ν’ αποδομηθεί το Ουκρανικό κράτος, να γίνει Ρωσικό προτεκτοράτο και σε τελευταία ανάλυση να τεμαχισθεί και ομοσπονδιοποιηθεί. Εν τω μεταξύ, το Ουκρανικό Συμβούλιο Ασφαλείας έχει εκπονήσει σχέδιο επανάκτησης της Κριμαίας και προωθεί στρατό ανατολικά στις αυτόνομες ρωσόφωνες περιοχές. Πάντως κανείς δεν είναι αισιόδοξος για τη μελλοντική εξέλιξη της κρίσης.
Η Τουρκία, φαίνεται, ότι όπου υπάρχουν μέτωπα, είναι αποφασισμένη, να εμπλέκεται ενεργά. Ο Ερντογάν κάλεσε τον Ουκρανό ομολογό του κ. Ζελεύσκι στην Κων/πολη και τον διεβεβαίωσε, ότι θα σταθεί στο πλευρό του και υποστηρίζοντας την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Με ποιο τρόπο, είναι απορίας άξιον! Υπέγραψαν δε και συμφωνία συνεργασίας.
Η αντίδραση της Μόσχας ήταν άμεση και δεν αποκλείεται, να εκπονεί σχέδια, ν’ αντιδράσει καταλλήλως.
Ισως η συνάντηση να είχε σχέση με την επιθυμία της Ουκρανίας, να υποβάλει αίτηση προσχώρησης στο ΝΑΤΟ, πράγμα για το οποίον οι ΗΠΑ τηρούν αποστάσεις. Αν συμβεί τούτο και η κλιμάκωση της έντασης καταλήξει σε θερμό επεισόδιο μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, η Τουρκία ως Νατοϊκή χώρα θα υποχρεωθεί, να πάει με την Ουκρανία και οι κίνδυνοι παγκόσμιας σύρραξης είναι πολλοί αν εμπλακούν οι Νατοϊκοί σε πόλεμο με τη Ρωσία.
Ο Ερντογάν βρίσκεται σε δύσκολες καταστάσεις, είναι εγκλωβισμένος και δεν μπορεί ν’ απαλλαγεί, διότι ξεφεύγοντας απ’ τη μια, πέφτει στην άλλη.
Παίζει ως συνήθως με τη φωτιά και προσπαθεί να βρει τρόπους, ώστε να ανακατεύεται σε κάθε διένεξη ξένων και επικίνδυνων καταστάσεων κάνοντας τον ρυθμιστή, για να θυμηθούμε την παροιμία, που λέει “τι ζητά η αλεπού στο παζάρι”!!