Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024

Οι τυφώνες με γυναικεία ονόματα είναι πιο φονικοί από αυτούς με ανδρικά!

ΑΠΕ – ΜΠΕ » Μερικές φορές τα στερεότυπα σκοτώνουν. Οι τυφώνες που έχουν «βαφτιστεί» με γυναικεία ονόματα, όπως «Ντόλι», «Χάνα», «Ειρήνη» ή «Φαίη», είναι πολύ πιο φονικοί σε σχέση με όσους έχουν ανδρικά ονόματα, όπως «Αλεξάντερ» ή «Κρίστοφερ», σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη υποστηρίζει ότι το θηλυκό όνομα, επειδή φαντάζει πιο αθώο, ξεγελά τους ανθρώπους και δεν κάνουν τις αναγκαίες προετοιμασίες εν όψει του ερχομού του τυφώνα, με συνέπεια αυτός να προκαλεί πιο πολλά θύματα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ιλινόις, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των Η.Π.Α. (PNAS), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και το “Science”, μελέτησαν στοιχεία για τους συνολικά 94 τυφώνες που «χτύπησαν» τις Η.Π.Α. στο διάστημα 1950 – 2012 και συσχέτισαν τα θύματα καθενός με το όνομά του. Όπως διαπιστώθηκε, όσο πιο θηλυκό είναι το όνομα ενός τυφώνα, τόσους περισσότερους ανθρώπους τελικά σκοτώνει. Οι τυφώνες με τα κατ’ εξοχήν γυναικεία ονόματα προξενούν κατά μέσο όρο πενταπλάσια θύματα σε σχέση με όσους έχουν τα πιο αρρενωπά ονόματα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δύο σχεδόν εξίσου δυνατούς τυφώνες, αρκεί να αλλάξει το όνομά τους από το ανδρικό «Τσάρλι» στο γυναικείο «Ελόιζ» για να τριπλασιαστεί σχεδόν ο αριθμός των θυμάτων.

«Για να κρίνουν την ένταση ενός επερχόμενου τυφώνα, οι άνθρωποι φαίνεται πως επηρεάζονται από το πώς συμπεριφέρονται οι άνδρες και οι γυναίκες. Αυτό σημαίνει ότι ένα τυφώνας με θηλυκό όνομα γίνεται αντιληπτός ως πιο ευγενικός και λιγότερο βίαιος» δήλωσε η καθηγήτρια Σάρον Σάβιτ. Οι ερευνητές, εκτός από τη στατιστική ανάλυση, έκαναν εργαστηριακά πειράματα με 346 εθελοντές και επιβεβαίωσαν ότι όντως τα γυναικεία ονόματα των τυφώνων παραπλανούν ως πιο ακίνδυνα. Όταν ο τυφώνας έχει ανδρικό όνομα, είναι 34% πιο πιθανό κάποιος να υπακούσει στις εντολές εκκένωσης και να εγκαταλείψει την περιοχή του που αναμένεται να πληγεί. «Το όνομα του τυφώνα δεν έχει καμία σχέση με τη σοβαρότητά του», δήλωσε ο κύριος ερευνητής Κίτζου Γιουνγκ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα