Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Τίγρεις της Σουμάτρας: Δίδυμη γέννηση σε ζωολογικό κήπο

Με μόλις 350 που πιστεύεται ότι απομένουν στη φύση, η τίγρης της Σουμάτρας είναι ένα από τα σπανιότερα υποείδη τίγρης στον κόσμο. Όμως, νέες ελπίδες έχουν αναπτερωθεί για το είδος που απειλείται με εξαφάνιση, μετά τη γέννηση όχι μόνο μιας, αλλά δύο τίγρεων στο ζωολογικό κήπο του Τσέστερ.

Τα αξιολάτρευτα κουτάβια γεννήθηκαν στις 7 Ιανουαρίου και από τότε συνδέονται με τους γονείς τους, την Κασάρνα και τον Ντας. «Η γέννηση δύο ακόμη υγιών μικρών τίγρεων Σουμάτρας είναι ένα σημαντικό βήμα στις μακροπρόθεσμες προσπάθειες για την προστασία αυτών των απίστευτων ζώων», δήλωσε ο Ντέιβ Χολ, υπεύθυνος της ομάδας σαρκοφάγων στο ζωολογικό κήπο του Τσέστερ. «Ελπίζουμε ότι το ζευγάρι θα συνεχίσει να συμβάλλει ζωτικά στο πρόγραμμα αναπαραγωγής απειλούμενων ειδών, το οποίο παίζει πλέον κρίσιμο ρόλο στην αποτροπή της εξαφάνισης αυτών των μεγαλειωδών ζώων».

Οι ειδικοί θα περιμένουν μέχρι τα μικρά να είναι αρκετά μεγάλα για να βγουν έξω, πιθανότατα μέχρι τις αρχές Απριλίου – για να επιβεβαιώσουν το φύλο τους και να τους δώσουν όνομα. Οι τίγρεις της Σουμάτρας, ή τίγρεις της Σούντα, είναι το μικρότερο υποείδος τίγρης που έχει επιβιώσει και διακρίνονται από τις έντονες μαύρες ρίγες στο πορτοκαλί τρίχωμά τους.

Στη φύση, λιγότερες από 400 τίγρεις εκτιμάται ότι απομένουν στο νησί της Σουμάτρας, με την αποψίλωση των δασών και τη λαθροθηρία να ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό. Ο Μάικ Τζόρνταν, Διευθυντής Ζώων και Φυτών του Ζωολογικού Κήπου του Τσέστερ, δήλωσε: «Σήμερα υπάρχουν λιγότερες από 350 τίγρεις Σουμάτρας που ζουν στη φύση, οπότε τα δύο μικρά της Κασάρνα είναι απολύτως ζωτικής σημασίας για την επιβίωση του είδους». «Είναι οι τελευταίες προσθήκες σε έναν πληθυσμό ασφάλισης στους ζωολογικούς κήπους διατήρησης που θα αποτελέσει την κινητήρια δύναμη για να αποτραπεί η τύχη της τίγρης της Σουμάτρας από το να υποστεί την ίδια μοίρα με τις τίγρεις της Ιάβας, της Κασπίας και του Μπαλί, οι οποίες δυστυχώς έχουν όλες εξαφανιστεί για πάντα».

Σύμφωνα με το ertnews.gr, από τη γέννησή τους τον περασμένο μήνα, τα μικρά παρέμειναν στη φωλιά τους, όπου οι γονείς τους τα παρακολουθούν στενά καθώς και οι φύλακες του ζωολογικού κήπου, μέσω CCTV. «Παρακολουθούμε στενά την Κασάρνα την μητέρα των μικρών από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, καθώς αντιμετωπίζει τη μητρότητα και την πρώτη γέννα των μικρών της. Είναι πραγματικό προνόμιο και απίστευτα ξεχωριστό να το παρακολουθείς», δήλωσε ο κ. Χολ.

Είναι μια υπέροχη μαμά και είναι πολύ προσεκτική με τα νέα της μωρά, τα κρατάει αγκαλιά στο κλουβί και τα ταΐζει κάθε λίγες ώρες. «Δεν θα αργήσουν να αποκτήσουν αρκετή αυτοπεποίθηση ώστε να αρχίσουν να βγαίνουν έξω για πρώτη φορά ως οικογένεια, πράγμα που είναι πραγματικά συναρπαστικό»!

Τα μικρά τίγρεις δεν είναι οι μόνες νέες αφίξεις στο ζωολογικό κήπο του Τσέστερ τις τελευταίες εβδομάδες. Στα τέλη του περασμένου έτους γεννήθηκε ο σπανιότερος χιμπατζής στον κόσμο. Το μωρό του χιμπατζή γεννήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου μετά από οκτάμηνη εγκυμοσύνη. Ο Άντριου Λένιχαν, διευθυντής ομάδας στο αξιοθέατο, δήλωσε: «Είμαστε πολύ περήφανοι που βλέπουμε ένα πολύτιμο νέο μωρό στην ομάδα των χιμπατζήδων. ‘Η μαμά ZeeZee και ο νεοφερμένος δέθηκαν αμέσως και αυτή κάνει εξαιρετική δουλειά, καθώς τον κρατάει σφιχτά στην αγκαλιά της και τον φροντίζει.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα