Τα ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., του κόµµατος που απέµεινε µετά τη λεηλασία του από τον Κασσελάκη, ανέδειξαν τις προσδοκίες τους και τα προγράµµατά τους στον τηλεδιάλογο στην ΕΡΤ, προσπαθώντας να πείσουν τους οπαδούς ότι µπορούν να τους συσπειρώσουν και να ανακάµψουν το κόµµα. Οι τέσσερις διεκδικητές της Προεδρίας πιστεύουν, ο καθένας µε τις δικές του τοποθετήσεις, ότι η Κουµουνδούρου θα επανέλθει σε ανοδική πορεία µετά την κρίση, παρά τη δηµοσκοπική κατάρρευση.
Ο αλληλοσπαραγµός που συνέβη στην παράταξη τους τελευταίους µήνες, ανήκει στο παρελθόν. Αυτό άφησαν να εννοηθεί στο debate οι Σωκράτης Φάµελος, Παύλος Πολάκης, Νίκος Φαραντούρης και Απόστολος Γκλέτσος. Το πρόγραµµά τους επεκτάθηκε σε θεµατικές ενότητες, όπως της οικονοµίας, της κλιµατικής κρίσης, του κοινωνικού κράτους και της εξωτερικής πολιτικής. Άσκησαν δε κριτική στον τέως πρόεδρο Κασσελάκη, που µε τους “Φιλιππικούς” του, αν δεν έγινε αξιοθρήνητος, έδειξε έναν απολιτικό άνθρωπο, σαν τον ιππέα που θέλει ν’ αλλάξει άλογο κούρσας κατά τη διάρκεια του τρεξίµατος.
Επισηµάνθηκε η ανάγκη ότι πρέπει ν’ αλλάξουν πολλά πράγµατα για να επιβιώσει η χώρα στις παγκόσµιες αλλαγές. Χρειάζεται να προκύψει ένα κόµµα µε µία «µικρότερη Κεντρική Επιτροπή µε ενιαίο λόγο, δηµοκρατική λειτουργία και οργάνωση σε περιφερειακό επίπεδο». Απαιτείται να εκφράζονται όλοι προς την ίδια κατεύθυνση, για να µην παίζουν το παιχνίδι όσων είναι γαντζωµένοι στην εξουσία. Χρειάζονται πράξεις που να καταργούν τις ανισότητες.
Τα στελέχη που διεκδικούν την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., για να µαζέψουν τα κοµµάτια του µετά την επέλαση Κασσελάκη, στοχεύοντας ν’ αλλάξουν τα ψεύτικα ευρωπαϊκά προφίλ που δείχνει να έχει το κόµµα τους, υπέδειξαν ότι χρειαζόµαστε αδιάφθορες Ανεξάρτητες Αρχές, απόδοση γρήγορης δικαιοσύνης, κοινωνικό κράτος, έλεγχο της αγοράς, επαναγορά των πωληθεισών ∆ΕΚΟ και ανατροπή της ιδιωτικοποίησης της δηµόσιας περιουσίας.
Χρειαζόµαστε και ισχυρή αυτοδιοίκηση για να επιβιώσουµε στον παγκόσµιο ανταγωνισµό. Να ανασταλούν οι αιτίες που έφεραν το κόµµα σε αυτήν την κατάσταση, στην «πολιτική πτώχευση», καθ’ όσον χάνει οσονούπω το προνόµιο της Αξιωµατικής Αντιπολίτευσης, µετά την ίδρυση απ’ τον κ. Κασσελάκη του νέου κόµµατος των «Κασσελίστους».
Η επίδραση Κασσελάκη απέδειξε ότι η Αριστερά χρειάζεται πολλή δουλειά για την επικράτησή της, όπως και η Ν.∆., που αν δεν ανοιχτεί προς το κέντρο, θα αναπτυχθούν πολύ γρήγορα τα δεξιά κόµµατα και θα χάσει την εκπροσώπησή της στην εξουσία.