«Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπήρξε μια προσωπικότητα που με σαιξπηρικούς όρους διάβηκε σαν τον Κολοσσό την ελληνική ιστορία στις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, θεμελιώνοντας και διαμορφώνοντας σε μεγάλο βαθμό την Ελλάδα του σήμερα». Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, η Βρετανίδα πρέσβης στην Ελλάδα Κέιτ Σμιθ που ήταν η επίσημη ομιλήτρια στο ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου που διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» στον Προφήτη Ηλία.
Η κα Σμιθ αναφέρθηκε αρχικά στην τελευταία κατοικία του Ελευθερίου Βενιζέλου στην Αθήνα, στη συμβολή των οδών Λουκιανού και Βασιλίσσης Σοφίας, η οποία στεγάζει τη Βρετανική Πρεσβεία για πάνω από 80 χρόνια. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην σχέση αμοιβαίου σεβασμού που ανέπτυξαν ο μεγάλος Κρητικός πολιτικός με τον Λόυδ Τζωρτζ, ενώ μίλησε και για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισε ο Ελευθέριος Βενιζέλος στην εποχή του, εντοπίζοντας αναλογίες και παραλληλισμούς με το ιστορικό σταυροδρόμι του Brexit στο οποίο βρίσκεται σήμερα μπροστά η Μεγάλη Βρετανία.
«Η πολιτική σταδιοδρομία του Βενιζέλου μας διδάσκει ότι ποτέ η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται εν κενό, στον ελεφάντινο πύργο της κρατικής διακυβέρνησης και μόνο μεταξύ κάποιων ελίτ. Η εξωτερική πολιτική αλληλεπιδρά με την εσωτερική πολιτική κατάσταση και κάθε ηγέτης οφείλει να την πάρει υπόψη του και να ανταποκριθεί στις αλλαγές της πολιτικής συγκυρίας στο εσωτερικό καθώς παράλληλα επιδιώκει να πραγματοποιήσει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του», σημείωσε η κα Σμιθ.
«Ο Ελευθέριος Βενιζέλος ήταν μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές μορφές στην ιστορία της Ελλάδας. Η προσωπικότητά του και το έργο του σημάδεψαν τον 20ο αιώνα και το όραμά του για μια Ελλάδα με ισχυρούς θεσμούς, για τη συναδέλφωση των λαών, για ισότητα και δημοκρατία μας καθοδηγεί μέχρι και σήμερα», τόνισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης γενικός γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Γιώργος Φλωρεντής.
«Ογδόντα – τρία χρόνια από τον θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου τιμούμε σήμερα τη μνήμη ενός μεγάλου Έλληνα πολιτικού, οραματιστή και ρεαλιστή», δήλωσε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.
Ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι την ώρα που τα Χανιά μετράνε τις πληγές τους από τις καταστροφές που σημειώθηκαν από την τελευταία θεομηνία η μνήμη των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου αποτελεί στήριγμα ελπίδας και κουράγιου, καθώς κατάφεραν να οδηγήσουν τον τόπο, μέσα από δυσκολίες και αντιξοότητες άλλης μεν μορφής αλλά το ίδιο δυσβάστακτες, σε ασφαλή λιμάνια.
Ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας χαρακτήρισε τον Ελευθέριο Βενιζέλο ως τον σημαντικότερο πολιτικό της σύγχρονης ιστορία της Ελλάδας. «Ο Ελευθέριος Βενιζέλος σημάδεψε την εποχή του τόσο στο εσωτερικό της Ελλάδας όσο και στο εξωτερικό. Καθιερώθηκε ως το ασύγκριτο πρότυπο εθνικού ηγέτη κι έγινε σημείο αναφοράς για να αντλούμε διδάγματα σε κάθε περίπτωση και εθνικής δοκιμασίας», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βάμβουκας στον χαιρετισμό του.
Ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος «Ελευθερίου Κ. Βενιζέλου» Νίκος Παπαδάκης επεσήμανε ότι είναι ίσως μια παγκόσμια πρωτοτυπία μετά από τόσα χρόνια από τον θάνατό του ο Ελευθέριος Βενιζέλος να διατηρεί αμείωτη την επικαιρότητά του και το μήνυμα που εξέπεμψε στην εποχή του να παραμένει ζωντανό. «Είναι ο πολιτικός που όχι μόνο διπλασίασε την Ελλάδα και καθιέρωσε το κράτος δικαίου, αλλά είναι ο πολιτικός που έβγαλε την Ελλάδα από την απομόνωση και την αιώνια μοναξιά της και την έφερε στα διεθνή φόρα με απαιτητική παρουσία», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδάκης.
Eλευθέριος,
γιατί ο Σοφοκλής ήταν της τραγωδίας και του δράματος.
Χάρις στο Σοφοκλή οι αθλιότητες του Νίκου Ζαχαριάδη
έδωσαν καρπούς και στην Κρήτη.
Kαι η Γέφυρα του Κερίτη έργο του Βενιζέλου ήταν.
Μέχρι που φτάσαμε στους σύγχρονους και μείναμε χωρίς γέφυρα.
Εμάθετε ηντά ΄γινε στ΄Αλικιανού την πόλη
την γκρέμισαν τη γέφυρα διαόλοι και τριβόλοι.
Κι εδά βρίζουνε όλοι.
Εμάθετε ηντά ΄γινε εις την παντέρμη Κρήτη
γκρεμίστηκε η γέφυρα στον ποταμό Κερίτη.