Αντιστάσεις παραγωγών και αγοραστών ακινητοποιούν την αγορά
Η υψηλή πτήση που ακολουθούσαν μέχρι πριν δύο-τρείς εβδομάδες οι τιμές παραγωγού σε όλα τα Ευρωπαϊκά ελαιοπαραγωγικά κράτη ( Σχ.1) μετά από κάποιες αναταράξεις, παρουσίασε μια ελαφρά καθοδική κίνηση η οποια στην Ελλάδα συνοδεύτηκε από μια σχεδόν γενική ακινησία της αγοράς, προκαλώντας έτσι, εύλογα ερωτηματικά για προβληματισμούς σε παραγωγούς, διακινητές και αγοραστές.
Οπωσδήποτε η καθοδική αυτή κίνηση (Σχ.1) ακολούθησε την συνεχή άνοδο που παρατηρήθηκε την 2/ετία 2022/23 και 2023/24 μέχρι την Άνοιξη του 2024, οπότε φάνηκε ότι η ερχόμενη παραγωγή μπορεί να είναι κάπως καλύτερη
Ένταση και αίτια της ακινησίας της αγορας
Πάντως, η ακινησία της αγοράς στην Ελλάδα διαπιστώνεται και στα τελευταία Δελτία τιμών του ΣΕΔΗΚ στα οποία φαίνεται ότι τα ελαιοτριβεία, που είναι οι βασικοί διακινητές του ελαιολάδου, ανέστειλαν σημαντικά την λειτουργιά τους μέσα στον Ιούλιο.
Μάλιστα, τα ελαιοτριβεία που δεν αγοράζουν η δεν απαντούν στο Δελτιο τιμών στα μέσα Ιούλιου έφτασαν σχεδόν στο 100% στην Κρήτη και στα 75% στην Πελοπόννησο (βλέπε www.sedik.gr).
Έτσι, τυπικά τουλάχιστο, η αγορά της χώρας είναι σχεδόν κλειστή, παρά το ότι κάποιες πράξεις φαίνεται να γίνονται αθόρυβα σε ειδικές περιπτώσεις πελατών, ποσοτήτων και τιμών!
Ωστόσο η κάμψη αυτή δεν είναι βέβαιο ότι εντάσσεται σε τροχιά πραγματικής προσγείωσης των τιμών και δεν αιτιολογεί πλήρως την ακινησία της αγοράς που επεκράτησε τελευταία στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη.
Σύμφωνα με Ισπανικά ΜΜΕ, στην Ισπανία η αγορά κινείται και Ιταλοί μεσάζοντες αναζητούν ποιοτικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα για τα οποία πληρώνουν τιμές πάνω από τους εθνικούς φορείς πράγμα που δεν φαίνεται να συμβαίνει στην Ελλάδα.
Η ακινησία αυτή της αγοράς, από όσα λέγονται, προέκυψε από άρνηση για αγοραπωλησίες και των δυο πλευρών. Και των παραγωγών και των αγοραστών. Οι παραγωγοί δεν φάνηκαν να ενδίδουν στις χαμηλότερες τιμές που τους προσφέρονταν, αλλα και οι αγοραστές δεν έδειξαν διατεθειμένοι για παραπέρα αυξήσεις.
Και βασική αίτια του φαινομένου φαίνεται να είναι το ίδιο το σύστημα διακίνησης που έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στην χώρα με τα Ελαιοτριβεία που έχουν υποκαταστήσει τελείως στην διακίνηση του ελαιολάδου τις «πάλαι ποτέ κραταιές» Ενώσεις, να ταλαιπωρούνται από τις ίδιες τις πρακτικές τους.
Τιμές στις κύριες ελαιοπαραγωγικές χώρες
Τελικά με βάση τις τιμές που δίδουν όσοι απαντούν στο Δελτίο του ΣΕΔΗΚ και τα στοιχεία που αντλούμε από διεθνή έγκυρα sites, τα επίπεδα των τιμών παραγωγού για τα έξτρα παρθένα, στις 17 Ιουλίου παρουσιάζονται ως εξής (Πιν.1):
-Στην Ελλάδα οι τιμές του έξτρα που δίδονται στο Δελτίο του ΣΕΔΗΚ κυμάνθηκαν από 6,50€/κ οι χαμηλότερες μέχρι 7,50 €/κ. οι υψηλότερες.
-Στην Πελοπόννησο κυμάνθηκαν από 6,50 έως 7,50€/κ , ενώ στην Κρήτη δεν δόθηκαν τιμές.
-Στην Ισπανία παρουσίασαν κάποια μείωση και κυμανθήκαν μεταξύ 8,09€/κ οι μέγιστες και 6,55€/κ.οι ελάχιστες
-Στην Ιταλία διατηρήθηκαν ίδιες και κυμάνθηκαν μεταξύ 8,10 έως 9,40€/κ
-Στην Τυνησία έπεσαν από τα 7,83€/κ στα 7,63 €/κ
*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr )
ΗΛΙΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑ
Το αθρο λεει την πραγματικοτητα με τις αγοραπωλησιες και τις τιμες
Εμεις στην Λακωνια το λιγο λαδι που εχουμε στο ελεοτριβειο δεν μπορουμε να το πωλησουμε σε αυτες τις τιμες διοτι η χρονια ηταν καταστροφικη για τους περισσοτερους, αλλα και κανονικη να ηταν το ελαχιστο κοστος μας χωρις την δικη μας εργασια φτανει τα 6ε αρα και φετος αν προσπαθησουν να το κατεβασουν στα 7ε που προσπαθουν, απλως δεν θα παμε να μαζεψουμε , τωρα κανουμε τις ελαχιστες εργασιες με το μικροτερο κοστος
Αυτοι που πουλανε τωρα , περα απο λιγο λαδι απο παραγωγους για να εχουν καποια χρηματα να πορευθουν προερχεται απο τα συνεργεια μαζεματος που σαν αμοιβη επερναν το 50% του καρπου χωρις να εχουν το καλιεργειτικο κοστος του παραγωγου και θελουν να παρουν τα χρηματα απο την δουλεια τους
Αν συνεχισουν αυτη την τακτικη οι εμποροι της Ιταλιας δεν θα βρισκουν πλεον ποιοτικο λαδι (γευστικα ) που ειναι το Ελληνικο και να δουμε πως θα φτιαχνουν το μπλεντεν τους (αναμεικτο Ισπανικο, Ελληνικο ,Ιταλικο, Αλγερινο, Μαροκινο )
Το Ισπανικο ειναι καλο σε ποιοτητα (φτηνο στην παραγωγη με 240 ελιες στο στρεμα με μηχανηματα , εναντι 12 στην Ελλαδα με το χερι ) αλλα οχι σε γευση , χωρις το Ελληνικο και το ακριβωτερο Ιταλικο να δουμε τι θα κανουν
Γιατι υπαρχουν οι νομοι της αγορας, προσφορα και ζητηση αλλα κανενας δεν κανει μια εργασια χωρις να περνει την αμοιβη της εργασιας του τουλαχιστον , και με ρισκο απως περυσι που χασαμε τα χρηματα μας και την εργασια μας