Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Τιμή στη μνήμη Κρητικών αγωνιστών στον Αλίκαμπο

Τη μνήμη των αγωνιστών της Μεταπολιτευτικής Επαναστατικής Επιτροπής Κρήτης, με πρόεδρο τον Μανούσο Κούνδουρο και γενικό γραμματέα τον Ιωσήφ Λεκανίδη, που είχαν πραγματοποιήσει τη συνάντηση της 3ης Σεπτεμβρίου 1895 στο Κλήμα Αλικάμπου, ανοίγοντας τον δρόμο για την πολυπόθητη ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, τίμησαν φορείς και πολίτες από τον Αποκόρωνα το απόγευμα του Σαββάτου με εκδήλωση που έγινε στο μνημείο που έχει ανεγερθεί στο σημείο της ιστορικής συνάθροισης.


Στην εκδήλωση που διοργανώθηκε με αφορμή την επέτειο των 127 χρόνων από την έναρξη της Μεταπολιτευτικής Επανάστασης των ετών 1895-1896, τονίστηκε η διπλωματική σημασία που είχε η ιστορική αυτή συνάθροιση στον αγώνα των Κρητικών για ελευθερία. Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Αποκορώνου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αλικάμπου «Αρχαύλι», το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αγία Σοφία» και η Ομοσπονδία Σωματείων Αποκορώνου Αττικής, εκπρόσωποι των οποίων κατέθεσαν στεφάνια στο μνημείο.
Μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα έκανε η φιλόλογος Μαρία Σκουνάκη που ήταν η κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση. «Η συνάθροιση αυτή που έγινε στις 3 Σεπτεμβρίου του 1895 ήταν ιστορικά σημαντική γιατί αποφασίστηκε να γίνει ένας διπλωματικός ελιγμός προκειμένου να επιτευχθεί ο απώτερος στόχος της Ένωσης. Αποφάσισαν δηλαδή ότι δεν έπρεπε να επιμείνουν στο θέμα της Ένωσης που ήταν κόκκινο πανί για τις Μεγάλες Δυνάμεις και να βρουν ένα ενδιάμεσο στάδιο για φτάσουν μετά στην Ένωση. Έτσι μίλησαν για αυτονομία και με αυτό τον τρόπο οι Δυνάμεις αισθάνθηκαν ότι οι Κρητικοί ζητούσαν κάτι δίκαιο, δηλαδή μια βελτίωση της θέσης τους, όπως είχαν κάνει κι άλλοι λαοί και το είχαν αποδεχθεί οι Δυνάμεις» σημείωσε η κα Σκουνάκη και πρόσθεσε ότι με αυτό τον τρόπο οι Κρητικοί επαναστάτες κατάφεραν να διώξουν τους Τούρκους από το νησί αλλά και να φτάσουν ένα βήμα πιο κοντά στον τελικό στόχο της Ένωσης.
Ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στα υψηλά ιδανικά και τις αξίες που υπενθυμίζει η ιστορική αυτή συνάθροιση στο Κλήμα Αλικάμπου των Κρητικών επαναστατών. «Δικό μας χρέος είναι να αναλογιστούμε αυτά τα γεγονότα και να πράξουμε κι εμείς, σε καιρό ειρήνης, έργα ειρήνης που θα εξασφαλίσουν ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας», τόνισε.
Ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης ο Κωνσταντίνος Γύπαρης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η ελληνική σημαία που κυματίζει στις επετείους, η δημοκρατία και η συγκροτημένη Πολιτεία που εμείς απολαμβάνουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα αγώνων και θυσιών. Αγώνων και θυσιών ανθρώπων, όπως αυτούς που έκαναν τη συνάθροιση εδώ και πολλοί από αυτούς έχυσαν το αίμα τους για τη λευτεριά της Κρήτης».
Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αλικάμπου Στέλλα Γρυλλάκη τόνισε ότι οι επαναστάτες που συμμετείχαν στην ιστορική συνάντηση «μέσα από μια πορεία πολέμου και φωτιάς άναψαν το φως της λευτεριάς» και πρόσθεσε ότι «εδώ μπήκε ένα τέλος και μια τελεία. Καταργήθηκε μια σκλαβιά 250 χρόνων. Οφείλουμε τιμή σε όσους έβαλαν μικρό ή μεγάλο λιθάρι στο οικοδόμημα της ανεξαρτησίας της Κρήτης».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Αποκορώνου Αττικής Γιάννης Τερεζάκης αναφέρθηκε στη σημασία να κρατηθεί ζωντανή η ιστορική μνήμη η οποία διδάσκει στους νεότερους την αξία της ελευθερίας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα