Τιμητική εκδήλωση για τον Χανιώτη λαογράφο Σταμάτη Αποστολάκη και το σημαντικό πολιτιστικό του έργο, πραγματοποίησε προχθές το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης και του Δήμου Ρεθύμνης.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Γενικός Γραμματέας του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνης, Δρ Παιδαγωγικής Χάρης Στρατιδάκης, ο οποίος υπογράμμισε ότι «το έργο του Σταμάτη Αποστολάκη είναι μεγάλο και πολυποίκιλο».
Οπως σημείωσε ο κ. Στρατιδάκης, «η πρώτη δημοσιευμένη εργασία του ήταν τα «Λαογραφικά του κυνηγίου» το 1965 στην «Κρητική Εστία». Την πρώτη αυτή περίοδο, 1965-1980, έκανε 18 δημοσιεύσεις. Τη δεκαετία 1981-2000 δημοσίευσε 120 εργασίες, με αποκορύφωμα τα έτη 1981 και 1990, κατά τα οποία παρουσίασε 11 και 13 εργασίες αντίστοιχα. Είναι φανερό ότι όλα αυτά τα χρόνια συγκέντρωνε λαογραφικό υλικό, που προοιώνιζε και τη μελλοντική εκδοτική συνέχεια της πρώτης εικοσαετίας του 21ου αιώνα, κατά την οποία έχει εκδώσει 70 περίπου νέες μελέτες».
Ο ίδιος επισήμανε ότι μια άλλη σημαντική προσφορά του Σταμάτη Αποστολάκη, «είναι η εβδομαδιαία ολοσέλιδη στήλη “Πνευματικά και καλλιτεχνικά γεγονότα του τόπου μας” στην εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα», από το 1966 μέχρι σήμερα ανελλιπώς. Ο προσδιορισμός “ανελλιπώς” σημαίνει ότι έχει δημοσιεύσει -ούτε λίγες ούτε πολλές- 2.600 συνεργασίες, με την παρουσίαση εκδόσεων κυρίως αλλά και πνευματικών εκδηλώσεων». Ο κ. Στρατιδάκης πρόσθεσε ότι «μια αναγωγή στα 52 χρόνια παρουσίας της στήλης, με τέσσερις κατά μέσο όρο παρουσιάσεις σε καθεμιά, θα μας έκανε να αντιληφθούμε ότι μιλάμε για έναν πλούτο περισσότερων από 10.000 παρουσιάσεων, γεγονός που έχει οδηγήσει τη στήλη να αποδελτιώνεται από πολλές βιβλιοθήκες».
•Για τον δάσκαλο Σταμάτη Αποστολάκη μίλησε ο συνταξιούχος δάσκαλος και λαογράφος Βασίλης Χαρωνίτης.
•Με θέμα: “Χαίρε δάσκαλε και λαογράφε Σταμάτη Αποστολάκη”, μίλησε ο συνταξιούχος δάσκαλος και δημοσιογράφος, Βαγγέλης Κακατσάκης.
•Στη συμμετοχή του Σταμάτη Αποστολάκη στα κρητολογικά συνέδρια αναφέρθηκε ο πρώην διευθυντής της Δ.Κ. Βιβλιοθήκης Ρεθύμνης, Γιάννης Παπιομυτόγλου.
•Στο βιβλίο του Σταμάτη Αποστολάκη: «Ριζίτικα. Τα δημοτικά τραγούδια της Κρήτης», αναφέρθηκε ο φιλόλογος – πρώην Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης, Θεόδωρος Πελαντάκης.
•Για τα βιβλία του Σταμάτη Αποστολάκη: «Οι Μακεδονομάχοι μας στη δημοτική ποίηση» και «Η μάχη της Κρήτης στη νεοελληνική ποίηση», μίλησε ο φιλόλογος καθηγητής, πρώην Προϊστάμενος Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, Κωνσταντίνος Φουρναράκης.
•Για το βιβλίο του Σταμάτη Αποστολάκη «Λαογραφικά τ’ αργαλειού» μίλησε η συνταξιούχος καθηγήτρια, Μαριέττα Ασημομύτη-Εκκεκάκη.
•Στην εργασία του Σταμάτη Αποστολάκη: «Μεγαλοβδομάδα και Λαμπρή στην Κρήτη», αναφέρθηκε ο θεολόγος καθηγητής, Μάνος Γοργοράπτης.
•Για «τα λαογραφικά του τσιγάρου» του Σταμάτη Αποστολάκη, μίλησε ο μαθηματικός, πρόεδρος της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης, Ματθαίος Φραντζεσκάκης.
•Για το βιβλίο του Σταμάτη Αποστολάκη: «Τα λαογραφικά του χορού στη δυτική Κρήτη», μίλησε το μέλος του Δ.Σ. του ΙΛΜΡ, Κατερίνα Τσακάλη-Δομαζάκη.
•Η ταινία μικρού μήκους: «Σταμάτης Αποστολάκης, ο βάρδος της παράδοσης» ήταν το θέμα της δημοσιογράφου Εύας Λαδιά.
Προσφώνηση και απονομή τιμητικής πλακέτας έκανε η πρόεδρος του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείο Ρεθύμνης, Φαλή Βογιατζάκη, η οποία τόνισε: «Αγαπητέ κύριε Αποστολάκη. Σας ευχόμαστε να είστε πάντα καλά και να συνεχίζετε το δημιουργικό έργο σας! Στο πρόσωπό σας απόψε, το Ι.Λ.Μ.Ρ. τιμά έναν σπουδαίο πνευματικό άνθρωπο που διασώζει και προβάλλει τον πολιτισμικό θησαυρό της ιδιαίτερης πατρίδας μας».
Η εκδήλωση έκλεισε με αντιφώνηση από τον ίδιο τον Σταμάτη Αποστολάκη.