Δευτέρα, 7 Οκτωβρίου, 2024

Τιμή στους αγωνιστές του 1897

Η επανάσταση των Κρητών του 1897 ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατορία καθώς και η επέτειος του βομβαρδισμού του επαναστατικού στρατοπέδου στο Ακρωτήρι τιμήθηκαν χθες σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Αγιο Χριστόφορο Κορακιών, εκεί όπου βρίσκονται βράχοι – μνημεία για τους πεσόντες αγωνιστές.
H εκδήλωση ξεκίνησε με  επιμνημόσυνη δέηση, στη συνέχεια  έγινε προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων. Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή, ανάκρουση του Υμνου της Κρήτης και του Εθνικού μας Υμνου. Στη συνέχεια ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί από τους οργανωτές, ενώ κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας. Το πρόγραμμα περιελάμβανε κρητικό συγκρότημα, ενώ χόρεψε ο Λαογραφικός Χορευτικός Σύλλογος “Καγιαλές” και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καθιανών “Η Ειρήνη”.

1Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Στην ομιλία του ο δήμαρχος Χανίων Αναστάσιος Βάμβουκας επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «το σώμα του Καγιαλέ, που γίνεται ιστός της σημαίας, σύμβολο του κρητικού πόθου για λεύτερη ζωή, είναι ορόσημα της τοπικής εθνικής ιστορίας μας».
Ο κ. Βάμβουκας σε κάποιο άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε και στον Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο τονίζοντας ότι «υπήρξε η αποδεδειγμένη πρωτοπορία με συγκρότηση, απόφαση, συντονισμό, μέθοδο, αυτός της μάχης και της διπλωματίας, αυτός ο ρομαντικός ρεαλιστής να καθοδηγεί, να εμπνέει, να ηγείται, να ονειρεύεται και να πραγματοποιεί με τον λαό και τους συνεργάτες τους, για τον λαό που τον πίστεψε, τον ακολούθησε, τον πρόδωσε, αλλά και τον τίμησε».
Ο κ. Βάμβουκας υπογράμμισε ακόμα πως «η γόνιμη επιστροφή στα ιστορικά γεγονότα και η επικοδομητική υπενθύμισή τους, δεν έχει για εμάς μουσειακό χαρακτήρα. Σήμερα σε ένα παγκόσμιο και δύσκολο περιβάλλον και σε μία Ευρώπη που δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς τους λαούς, ισότιμα και με ανθρωπιστικό όραμα, μέσα σε μία στενωπό πολλαπλής και πολύπτυχης κρίσης, ανάγκη πάσα να υπερασπιστούμε αυτό το συστατικό της ταυτότητάς μας, τον γενέθλιο τόπο».

3Ο Π. ΣΗΜΑΝΤΗΡΑΚΗΣ
Από την πλευρά του ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Παναγιώτης Σημαντηράκης στον χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι «στην επανάσταση  του  1897 δύο είναι οι εμβληματικές μορφές και δύο τα κύρια χαρακτηριστικά που αξίζει να αναφερθούν. Ο πρώτος είναι ο Σπύρος Καγιαλές, ο οποίος εκπροσωπεί όλους τους χιλιάδες των αγωνιστών, οι οποίοι δεν δίστασαν να θέσουν τον εαυτό τους προ του κινδύνου για να υπερασπιστούν την ιδέα την οποία  πίστευαν. Το δεύτερο όμως και εξίσου σημαντικό, αν όχι σημαντικότερο, είναι ότι με την επανάσταση του 1987 ανέτειλε το άστρο του πολιτικού Ελευθερίου Βενιζέλου. Από την επανάσταση αυτή και στο εξής ο Βενιζέλος θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο όχι μόνο στο κρητικό και ελληνικό στερέωμα, αλλά και στο παγκόσμιο περιβάλλον».

4Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ
Ο ηγούμενος της Μονής  Γουβερνέτου αρχιμανδρίτης  π. Ειρηναίος στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «έχουμε ανάγκη να ενθυμούμαστε τα ανδραγαθήματα των προγόνων μας,  όσων μας απελευθέρωσαν και  όσων μας έφτασαν σε αυτό το σημείο που βρισκόμαστε σήμερα», προσθέτοντας ότι «εάν θέλουμε κάτι να αναστηθεί σε αυτό τον τόπο, τότε πρέπει να πάρουμε και να αντλήσουμε  από τα οστά των προγόνων μας και από τα ανδραγαθήματά τους το περιεχόμενο του σήμερα και να δώσουμε αληθινό νόημα στη ζωή».

5ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΦΥΠΝΙΣΗΣ
Το μέλος των Πολιτιστικών Συλλόγων Ακρωτηρίου Αντώνιος Κονταράκης τόνισε από την πλευρά του πως «οι έννοιες, όπως πίστη, θρησκεία, πατρίδα έχουν δώσει τη θέση τους στην παγκοσμιοποίηση και σε κάθε άλλες έννοιες που μας αφελληνίζουν. Αν αυτή η εκδήλωση δεν αφυπνίσει και δεν δώσει μηνύματα, δεν θα αποτελεί τίποτα άλλο από μία εθιμοτυπική εκδήλωση που θα ακουστούν μόνο όμορφα λόγια».

2Ο Ν. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
Ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Μελετών και Ερευνών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” Νίκος Παπαδάκης στο περιθώριο του εορτασμού, μιλώντας στα “Χ.Ν.”, τόνισε ότι  «οι εκδηλώσεις αυτές είναι ακριβώς για να υπενθυμίζουν την ιστορική μνήμη, αλλά και να διδάσκουν τους σύγχρονους και όλους εμάς για το πώς οι Κρητικοί σε πολύ πιο δύσκολες περιόδους κατάφεραν να απελευθερωθούν».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι βουλευτές Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη, Αντώνης Μπαλωμενάκης, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στρατιωτικές και θρησκευτικές Αρχές και πλήθος κόσμου. Διοργανωτές ήταν η  Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων, το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, η Δημοτική Κοινότητα Κουνουπιδιανών και οι Πολιτιστικοί Φορείς Ακρωτηρίου.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα