Σύμβολο των αγώνων για ελευθερία και δημοκρατία αποτελεί η επανάσταση του 1897 και τα γεγονότα του «Επαναστατικού στρατοπέδου Ακρωτηρίου» που τιμήθηκαν σήμερα το μεσημέρι κάτω από το άγαλμα του Σπύρου Καγιαλέ στο Ακρωτήρι Χανίων.
Στα πλαίσια εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε μνημόσυνο στη μνήμη των ηρώων, κατατέθηκαν στεφάνια και στη συνέχεια ακούσθηκαν από την μπάντα του Ναυτικού ο ύμνος της Κρήτης και ο Εθνικός ύμνος.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο γενικός γραματέας του Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» κ. Νίκος Παπαδάκης σημείωσε πως «η επανάστασητ ου 1897 υπήρξε η τυχερή επανάσταση του Κρητικού λαού που στην κυριολεξία ανέτρεψε το Οθωμανικό καθεστώς, συντάραξε την Ευρώπη , προκάλεσε παγκόσμιο θαυμασμό και άνοιξε διάπλατα την πορεία της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Η ηγεσία της Επανάστασης φρόντισε να δεχθεί τις προτάσεις των Μεγάλων Δυνάμεων για αυτονομία της Κρήτης, ως ένα ενδιάμεσο στάδιο προς την Ένωση. Ήταν μια σοφή απόφαση γιατί όπως απέδειξε η ιστορία και όπως πίστευε ο Ελευθέριος Βενιζέλος που σταδιακά αναδείχθηκε ηγέτης της επανάστασης, η πορεία προς την ικανοποίηση των μεγάλων εθνικών θεμάτων περνάει μέσα από στάδια. Ήταν η περίφημη θεωρία του Βενιζέλου της σταδιακής προσέγγισης ενός εθνικού σκοπού».
Αναφερόμενος στην ηρωϊκή πράξη του Καγιαλέ που έκανε το σώμα του ιστό της σημαίας των επαναστατών όταν μια οβίδα από τα σκάφη των Μεγάλων Δυνάμεων που βρίσκονταν ανοικτά των Χανίων την έριξε κάτω ο κ. Παπαδάκης τόνισε πως «η ενέργεια αυτή ξεσήκωσε θύελλα ενθουσιασμού όχι μόνο στην Κρήτη αλλά σε όλη την Ευρώπη. Ήταν μια συμβολική πράξη που συγκίνησε όλους τους δημοκράτες της εποχής εκείνης γιατί απέδειξε ότι ο Κρητικός προκειμένου να κερδίσει την ελευθερία του δεν διστάζει να προτάξει το σώμα του, να αδιαφορήσει για τις βολίδες, τις βόμβες και τις σφαίρες. Η πράξη αυτή προκάλεσε διαδηλώσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και αποτέλεσε και αποτελεί σύμβολο των αγώνων για ελευθερία και δημοκρατία».
Ακολούθησε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης στο Λύκειο Ακρωτηρίου με ομιλήτρια την κ. Ζαχ. Σημανδηράκη.