Κυριακή, 18 Αυγούστου, 2024

Τιμή στους επαναστάτες του Θερίσου (video)

Η μνήμη των ηρώων που με την επανάσταση του Θερίσου το 1905 άλλαξαν τη μοίρα αυτού του τόπου τιμήθηκε στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε προχθές στο ιστορικό ορεινό χωριό των Χανίων. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο κ. Ιωάννης Ιωαννίδης, γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών.
«Η επανάσταση αυτή εκπέμπει ηχηρά μηνύματα προτρέποντάς μας σε έναν διαρκή αγώνα, θυμίζοντας ότι τις αληθινές νίκες τις κερδίζουν οι ψυχικά πλούσιοι, οι πνευματικά ελεύθεροι, όσοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν τη μεγάλη υπέρβαση και να θυσιαστούν για τη λευτεριά, το δίκιο, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ειρήνη», επεσήμανε στον χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Αποστόλης Βουλγαράκης.
Ο ίδιος συνέχισε υπογραμμίζοντας ότι: «Σήμερα που πάλι δοκιμαζόμαστε έχουμε ξανά απόλυτη ανάγκη από τα ηθικά και ιδεολογικά στηρίγματα που μας άφησαν παρακαταθήκη οι αγωνιστές του ιστορικού παρελθόντος…».
Ο δήμαρχος Χανίων κ.  Σκουλάκης επεσήμανε: «Τιμούμε σήμερα εδώ στο ιστορικό Θέρισο που στήριξε και αγκάλιασε την Επανάσταση του Μάρτη του 1905 και τον πρωτεργάτη της Εθνάρχη Ελευθέριο Βενιζέλο. Τον επαναστάτη, που μαζί με τον Κωνσταντίνο Φούμη και τον Κωνσταντίνο Μάνο, επικεφαλής εκατοντάδων ενόπλων της “Ηνωμένης Αντιπολίτευσης”, βγήκαν στο Θέρισο και διεκδίκησαν την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα». «Ο θρύλος του επαναστάτη Βενιζέλου», συνέχισε ο κ. Σκουλάκης, «ο θρύλος των επαναστατών του Θερίσου γίνονται παράδειγμα για τις ερχόμενες γενιές. Δίκαια, λοιπόν, ο λαϊκός μας ποιητής τραγούδησε “Θέρισο στα χαράκια σου που πάσα γης το ξέρει ο Βενιζέλος έστεσε το πρώτο του λημέρι”».
Από την πλευρά του ο διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” κ. Νίκος Παπαδάκης ανέπτυξε την ιστορική περιγραφή των γεγονότων της επανάστασης του Θερίσου, επαινώντας ταυτόχρονα την απόφαση για ανακαίνιση του ιστορικού Μουσείου του Ελευθερίου Βενιζέλου στο Θέρισο, τονίζοντας: «Το μνημόσυνο που τελέσαμε προηγουμένως στην ιερή μνήμη των αγωνιστών του Θερίσου, ένα μνημόσυνο στις ψυχές τους, μας θυμίζει βέβαια τον Ελευθέριο Βενιζέλο, τον Μάνο τον Φούμη, τον Καλογερή, τον Παπαδερό, τον Λαμπούρη και τους εκατοντάδες αγωνιστές που έδωσαν ένα “παρών” ξεχωριστό που άλλαξε τη μοίρα αυτού του τόπου».
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι «το μήνυμα του 1821 είχε αποτελματωθεί ή είχε πεθάνει. Ο κορυφαίος δημοσιογράφος της εποχής εκείνης, ο Γαβριηλίδης, στην “Ακρόπολη” ερχόμενος εδώ έλεγε ότι οι Ελληνες έχουν ανάγκη από την ψυχή, από τη ρωμαλέα ψυχή του κρητικού λαού και αυτό που συνέβη εδώ μεταφέρθηκε πάρα πολύ σύντομα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Το μήνυμα του 1905 ήρθε και εμψύχωσε τους αξιωματικούς και τους ώθησε στο 1909 και το 1909 είναι η συνέχεια αυτής της επανάστασης που ανέδειξε τον Βενιζέλο και άλλαξε τα δεδομένα στην Ελλάδα. Ηταν πράγματι όχι μόνο μία εθνική, μία κοινωνική επανάσταση, ήταν μια πολιτική επανάσταση και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνούμε. Εδώ εδραιώθηκε, από εδώ ξεκίνησε η μεγαλύτερη αλλαγή που έζησε στα νεότερά του χρόνια ο ελληνισμός».
Ο κεντρικός ομιλητής, κ. Αντώνης Χουρδάκης, καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, διαχωρίζοντας την έννοια της επανάστασης από εκείνην του κινήματος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η πολιτική δράση του Βενιζέλου για τις τύχες της Ελλάδας ξεκινά ουσιαστικά από εδώ. Για μένα δεν είναι κίνημα, το δηλώνω ευθείς εξαρχής όχι γιατί αυθαιρέτως έχω καταλήξει σε αυτό ούτε επειδή αγνοώ τη βιβλιογραφία του. Είναι επανάσταση. Και γιατί είναι επανάσταση; Οταν θέλεις να μιλήσεις για ένα γεγονός, θα πρέπει να δεις πόσο το βιώνουν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές. Ο Βενιζέλος στη Βουλή το 1907, βεβαίως γίνεται συζήτηση και περί κινήματος από τη δεξιά πλευρά και όλους εκείνους τους αντίθετους προς το Θέρισο. Ο ίδιος όμως και οι συναγωνιστές του νιώθουν ως επαναστάτες όχι ως κινηματίες», για να συνεχίσει λέγοντας ακόμα ότι «υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι δηλώνουν ότι μία επανάσταση χαρακτηρίζεται από τη διάθεση των πρωταγωνιστών να φέρουν μία αλλαγή είτε αυτή επιτευχθεί είτε αυτή δεν επιτευχθεί. Η διαδικασία και η προσπάθεια έχει σημασία και μπορεί να είναι με αίμα ή χωρίς αίμα. Οπωσδήποτε όμως αυτή η προσπάθεια που φέρει μια αλλαγή, όποια και αν είναι αυτή η αλλαγή και στη δική μας περίπτωση είναι η αλλαγή του δεσποτικού καθεστώτος. Δεν μπορεί παρά να είναι επανάσταση και όχι κίνημα».
Τα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων της περιοχής τίμησαν με τη σειρά τους την επέτειο με τη συμμετοχή τους σε διαγωνισμό έκθεσης για την επανάσταση του 1905 για να βραβευτούν όσα διακρίθηκαν. Στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στο Μουσείο Θερίσου και γεύμα.
Την εκδήλωση συντόνιζε ο κ. Σήφης Μαρκάκης, ειδικός συνεργάτης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, ενώ συνδιοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τον Δήμο Χανίων και το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα