Εκδήλωση αναγνώρισης της σημαντικής υποστήριξης της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» προς το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, της κοινής ερευνητικής υποδομής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), στην οποία τιμήθηκε η Πρόεδρος της Επιτροπής κα Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 9 Ιουνίου στο ΙΤΕ.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «πιο συγκεκριμένα, η Επιτροπή, έπειτα από επιλογή ανάμεσα σε ένα μεγάλο αριθμό αξιόλογων προτάσεων, ενέκρινε χορηγία ποσού 520.000€ στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, για την αγορά υπερσύγχρονου οπτικού τηλεσκοπίου με διάμετρο καθρέπτη 1.0 μ, είκοσι επτά χρόνια μετά την εγκατάσταση του προηγούμενου.
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Καθηγητής Μιχαήλ Παυλίδης, ο οποίος τόνισε ότι η ενίσχυση του παραγωγικότερου ερευνητικά Αστεροσκοπείου της Ελλάδας θα συμβάλει στην εξωστρέφεια του Πανεπιστημίου Κρήτης και στην κοινωνική του προσφορά σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, καθώς και στη στενότερη συνεργασία με τον Δήμο Ανωγείων. Ταυτόχρονα θα συμβάλει στην υλοποίηση του οράματος του Αστεροσκοπείου για τη λειτουργία του «Αστεροσχολείου», το οποίο θα δώσει μια νέα πνοή σε δράσεις διάχυσης της επιστήμης προς το ευρύ κοινό, θα μπορεί να φιλοξενήσει οργανωμένες επισκέψεις από σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις για την προσέλκυση υψηλής ποιότητας τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή του Ψηλορείτη.
Ακολούθησε ομιλία του Διευθυντή του Αστεροσκοπείου Σκίνακα και του Ινστιτούτου Αστροφυσικής, καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Βασίλη Χαρμανδάρη, ο οποίος ευχαρίστησε την Επιτροπή και προσωπικά την Πρόεδρο, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η Επιτροπή, με το έργο της, μας έδωσε μια μοναδική ευκαιρία: να δημιουργήσουμε! Το νέο αυτό τηλεσκόπιο, το οποίο πριν το τέλος της ερχόμενης χρονιάς θα βρίσκεται σ’ εκείνη τη μοναδική κορυφή του Ψηλορείτη – τον Σκίνακα – ανοίγει πραγματικά νέους ορίζοντες, κι όχι μόνο για την εκπαίδευση και την επιστήμη της αστρονομίας στην Κρήτη. Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι η Επιτροπή “Ελλάδα 2021” επέλεξε, όχι μόνο να χρηματοδοτήσει την αγορά ενός νέου τηλεσκοπίου, αλλά και να στηρίξει την κατασκευή, στον ίδιο χώρο, του “Αστεροσχολείου” από τον Δήμο Ανωγείων.»
Ακολούθησε ομιλία της κας Γιάννας Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, η οποία έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσία νέων ερευνητών και σπουδαστών στην εκδήλωση, ενώ δήλωσε υπερήφανη για την ποιότητα του ελληνικού ερευνητικού δυναμικού. «Είναι συμβολικό», ανέφερε, «ότι στο τέλος της θητείας μου ως Προέδρου της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” ανατέλλει μία νέα εποχή για το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα που ανοίγει νέους ερευνητικούς και εκπαιδευτικούς δρόμους, που οδηγούν στη διεθνή αναγνώριση του ερευνητικού δυναμικού στη χώρα μας, και στην προσέλκυση αναγνωρισμένων επιστημόνων από το εξωτερικό. Σε αυτή τη νέα εποχή, η Επιτροπή υπήρξε σύμμαχος και αρωγός. Η προγραμματική μας δέσμευση ήταν ότι το 2021 δεν θα τιμήσουμε μόνο την ιστορία μας και το παρελθόν μας, αλλά θα ανοίξουμε και ένα μεγάλο παράθυρο στο μέλλον, ενισχύοντας καινοτόμες δράσεις και πρωτοβουλίες. Αυτές οι δράσεις αποτελούν μέρος της δέσμευσής μας, να διαθέσουμε το οικονομικό πλεόνασμα που προέκυψε με την ολοκλήρωση της επετειακής χρονιάς, και που προήλθε κυρίως από τις οικονομικές χορηγίες και δωρεές του επιχειρηματικού κόσμου.
Το «Αστεροσχολείο» αποτελεί ένα άριστο δείγμα συνεργασίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, του ΙΤΕ και του Δήμου Ανωγείων που θα ενώσει επιστήμονες, καθηγητές, φοιτητές, μαθητές και απλούς ανθρώπους, από κάθε γωνιά του κόσμου, σε ένα μοναδικό ταξίδι στο άπειρο του ουρανού. Ένα έργο που τέθηκε υπό την Αιγίδα της Επιτροπής, εντάχθηκε στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, θα χρηματοδοτηθεί με 983.000€ και θα κάνει απτή την επιστήμη, ενώ θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θα προσφέρει βιωματικές ευκαιρίες εκπαίδευσης και εναλλακτικού τουρισμού.»
Η θεμελιώδης επένδυση της αγοράς του τηλεσκοπίου, αναμένεται ότι θα παίξει καταλυτικό ρόλο στην επιστημονική πρόοδο του Αστεροσκοπείου και, κατ’ επέκταση, του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ.
Πιο συγκεκριμένα, το νέο τηλεσκόπιο:
• θα έχει σημαντικό κοινωνικό αντίκτυπο, συνεισφέροντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και ανοίγοντας νέους ορίζοντες επιχειρηματικότητας, όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.
• θα οδηγήσει σε νέες έρευνες σε περιβαλλοντικά θέματα, τόσο σε τοπικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο, όπως για παράδειγμα σε νέα ερευνητικά προγράμματα παρακολούθησης των συνεπειών της Σαχαριανής σκόνης στο νότιο Αιγαίο, γεγονός που θα έχει απτή συνεισφορά κυρίως σε θέματα υγείας αλλά και στον τουρισμό και την αλιεία της Κρήτης.
• θα υποστηρίξει την ανάπτυξη καινοτόμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων ώστε μαθητές από όλη την Ελλάδα να μπορούν να χρησιμοποιούν δωρεάν σύγχρονες ερευνητικές υποδομές, καλλιεργώντας έτσι το ενδιαφέρον τους για την επιστήμη και την τεχνολογία.
• θα δώσει τη δυνατότητα στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα, σε συνεργασία με τα Ινστιτούτα Πληροφορικής και Ηλεκτρονικής Δομής & Λέιζερ του ΙΤΕ, να αποτελέσει βάση για την ανάπτυξη νέας γενιάς δορυφορικών τηλεπικοινωνιών, που στηρίζονται στη χρήση λέιζερ, και οι οποίες αποτελούν αναπτυξιακή επιλογή της πολιτείας, και αναμένεται να δημιουργήσουν την επόμενη επανάσταση στις επικοινωνίες.
• Επιπλέον, θα μπορέσει να συνεισφέρει και στην ανάπτυξη ενός νέου επιχειρηματικού πεδίου, αυτού που σχετίζεται με την παρακολούθηση των χιλιάδων δορυφόρων που ιδιωτικές εταιρείες στέλνουν σε τροχιά γύρω από τη Γη, και των οποίων το πλήθος απαιτεί πλέον «τροχονόμους», ώστε να τα παρακολουθούν και να ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες τους για να αποφύγουν πιθανές συγκρούσεις.
Η επιλογή της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» να στηρίξει την αγορά του νέου τηλεσκοπίου, ενισχύει καθοριστικά τις αναπτυξιακές προοπτικές του νεοσύστατου Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ και δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε και αυτό να μπορέσει να συνεισφέρει, όπως και όλο το οικοσύστημα του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΙΤΕ μέχρι σήμερα, όχι μόνο στην ποιοτική πανεπιστημιακή εκπαίδευση και τη διεθνώς αναγνωρισμένη έρευνα σε θέματα αστρονομίας στην Κρήτη, αλλά και ανοίγοντας νέους ορίζοντες επιχειρηματικότητας σε ολόκληρη τη χώρα»