Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Τίμησαν τον δημιουργό του “Βενιζέλειου Ωδείου” (φωτ. & video)

 

Τον κορυφαίο δημιουργό Μανώλη Σκουλούδη τίμησε το “Βενιζέλειο Ωδείο” το απόγευμα της Κυριακής δίνοντας στην αίθουσα συναυλιών το όνομά του. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση γεμάτη μουσική, απαγγελία κειμένων του δημιουργού και παράθεση πολύ σημαντικών στοιχείων για τον Μανώλη Σκουλούδη τον άνθρωπο που ίδρυσε το “Βενιζέλειο Ωδείο” και πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες στο θέατρο και τη μουσική.

Ξεχωριστή η στιγμή της βράβευσης των δύο κορών Μ. Σκουλούδη από το Δ.Σ. του Ωδείου. Η ηθοποιός Κλεό Σκουλούδη, κόρη του εκλιπόντα δήλωσε τη συγκίνηση της καθώς «ο πατέρας μου ίδρυσε το Ωδείο αυτό μαζί με τη βοήθεια του Βενιζέλου που ήταν φίλος του παππού μου Γεώργιου Σκουλούδη. Σε πολύ μικρή ηλικία, πριν φύγει για την Αθήνα είχε την έμπνευση για τη δημιουργία ενός Ωδείου στα Χανιά», ενώ η αδελφή της ζωγράφος Μανόλια Σκουλούδη τόνισε πως «ο πατέρας μου πάντα αγαπούσε την Κρήτη και το όνειρο του ήταν να δημιουργήσει ένα Ωδείο».
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου για τη Διάδοση των Καλών Τεχνών στην Κρήτη κ. Γιάννης Αντωνογιαννάκης επισήμανε πως ήταν «υποχρέωση του Δ.Σ. του Συνδέσμου να πραγματοποιήσει μια τέτοια εκδήλωση – γνωρίζοντας ότι ποτέ δεν είχε γίνει κάτι ανάλογο – αφιερωμένη στον πρωτεργάτη μιας ιστορικής κίνησης άγνωστης και ασύλληπτης για τα Χανιά, την Κρήτη και την όλη Ελλάδα την εποχή εκείνη» ζητώντας παράλληλα ένα ευγενικό συγνώμη από τις κόρες του Μ. Σκουλούδη που δεν τιμήθηκε νωρίτερα. Μιλώντας για το έργο του τόνισε πως «είναι άξιο λόγου και θαυμασμού αν σε ολόκληρη την Κρήτη αλλά και στην Ελλάδα σήμερα είχε υπάρξει άνθρωπος όπως ο Μ. Σκουλούδης που στην εντυπωσιακή ηλικία των 22 ετών μέσα από δυσκολίες είχε προσφορά και όραμα για στις καλές τέχνες».
Ιδιαίτερη η ομιλία του ανιψιού του Μ. Σκουλούδη κ. Γιώργου Καλούτση. Επανέφερε μνήμες από την παιδική του ηλικία δίπλα στο θείο του, δίνοντας στοιχεία του χαρακτήρα και του πλούσιου ταλέντου. Χαρακτηριστικά μετέφερε ένα διάλογο του μαζί του για τη δημιουργία του Ωδείου με τον Μ. Σκουλούδη να λέει πως «αφού δεν μπόρεσα να πάω στο Παρίσι, έφερα το Παρίσι στα Χανιά!» αλλά και αναφέρθηκε στην πολιτική του τοποθέτηση στο ΕΑΜ.
Ο διευθυντής του Ωδείου κ. Γιώργος Αραβίδης στάθηκε στο ότι ο Μ. Σκουλούδης αποτέλεσε «σημαντικό καλλιτεχνικό παράγοντα για όλη την Ελλάδα». Στο χαιρετισμό του ο βουλευτής κ. Βασίλης Διγαλάκης σημείωσε πως το έργο του Μ. Σκουλούδη αποτελεί «κιβωτό πολιτισμού» ενώ ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ν. Καλογερής αναφέρθηκε στη πολυσχιδή καλλιτεχνική αξία του τιμώμενου αλλά και μεταξύ άλλων στην πρόθεση της Περιφέρειας να στηρίξει τα σχέδια για αναπαλαίωση του κτηρίου του Ωδείου. Ως γονέας παιδιών που μαθαίνουν μουσική μίλησε ο αντιδήμαρχος κ. Τ. Αλόγλου σημειώνοντας πως για να φτάσει εδώ που βρίσκεται σήμερα το “Βενιζέλειο Ωδείο” υπήρχε το όραμα του Μ. Σκουλούδη.

Κ. ΑΡΖΟΓΛΟΥ –
Μ. ΤΖΟΜΠΑΝΑΚΗ
Ακολούθησε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα σε επιμέλεια του θεατρολόγου και σκηνοθέτη Ηλία Μαλανδρή. Στην απόδοση κειμένων του Σκουλούδη οι ηθοποιοί Μαρία Τζομπανάκη, Κώστας Αρζόγλου , Δημήτρης Μαζιώτης, Χρυσάνθη Γεωργαντίδου και Άρης Δελαγραμμάτικα, στο τραγούδι ο Γρηγόρης Φρέσκος και η Βερόνικα Δαβάκη, και στη μουσική οι Ειρήνη Δερέμπεη, Κάρολος Κουκλάκης, Ζαχαρίας Σπυριδάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα