Τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τιμήθηκαν χθες, Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, με ειδική δέηση, στην εβραϊκή συναγωγή της Αθήνας, στο Θησείο.
Επιζώντες των στρατοπέδων συγκέντρωσης, εκπρόσωποι ισραηλινών σωματείων, παρουσία πρέσβεων καθώς και εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Ελλάδας, απέτισαν φόρο τιμής στη μνήμη των θυμάτων που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ, η Ημέρα Μνήμης Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος, καθιερώθηκε το 2004 μετά από ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων. Ως ημέρα μνήμης ορίστηκε η 27η Ιανουαρίου, ημέρα που απελευθερώθηκε από τα σοβιετικά στρατεύματα το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς – Μπίρκεναου. Η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. την 1η Νοεμβρίου του 2005 με το 60/7 ψήφισμά της, καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος.
Κατά τη χθεσινή εκδήλωση στεφάνια κατέθεσαν, μεταξύ άλλων εκπρόσωποι ισραηλινών σωματείων, σωματεία και ομοσπονδίες της Εθνικής Αντίστασης και πρεσβευτές κρατών.
Από την πολιτειακή ηγεσία στεφάνι κατέθεσαν ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Ιωάννης Δριβελέγκας, εκ μέρους του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Αθανασίου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο πρέσβης επί τιμή Ελευθέριος Καραγιάννης, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ το μέλος της κεντρικής επιτροπής Αγνή Σμπόνια και ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός. Εκ μέρους των ενόπλων δυνάμεων στεφάνι κατέθεσε ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιναύαρχος Αλέξανδρος Θεοδοσίου.
ΑΠΟ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ
Ανακάλυψη νέου μοριακού συμπλόκου για ασθένειες όπως ο καρκίνος
Ενα καινούργιο μοριακό σύμπλοκο, το οποίο και ονόμασαν “Σύμπλοκο Προσκολλήσεων των Κροσσών” (Ciliary Adhesion Complex), ανακάλυψαν ερευνητές του Εργαστηρίου Αναπτυξιακής Βιολογίας και Νανοβιοτεχνολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστήμων του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Οπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το σύμπλοκο αυτό αποτελείται από αριθμό πρωτεϊνών, γνωστές ως πρωτεΐνες των εστιακών προσκολλήσεων και έχουν σημαντικό ρόλο στη μετανάστευση κυττάρων, επιβίωση και πολλαπλασιασμό, ενώ ορισμένες από αυτές εμπλέκονται σε ασθένειες όπως ο καρκίνος.
Ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Κύπρου επισημαίνει ότι, από την έρευνα διεφάνη ότι οι πρωτεΐνες των εστιακών προσκολλήσεων δημιουργούν ένα καινούργιο σύμπλοκο σε κύτταρα του κροσσωτού επιθηλίου (ιστός, του οποίου τα κύτταρα έχουν νηματοειδείς κυτταροπλασματικές προεκβολές, που κινούνται και με τον τρόπο αυτό συντελείται π.χ. η βλεννοκροσσωτή κάθαρση στους πνεύμονες).
Τα κύτταρα αυτά συμμετέχουν σε καθοριστικές λειτουργίες τόσο κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης όσο και στους ολοκληρωμένους οργανισμούς. Δυσλειτουργία των κυττάρων αυτών συνδέεται με διάφορες αναπτυξιακές ανωμαλίες του εμβρύου καθώς και με ασθένειες όπως προβλήματα ακοής, όρασης, αναπνευστικά προβλήματα, καθώς και υπογονιμότητα.
Τα αποτελέσματα της έρευνας του Πανεπιστημίου Κύπρου υποδηλώνουν ότι τα Σύμπλοκα Προσκολλήσεων των Κροσσών είναι σημαντικά στη δημιουργία και τη λειτουργία του κροσσωτού επιθηλίου και ως αποτέλεσμα στην ανάπτυξη και υγεία του εμβρύου. Για το λόγο αυτό διεξάγονται περαιτέρω μελέτες με στόχο τη διερεύνηση του ρόλου πιθανών μεταλλάξεων στα γονίδια αυτά σε αναπτυξιακές ανωμαλίες του εμβρύου, αλλά και σε άλλες κληρονομικές νόσους.
Η ανακάλυψη αυτή, σύμφωνα με την ομάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου, οδηγεί επίσης στο συμπέρασμα ότι η ομάδα των πρωτεϊνών αυτών (πολλές εκ των οποίων απαντούνται και σε μονοκύτταρους ευκαρυωτικούς οργανισμούς) πιθανόν εξελικτικά να εμφανίστηκε εξυπηρετώντας λειτουργίες στους κροσσούς και κατόπιν, με την εμφάνιση των πρώτων πολυκύτταρων οργανισμών, αποτέλεσε τη βάση της δημιουργίας των μηχανισμών προσκόλλησης.
H ερευνητική ομάδα, υπεύθυνη για την ανακάλυψη αυτή, αποτελείται από τη φοιτήτρια διδακτορικού Ιωάννα Αντωνιάδη και τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια δρ Παναγιώτα Στυλιανού, που εργάστηκαν υπό την καθοδήγηση του επίκουρου καθηγητή και επικεφαλής του Εργαστηρίου Αναπτυξιακής Βιολογίας και Νανοβιοτεχνολογίας, δρα Πάρη Σκουρίδη.
ΑΠΟ ΤΗ GOOGLE
Εξαγοράστηκε εταιρεία έρευνας για την τεχνητή νοημοσύνη
Η αμερικανική εταιρεία Google ανακοίνωσε την εξαγορά της βρετανικής εταιρείας έρευνας σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη “DeepMind” έναντι ποσού της τάξης των 292 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε κόστος εξαγορά ευρωπαϊκής εταιρείας που έχει πραγματοποιήσει έως τώρα η Google.
Η “DeepMind” ιδρύθηκε από τον 37χρονο Ντέμις Χάσαμπις με συνεταίρους τους Σέιν Λεγκ και Μουσταφά Σουλεϊμάν.
Η εταιρεία ειδικεύεται σε αλγόριθμους που χρησιμοποιούνται σε βιντεοπαιχνίδια και ηλεκτρονικό εμπόριο.
Η Γερμανία στηρίζει τις ελληνικές εξαγωγές
Την πρόθεσή της δηλώνει η Γερμανία, με κάθε ευκαιρία, να συνδράμει τις ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων στο να ενισχύσουν ή και να ξεκινήσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα στη γερμανική αγορά, αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως εκτιμά το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο.
Σε ανακοίνωση του Επιμελητηρίου σημειώνεται ότι «η Ελλάδα ανέκτησε τη θέση που της αναλογεί στον τομέα της εξαγωγής τροφίμων με την οργανωμένη ελληνική συμμετοχή στη διεθνή έκθεση Green Week του Βερολίνου και στην οποία συμμετείχαν περισσότερες από 30 ελληνικές επιχειρήσεις αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.
Η International Green Week ξεπέρασε το περσινό ρεκόρ της φτάνοντας τις 1.650 επιχειρήσεις – εκθέτες και 410.000 επισκέπτες. Οι πωλήσεις των επιχειρήσεων στη διοργάνωση ανήλθαν στα 47 δισ. ευρώ».