Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Τιμήθηκε η Μάχη της Παναγιάς

Η καθιερωμένη εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους ήρωες πεσόντες της Μάχης των Κεραμειών (Παναγιάς) πραγματοποιήθηκε χθες στον χώρο του μνημείου της Παναγιάς
Την εκδήλωση που διοργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας τίμησε και φέτος με την παρουσία του αρκετός κόσμος με εκπροσώπους Συλλόγων, Φορέων, ενώ στον χώρο παράπλευρα του μνημείου είχαν αναρτηθεί ιστορικές φωτογραφίες και κείμενα εκείνης της περιόδου.
Με χαιρετισμό της η κα Κωστούλα Μουντάκη-Παπαδάκη, μέλος του Δ.Σ. του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ Χανίων άνοιξε την εκδήλωση  και ακολούθησαν χαιρετισμοί με πρώτο τον πρόεδρο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ κ. Χαράλαμπο Πετράκη, τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Κρήτης κ. Κυριάκο Κώτσογλου, εκ μέρους της περιφέρειας Κρήτης, τον αντιδήμαρχο Χανίων κ. Γιάννη Μαράκη, εκ μέρους του Δήμου Χανίων, τον αρχιτέκτονα μηχανικό κ. Μιχάλη Κατσανεβάκη και τον λαϊκό ποιητή κ. Πέτρο Τσακιράκη που απήγγειλε έξι ιδιαίτερα συγκινητικούς στίχους. Ενδεικτικά καταγράφουμε έναν: Αυτοί δεν είχαν άρματα, δεν είχανε κανόνια, μα είχανε μεσ’ στο κορμί αντί καρδιές, αμόνια.
Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Κυριάκος Κώτσογλου, υπογράμμισε: «Ξέχωρα το γεγονός ότι η περιφέρεια οφείλει να στέκεται και να συμπαραστέκεται, να τιμά γιατί αυτούς τους ανθρώπους δεν πρέπει να τους αναφέρουμε σαν νεκρούς, πρέπει να μνημονεύονται σαν ζωντανοί. Πότε άραγε πεθαίνει ένας άνθρωπος; Όταν σταματάει να μιλιέται  και να συζητείται το όνομα του οπότε εσείς που τους αγαπάτε και τους ζείτε φροντίστε να μην γίνει αυτό ποτέ», για να συνεχίσει, αναφέροντας ένα μικρό κομμάτι από την ταινία του Παντελή Βούλγαρη και της Ιωάννας Καρυστιάνη, το “τελευταίο σημείωμα”.
Ο αντιδήμαρχος Χανίων κ. Γιάννης Μαράκης, επεσήμανε, ότι «η μάχη αυτή αποτέλεσε κορυφαίο αντιστασιακό γεγονός στην Κρήτη και υπήρξε μια από τις πιο σημαντικές μάχες, που έδωσε ο ΕΛΑΣ στο νησί και σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ήταν η μεγαλύτερη μάχη του 14ου Συντάγματος της 5ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, με διοικητρή του τον αξιωματικό του Ελληνικού Στρατού, συνταγματάρχη Στέλιο Σφακιωτάκη και τη συμμετοχή δυνάμεων του ΕΛΑΣ από Ρέθυμνο και Ηράκλειο, καθώς και κατοίκων της περιοχής των Κεραμειών, που πολέμησαν δίπλα στους ΕΛΑΣίτες, θυσιάζοντας τη ζωή τους».

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΑΧΗ
Για το ιστορικό της Μάχης της Παναγιάς αναφέρθηκε ως κεντρικός ομιλητής ο φοιτητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Στράτος Κουτρουλάκης, απόγονος του μαχητή Χαράλαμπου Κουτρούλη, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων: «Η εκδήλωση αυτή είναι η καλύτερη αφορμή, κυρίως η νέα γενιά να έρθει σε επαφή με την ιστορία των ανθρώπων που έγραψαν όλες αυτές τις λαμπρές σελίδες της ιστορίας, να ψάξουμε, να μάθουμε, να διδαχθούμε από τα ηρωικά κατορθώματά του λαού μας…Οι μαχητές του ΕΛΑΣ αλλά και άνθρωποι που πρόσφεραν με κίνδυνο της ζωής τους στην αντίσταση δεν ήταν γεννημένοι ήρωες, αλλά καθημερινοί εργάτες και αγρότες. Αυτοί οι άνθρωποι αγαπούσαν το λαό, είχαν ακλόνητη πίστη στην πάλη για μια κοινωνία που πρεσβεύει το νέο, το αναγκαίο, το μοναδικό προοδευτικό μέλλον για την ανθρωπότητα: Την απαλλαγή από την εκμετάλλευση και τον πόλεμο, την θεμελίωση νέων κοινωνικών σχέσεων όπου ο λαός θα είναι αφέντης στον τόπου του και στον πλούτο που παράγει. Μια κοινωνία που δεν θα τον ληστεύουν ούτε ναζί κατακτητές αλλά ούτε βασιλιάδες  και κάθε είδους εκμεταλλευτές. Που θα αξιοποιεί την δουλειά του για να ομορφαίνει τη ζωή και όχι για να πλουτίζουν μια χούφτα παράσιτα».
Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής, ο Εθνικός Ύμνος και η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακό κέρασμα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα