Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Τιμήθηκε ο Ρίχτερ στο Ρέθυμνο

Απαξιώνοντας εμφανώς τις αντιρρήσεις της κοινής γνώμης και αγνοώντας τις αντιδράσεις για την τιμητική διάκριση υπέρ ενός καθηγητή με πολλούς τίτλους, αλλά σαφώς αμφιλεγόμενο έργο σε σχέση με την Κρήτη και την ηρωική μάχη της στη γερμανική κατοχή, το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης προχώρησε τελικά και κάτω από άκρα μυστικότητα στην αναγόρευση του καθηγητή και συγγραφέα, Heinz Richter ως επίτιμου διδάκτορά του το μεσημέρι της Πέμπης. Η τελετή πραγματοποιήθηκε μία μέρα μετά την αναβολή της προγραμματισμένης εκδήλωσης στο Ωδείο και μάλιστα εντός της πανεπιστημιούπολης του Γάλλου, την οποία υποτίθεται ότι οι φοιτητές έχουν υπό κατάληψη και καμία εκδήλωση, μάθημα ή άλλη δραστηριότητα δεν πραγματοποιείται! Πρόκειται για μία πρωτοφανή στα χρονικά “σύζευξη” πανεπιστημιακών και φοιτητών, καθώς καθηγητές του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, που ήθελαν διακαώς να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αναγόρευσης, συνεννοήθηκαν με τα μέλη του συντονιστικού της κατάληψης και τους επετράπη να πραγματοποιηθεί η τελετή. Ανάλογη συνεννόηση πανεπιστημιακών και φοιτητών εν μέσω φοιτητικών κινητοποιήσεων σπάνια συμβαίνει, ακόμα και για πολύ σοβαρότερα ζητήματα που άπτονται της ουσιαστικής λειτουργίας του ιδρύματος. Η είδηση τής εν κρυπτώ (για προφανείς λόγους αποτροπής νέων αντιδράσεων) αναγόρευσης του κ. Ρίχτερ προκάλεσε αίσθηση στην κοινή γνώμη του Ρεθύμνου, που εκφράζει την απορία της για τις μεθοδεύσεις ορισμένων πανεπιστημιακών καθηγητών και για το τι ακριβώς θέλουν να επιτύχουν.

ΑΓΝΟΗΣΑΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΑΙΣΘΗΜΑ

Στην τελετή αναγόρευσης, που -όπως δηλώνουν και πανεπιστημιακοί- είθισται να γίνεται με τη δέουσα λαμπρότητα και τιμή, αφού ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα είναι ο υψηλότερος τίτλος τιμής που μπορεί να απονείμει ένα εκπαιδευτικό Ιδρυμα, παρεβρέθηκαν ελάχιστοι πανεπιστημιακοί, μέλη του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης, κάποιοι φοιτητές και εργαζόμενοι του Ιδρύματος. Είναι σίγουρο ότι δεν ενημερώθηκαν καν όλοι οι καθηγητές του τμήματος, το οποίο τιμούσε τον Γερμανό καθηγητή για το έργο του, καθηγητές οι οποίοι αρχικά είχαν αποδεχθεί την εισήγηση της βράβευσης, όμως εκ των υστέρων και μετά τις αποκαλύψεις περί των γραφομένων του στο επίμαχο βιβλίο με τον ελληνικό τίτλο “Μάχη της Κρήτης” (ο γερμανικός τίτλος μεταφράζεται ως “Η κατάληψη της Νήσου Κρήτης”) αποστασιοποιήθηκαν και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ολοκλήρωση της διαδικασίας. Μία μικρή μερίδα της πανεπιστημιακής κοινότητας ουσιαστικά αγνόησε τις αντιδράσεις που υπήρξαν από Ρεθυμνιώτες, όπως ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μανούσος Παραγιουδάκης, ο οποίος ήδη από το 2011, όταν παρουσιάστηκε το βιβλίο στο Ηράκλειο, είχε εκφράσει τις ενστάσεις του για τις αναφορές στις σελίδες του, αλλά και οι σύνδεσμοι απόστρατων αξιωματικών στρατού και εφέδρων αξιωματικών. Αγνόησε ακόμα και τις αντιδράσεις των φυσικών προσώπων, που βρέθηκαν την Τετάρτη στο Ωδείο Ρεθύμνου και κατάφεραν -προσωρινά όπως αποδείχθηκε- να αναβάλουν την τελετή αναγόρευσης. Ουσιαστικά, οι πανεπιστημιακοί αγνόησαν ακόμα και τους φορείς της πόλης που τους φιλοξενεί, καθώς είναι γνωστό ότι οι αρχές απείχαν από την εκδήλωση της Τετάρτης, έχοντας αφουγκραστεί την άρνηση της τοπικής κοινωνίας να αποδεχθεί την τιμή προς το πρόσωπο του κ. Ρίχτερ. Ενός ανθρώπου, που υποστήριξε με τις δηλώσεις του την Τετάρτη ότι ουδέποτε έγραψε όλα όσα τον κατηγορούν. Μία μερίδα πανεπιστημιακών ουσιαστικά με τον τρόπο αυτό εξέθεσε το σύνολο του Ιδρύματος, ενός Ιδρύματος του οποίου η πρυτανική αρχή έχει εκτεθεί και αντ’ αυτού δεν έχει επί της ουσίας πάρει θέση σε ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Αντίθετα, μετά τις αντιδράσεις, ο πρύτανης του Π.Κ., Ευρυπίδης Στεφάνου αρκέστηκε να στείλει μία ανακοίνωση, στην οποία ανέφερε ότι οι αποφάσεις για τους τιμητικούς τίτλους είναι αρμοδιότητα των τμημάτων και πως η «Πρυτανεία του Πανεπιστημίου σέβεται, έστω και αν δεν συμμετέχει στη διαδικασία, τις απόψεις των ειδικών να κρίνουν κάθε επιστημονικό πεδίο».

ΟΙ ΕΠΙΜΑΧΕΣ ΦΡΑΣΕΙΣ

Στην επιστολή του προς τον συγγραφέα, λίγο μετά την παρουσίαση του βιβλίου στο Ηράκλειο το 2011, ο επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Μανούσος Παραγιουδάκης είχε εκφράσει τις ενστάσεις του, παραθέτοντας συγκεκριμένες φράσεις που υποτιμούν τον κρητικό αγώνα και το δίκαιο της αντίστασης των Ελλήνων απέναντι στον Γερμανό κατακτητή. Μεταξύ άλλων, ο κ. Παραγιουδάκης είχε αναφέρει: «Η εντύπωση, γενικά που αποκομίζει ο αναγνώστης είναι ότι η απρόκλητη εισβολή των Γερμανών στην Κρήτη το Μάη του 1941, ήταν «ιπποτική και δίκαιη», ενώ ο αγώνας του λαού της Κρήτης και των ανταρτών, που μάχονταν για την ελευθερία, ήταν «βρόμικος και κτηνώδης». Λυπούμαι να πω ότι δίνετε την εντύπωση του ιστορικού – συνηγόρου των Γερμανών εισβολέων – κατακτητών, που ο τίτλος του πρωτοτύπου έργου “Operation Merkur: Die Eroberung der Insel Kreta im Mai 1941” και το περιεχόμενό του δικαιολογεί, όχι όμως ο τίτλος στα ελληνικά Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, ενώ ύστερα από 70 χρόνια λέτε ότι «έχει φτάσει ο καιρός να προσπαθήσει και η γερμανική πλευρά να καταλήξει σε μια πιο αντικειμενική εικόνα».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα