» Ανακηρύχθηκε επίτιµη διδάκτορας του Πανεπιστηµίου ∆υτικής Αττικής
Σε κλίµα συγκινησιακής φόρτισης το Τµήµα Αρχειονοµίας, Βιβλιοθηκονοµίας και Συστηµάτων Πληροφόρησης της Σχολής ∆ιοικητικών, Οικονοµικών και Κοινωνικών Επιστηµών του Πανεπιστηµίου ∆υτικής Αττικής, απένειµε τον τίτλο της επίτιµης διδάκτορα στη διακεκριµένη ποιήτρια Γιώγια Σιώκου στο Συνεδριακό Κέντρο “Περικλής Ν. Λύτρας” της Πανεπιστηµιούπολης Άλσους Αιγάλεω.
Ο πρύτανης του Πανεπιστηµίου ∆υτικής Αττικής, καθηγητής Παναγιώτης Ε. Καλδής καλωσορίζοντας την κ. Σιώκου στην ακαδηµαϊκή κοινότητα του ΠΑ.∆.Α. σηµείωσε ότι πρόκειται για µια πολυδιάστατη προσωπικότητα µε κοινωνικές ευαισθησίες, που έχει διαγράψει µια µακρά και δυναµική πορεία στην πνευµατική ζωή της Ελλάδας µε το έργο της να έχει µεταφρασθεί στην αγγλική και τη γαλλική, προσθέτοντας ότι σήµερα αναγνωρίζεται ως µία από τις σηµαντικότερες εν ζωή Ελληνίδες ποιήτριες, µε 12 εξαιρετικές ποιητικές συλλογές υψηλής λογοτεχνικής και αισθητικής, µε αποτέλεσµα να χαίρει µεγάλης εκτίµησης στο χώρο της Λογοτεχνίας.
Την αποδιδόµενη τιµητική διάκριση χαρακτήρισε ως αναγνώριση και επιβεβαίωση των αρχών και αξιών του Ιδρύµατος, που έχουν ως κεντρικό άξονα την κοινωνία, τον πολιτισµό και τον άνθρωπο, ο κοσµήτορας της Σχολής ∆ιοικητικών, Οικονοµικών και Κοινωνικών Επιστηµών του ΠΑ.∆.Α., καθηγητής Γεώργιος Πιερράκος.
Ο πρόεδρος του Τµήµατος Αρχειονοµίας, Βιβλιοθηκονοµίας και Συστηµάτων Πληροφόρησης του ΠΑ.∆.Α., αν. καθηγητής ∆ηµήτριος Κουής, αναφερόµενος στη σύνδεση της κ. Σιώκου µε το οικείο Τµήµα ανέφερε ότι ενισχύεται από τις σπουδές της στη Βιβλιοθηκονοµία και την επαγγελµατική της πορεία στη Βιβλιοθήκη της Τράπεζας της Ελλάδος, οι οποίες της επέτρεψαν να εµβαθύνει στη διαχείριση της γνώσης και στη συστηµατική επαφή µε τη λογοτεχνία – στοιχεία που ενσωµατώνονται στη δηµιουργική της παραγωγή.
«Η σηµερινή ηµέρα δεν είναι µόνο µία ακαδηµαϊκή αναγνώριση, αλλά και µία ευκαιρία να τιµήσουµε το έργο ενός ανθρώπου που µε τη δράση της έχει προβάλλει το έργο των βιβλιοθηκονόµων και µε την ποίησή της έχει καταφέρει να εµπνεύσει γενιές αναγνωστών» διευκρίνισε στην εκτενή παρουσίαση του έργου της τιµώµενης, ο καθηγητής του Τµήµατος Αρχειονοµίας, Βιβλιοθηκονοµίας και Συστηµάτων του ΠΑ.∆.Α., Σαράντος Καπιδάκης.
Η κα Σιώκου, στην αντιφώνησή της χαρακτήρισε ως απρόσµενο πολύτιµο δώρο ζωής την τιµητική διάκριση του Πανεπιστηµίου ∆υτικής Αττικής και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πηγές έµπνευσής της και στους ανθρώπους που είχαν µεγάλη επιδραστικότητα στο έργο της, εκφράζοντας την εγκάρδια ευγνωµοσύνη της για τη στήριξή τους.
Στην αναδροµή της για την εκκίνηση της ενασχόλησής µε την ποίηση, η κ. Σιώκου µίλησε για την καταλυτική αλληλεπίδρασή της µε τον µεγάλο µας ποιητή Γιάννη Ρίτσο που την παρότρυνε να αφοσιωθεί στην ποίηση.
Η τιµώµενη ευχαρίστησε από καρδιάς τον καθηγητή Μετάφρασης του Α.Π.Θ., David Connolly για τη µετάφραση του βιβλίου της “Αρχαία Μέλισσα” και του υπό έκδοση έργου της για την Ακρόπολη καθώς και τον διαπρεπή µεταφραστή και καθηγητή Λογοτεχνικής Μετάφρασης Michel Volkovich για τη µετάφραση στη γαλλική του βιβλίου της “Αρχαία Μέλισσα”. Ιδιαίτερα µνεία έκανε η τιµώµενη στον αείµνηστο ∆ηµήτρη Παντερµαλή για την επιµονή του να γράψει για την ιστορία της Ακρόπολης µε ποιήµατα καθώς και στη καθοριστική συµβολή των πανεπιστηµιακών Κώστα Γεωργουσόπουλο, Χρίστο Αλεξίου και Μιχαήλ Μερακλή.