Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Τιμητική δωρεά έργων από τον Γ. Καλούτση στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Στην άκρως τιμητική για τον Δήμο Χανίων δωρεά πέντε ζωγραφικών έργων της Φλωρεντίνης Καλούτση-Σκουλούδη στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων, προχώρησε ο γιος της, Γιώργος Καλούτσης. Στην επίσημη παράδοση των έργων από τον κ. Καλούτση, το «παρών» έδωσαν ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Πρόεδρο της Δημοτικής Πινακοθήκης (ΔΠΧ), Γιάννη Γιαννακάκη και τον Αντιπρόεδρο της ΔΠΧ, Δημήτρη Ανδρεαδάκη.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, πρόκειται για πέντε έργα, τρία σχέδια, μια ελαιογραφία και μια ακουαρέλα, που έχουν φιλοτεχνηθεί από την Φλωρεντίνη Καλούτση-Σκουλούδη, μια καλλιτέχνη που κατέχει ξεχωριστή θέση στη πόλη των Χανίων, τόσο για την ποιότητα του εικαστικού της έργου, όσο και λόγω της προσφοράς της στον καλλιτεχνικό χώρο.

Κατά την επίσημη παρουσίαση των έργων στο ισόγειο της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων, ο Δήμαρχος Χανίων τόνισε αναφερόμενος στον δωρητή: «Ο Γιώργος Καλούτσης, ένας ξεχωριστός δημότης της πόλης, συνεχίζει σταθερά μέχρι σήμερα την ανιδιοτελή προσφορά του στο πεδίο του πολιτισμού. Τα εν λόγω έργα, προέρχονται από το προσωπικό του αρχείο και δεν έχουν εκτεθεί ποτέ στο ευρύ κοινό. Τον ευχαριστούμε από καρδιάς για αυτή την σημαντική δωρεά, που με χαρά και ξεχωριστή τιμή υποδέχεται η Δημοτική μας Πινακοθήκη».
Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Πρόεδρος της ΔΠΧ, Γιάννης Γιαννακάκης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη όλων για τη σπουδαία προσθήκη στις συλλογές της Δημοτικής Πινακοθήκης Χανίων και μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Με αυτή τη δωρεά λοιπόν, επιστρέφουμε στα πρώτα βήματα μιας καλλιτέχνιδος, της οποίας η ιστορία συνδέεται απόλυτα με την πόλη. Γυρνώντας πίσω εκατό χρόνια, με οδηγό μας την τέχνη, συνομιλούμε με το παρελθόν, μέσα από ένα παράθυρο που τόσο γενναιόδωρα άνοιξε ο υιός της, Γιώργος Καλούτσης».
Για έργα ξεχωριστής σημασίας έκανε λόγο ο Αντιπρόεδρος της ΔΠΧ, Δημήτρης Ανδρεαδάκης συμπληρώνοντας ξεχωριστές λεπτομέρειες για τα έργα:
Τρία φοιτητικά σχέδια της Φλωρεντίνης Καλούτση-Σκουλούδη, τα οποία έφερε μαζί της, επιστρέφοντας από το Λονδίνο και χρονολογούνται περί το 1910. Τρεις εξαιρετικής ποιότητας σπουδές της ανθρώπινης μορφής, ζωγραφικά ψυχογραφήματα και μάρτυρες μιας άλλης εποχής.

Ακόμα ένας πίνακας της δωρεάς, είναι η «Άποψη από τα Ταμπακαριά», έργο του 1920, όπου αποτυπώνεται η βιομηχανική, ακμάζουσα τότε, περιοχή της πόλης. Σε αυτή την ελαιογραφία, το χρώμα περιγράφει όλα εκείνα τα παιχνίδια του φωτός, τους λαμπυρισμούς της θάλασσας και τις στιβαρές σκιάσεις των βράχων και των κτιρίων. Έτσι, η τοπιογραφία, μετατρέπεται σε ένα οξυδερκές σχόλιο του βλέμματος.

Η δωρεά ολοκληρώνεται με το έργο «Ο Πύργος της Χαλέπας». Ακουαρέλα ιδιαίτερης ποιότητας, και ιστορικής αξίας, της οποίας κεντρικό θέμα είναι ένα τοπόσημο από την περίοδο της τουρκοκρατίας, που πλέον όμως δεν σώζεται ακέραιο. Και αυτό το έργο, χρονολογείται στο 1920, εμπερικλείοντας όλη την ευαισθησία και την παρατηρητικότητα της Φλωρεντίνης Καλούτση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα