Η προσέγγιση της Αριστεράς σε ό,τι αφορά μια πιο δημοκρατική αστυνομία βρέθηκε στο επίκεντρο συζήτησης που πραγματοποιήθηκε απόψε, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Ο εκδημοκρατισμός της αστυνομίας στην Ευρώπη» που οργάνωσαν το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και το Ίδρυμα Ρόζα Λούξεμπουργκ.
Στη συζήτηση συμμετείχαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Κατριβάνου και Δημήτρης Τσουκαλάς, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μάνια Μπαρσέφσκι και ο συντονιστής του Τμήματος Σωμάτων Ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Μαυρόπουλος. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ άσκησαν κριτική στον τρόπο λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ σε σχέση με την καταπάτηση δικαιωμάτων των πολιτών (βίαιη και εξευτελιστική συμπεριφορά σε βάρος προσαχθέντων, προληπτικές προσαγωγές κ.λπ.) και την άσκηση υπερβολικής βίας. Επίσης εστίασαν στα προβλήματα που έχουν να κάνουν με την ελλιπή εκπαίδευση των αστυνομικών (ειδικά σε θέματα δικαιωμάτων και ρατσισμού), την κακή νοοτροπία που, όπως είπαν, επικρατεί μέσα στο Σώμα, την έλλειψη αξιοκρατίας, άλλα και την καταπίεση που δέχονται οι αστυνομικοί ως εργαζόμενοι.
Η κυρία Κατριβάνου τόνισε ότι «είναι αναγκαίο και επείγον να υπάρξει μια πιο δημοκρατική αστυνομία», για να συμπληρώσει ότι «στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η βούληση αυτό να είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που θα αντιμετωπίσει ως κυβέρνηση, καθώς αποτελεί ζήτημα δημοκρατίας».
Μεταξύ των προτάσεων που διατυπώθηκαν από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για τη βελτίωση της λειτουργίας της Αστυνομίας είναι: η κατάργηση των ειδικών μονάδων της ΕΛ.ΑΣ με παράλληλη πρόνοια για μεταφορά του προσωπικού σε άλλες υπηρεσίες, ο αφοπλισμός των αστυνομικών που εποπτεύουν διαδηλώσεις, η απαγόρευση χρήσης χημικών, η ίδρυση ανεξάρτητης αρχής (στα πρότυπα του Συνηγόρου του Πολίτη) για την αστυνομική αυθαιρεσία, η κατάργηση αρμοδιοτήτων σε θέματα όπως η χορήγηση ασύλου, η απόταξη όποιου αστυνομικού ασκεί βία εναντίον ατόμου με κριτήριο τη χώρα προέλευσης ή τη θρησκεία του (ρατσιστική βία), η ανάδειξη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ όχι με κομματικά κριτήρια αλλά από τη Βουλή, ο εκσυγχρονισμός της εκπαίδευσης των αστυνομικών κ.ά.
Εξάλλου, ο κ. Τσουκαλάς αναφέρθηκε και στο θέμα της ενδεχόμενης κατάργησης των ΜΑΤ (σ.σ. ζήτημα που είχε προκαλέσει έντονη συζήτηση όταν είχε ανακοινωθεί το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ) και ήταν κατηγορηματικός ότι «τα ΜΑΤ θα καταργηθούν», σημειώνοντας παράλληλα ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι θα αφήσουμε την πολύ ανοχύρωτη». Όπως εξήγησε, θα υπάρχει μονάδα κρίσεων με όλα τα απαραίτητα μέσα, χωρίς όμως χημικά, για να αναλάβει δράση σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο.