Την Πέμπτη αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση οπότε και θα δοθεί τέλος στην αγωνία των χιλιάδων υποψηφίων που αναζητούν μια θέση στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι βάσεις θα αυξηθούν στις δημοφιλείς σχολές των μεγάλων πανεπιστημίων, ενώ αύξηση αναμένεται και στις βάσεις εισαγωγής στα ιδρύματα της περιφέρειας, καθώς πολλοί υποψήφιοι τα συμπεριέλαβαν στο μηχανογραφικό τους δελτίο ελπίζοντας ότι θα μετεγγραφούν σε σχολή που βρίσκεται κοντά στον τόπο διαμονής της οικογένειάς τους.
Μείωση αναμένεται να καταγραφεί μόνο στις σχολές χαμηλής ζήτησης του 4ου και του 5ου πεδίου. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι σε 16 από τα 22 εξεταζόμενα μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων, υπήρξε αύξηση των αριστούχων.
Ειδικότερα, η αύξηση του αριθμού των αριστούχων θα οδηγήσει σε αύξηση των βάσεων στις σχολές του 1ου επιστημονικού πεδίου και ιδιαίτερα στις Νομικές και τις Φιλολογίες.
Στο 2ο επιστημονικό πεδίο η μεγαλύτερη αύξηση αναμένεται να καταγραφεί στις σχολές των θετικών επιστημών (Μαθηματικών, Φυσικής και Χημείας), ενώ αντιστοίχως αύξηση θα υπάρξει και στις ιατρικές σχολές (3ο επιστημονικό πεδίο) με την Ιατρική της Αθήνας να ξεπερνά τα 19.100 μόρια (18.916 μόρια πέρυσι από 19.170 το 2012).
Μικτή καταγράφεται η εικόνα στο 4ο επιστημονικό πεδίο στις πολυτεχνικές σχολές όπου οι βάσεις θα κινηθούν ανάλογα με τη ζήτηση. Στις σχολές με τη μεγαλύτερη ζήτηση, όπως είναι αυτή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, αναμένεται μεγαλύτερη αύξηση καθώς οι επιδόσεις των υποψηφίων ήταν πολύ καλές στα μαθήματα των Μαθηματικών και της Φυσικής.
Ανάλογη αναμένεται να είναι και η πορεία των βάσεων στις σχολές του 5ου επιστημονικού πεδίου με τις βάσεις των υψηλόβαθμων σχολών να παρουσιάζουν αύξηση και τις βάσεις των σχολών χαμηλής ζήτησης να υποχωρούν.
Ως προς τις μετεγγραφές, τέλος, εκκρεμεί η υπουργική απόφαση με βάση την οποία θα καθορίζεται ο τόπος των σπουδών των επιτυχόντων, των οποίων η οικογενειακή εστία είναι σε άλλη πόλη και ο αδελφός σπουδάζει σε τρίτη πόλη.