Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Τήνος: Οδοιπορικό στο νησί της πίστης

Για πολλούς είναι προορισμός ζωής. Είναι το καταφύγιο όπου μπορούν να εμπιστευτούν τους μεγαλύτερους καημούς τους. Είναι το μέρος όπου γυρεύουν να πάρουν κουράγιο, όπου αναζητούν ένα θαύμα. Ο λόγος για την Τήνο, το ξεχωριστό αυτό κυκλαδίτικο νησί, που θα μπορούσε να ονομαστεί και “νησί της πίστης”.

Ένα νησί που κατακλύζεται από θρησκευτικό τουρισμό, ιδίως τον Δεκαπενταύγουστο. Που είναι ταυτισμένο με τα τάματα και την εικόνα των γονατιστών προσκυνητών.
«Στην Τήνο δεν έρχεται κανείς απλά σαν τουρίστας, ενώ για κάποιους είναι προορισμός ζωής! Άλλος για να εκπληρώσει το τάμα του, άλλος για να παρακαλέσει, άλλος για να ευχαριστήσει, άλλος για να πάρει ευλογία αγγίζοντας τη θαυματουργή εικόνα… Όλοι έχουν κρυμμένο μέσα τους τον λόγο που τους φέρνει», μας λένε καθώς ξεκινάμε την περιήγηση στο νησί.
Η αλήθεια είναι ότι αυτά που βλέπουν τα μάτια σου εδώ, δεν τα συναντάς πουθενά αλλού. Άνθρωποι με οδηγό την πίστη τους, ανεβαίνουν γονατιστοί από το λιμάνι, μέχρι τη θαυματουργή εικόνα.
Πλήθη ανθρώπων συρρέουν να προσκυνήσουν, άλλοτε με πόνο ζωγραφισμένο στα πρόσωπα κι άλλοτε μ’ ευγνωμοσύνη.

ΕΝΑ ΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ ΝΗΣΙ

Όμως Τήνος δεν σημαίνει μόνο προσκύνημα. Ένα πανέμορφο και γοητευτικό νησί “κρύβεται” πίσω από το θρησκευτικό του χαρακτήρα.
Η Χώρα της Τήνου, θα μπορούσε να θεωρηθεί από τις ωραιότερες πόλεις των Κυκλάδων, παρατηρώντας τα πλακόστρωτα δρομάκια και τα παλιά αρχοντικά που έχουν την αύρα της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής.
Χτισμένη γύρω απ’ το λιμάνι, από τη Χώρα ξεκινούν οι μεγάλοι δρόμοι που οδηγούν στον εντυπωσιακό ναό της Παναγίας της Ευαγγελίστριας, στο οποίο δεσπόζει το επιβλητικό μαρμάρινο καμπαναριό ύψους 24 μέτρων.
Στην ενδοχώρα του νησιού, το βλέμμα του επισκέπτη κεντρίζουν οι σμιλευμένοι από τον άνεμο βράχοι, οι παραλίες με τα βαθιά μπλε νερά και τα κυκλαδίτικα γραφικά χωριά που μοιάζουν σκαρφαλωμένα στις πλαγιές.
Κοντά σε αυτά ανεμόμυλοι, περιστερώνες, ξωκλήσια κι εκκλησιές, με περίτεχνα αρχιτεκτονικά στοιχεία, που εναλλάσσονται αρμονικά όπως η συμβίωση Ορθόδοξων και Καθολικών στο νησί.
Πέρα από την περιήγηση στη Χώρα και το προσκύνημα στο κελί και την αγία κάρα της Αγίας Πελαγίας στη Μονή Κεχροβουνίου αξίζει να επισκεφτεί κανείς και τον Πύργο, το μεγαλύτερο και ομορφότερο χωριό στην Τήνο, όπου βρίσκεται και το σπίτι – μουσείο του φημισμένου γλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά. Στα σοκάκια του γραφικού αυτού χωριού, τα χρώματα απ’ τις μπουκαμβίλιες κεντάνε πάνω στο κυκλαδίτικο λευκό φόντο και συνθέτουν περίτεχνα “καρτ-ποστάλ” που μαγνητίζουν το βλέμμα. Κάθε σοκάκι μοιάζει θεατρικό σκηνικό.

Οι παραλίες του νησιού

Στην Τήνο θα βρείτε μερικές από τις πιο όμορφες παραλίες του Αιγαίου που ικανοποιούν όλα τα γούστα. Υπάρχουν παραλίες απομονωμένες με απόλυτη ησυχία κι άλλες κοσμοπολίτικες με beach bars και θαλάσσια σπορ. Υπάρχουν ακτές εύκολα προσβάσιμες ή με λίγη περιπέτεια, με βότσαλο, χρυσή άμμο ή βράχια, απάνεμες ή με κύμα. Από τις πιο γνωστές είναι οι: Αγία Κυριακή, Αγία Θάλασσα, Απηγανιά, Κιόνια, Κολυμπήθρα, Παχιά & Πλατιά Άμμος, Πόρτο, Ρόχαρη και Υστέρνια.

Οι γρανιτένιοι όγκοι στο Βώλαξ και στα Βολιακά

Ο επισκέπτης του χωριού Βώλαξ βρίσκεται μπροστά σε ένα σεληνιακό τοπίο. Τεράστιοι ολοστρόγγυλοι βράχοι είναι διάσπαρτοι σε μια απέραντη έκταση. Οι μεγάλοι και μικροί βόλοι, οι οποίοι έχουν δώσει το όνομα τους στο γραφικό χωριό της περιοχής, προξενούν το ενδιαφέρον και την απορία για τον τρόπο, με τον οποίο δημιουργήθηκαν.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μετεωρίτες, άλλοι το αποδίδουν στη μυθική… τιτανοµαχία κι άλλοι λένε ότι είναι δημιουργήματα της θάλασσας που κάποτε κάλυπτε την περιοχή. Οι επιστήμονες πάντως υποστηρίζουν ότι εδώ υπήρχε γρανίτης και την πάροδο του χρόνου λόγω της διάβρωσης, κομμάτια του αποσπάστηκαν το ένα από το άλλο. Το δε στρογγυλό τους σχήμα οφείλεται σε κλιματολογικούς παράγοντες, όπως η υγρασία, οι μεταβολές της θερμοκρασίας κι ο αέρας.

Η εικόνα της Μεγαλόχαρης

Η φημισμένη εικόνα της Μεγαλόχαρης της Τήνου έχει τη δική της ξεχωριστή ιστορία. Σύμφωνα με την παράδοση η εικόνα ανακαλύφθηκε χάρη στο όραμα της μοναχής Πελαγίας η οποία είδε την Παναγία να της ζητά να βρει μια θαυματουργή εικόνα που ήταν χρόνια θαμμένη στη γη.
Λέγεται μάλιστα ότι η μοναχή είδε τρεις Κυριακές το ίδιο όνειρο, με συνέπεια να παρακινήσει τον μητροπολίτη της Τήνου να οργανώσει ανασκαφές στο σημείο που της υποδείκνυε.
Οι πιστοί ανταποκρίθηκαν και στις αρχές Σεπτεμβρίου 1822 ξεκίνησαν οι ανασκαφές χωρίς όμως να εντοπιστεί κάποια εικόνα. Ωστόσο, από τις προσπάθειες αυτές ήρθαν στο φως τα ερείπια παλαιού ναού του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου κι ένα ξεροπήγαδο. Ως θεοσεβούμενοι άνθρωποι έχτισαν πάνω στα ερείπια της παλιάς εκκλησίας έναν νέο ναό, ενώ τη μέρα που θα εγκαινίαζαν τα θεμέλιά του, είδαν ν’ αναβλύζει νερό από το ξεροπήγαδο. Το θεώρησαν “σημάδι” κι ονόμασαν το ναό Ζωοδόχο Πηγή.
Λίγους μήνες αργότερα, οι ανασκαφές ξεκίνησαν και πάλι, αυτή τη φορά στο δάπεδο του νέου ναού, μετά από νέο όραμα της μοναχής Πελαγίας.
Ο θρύλος λέει ότι στις 30 Ιανουαρίου 1823 η αξίνα ενός εργάτη από τον Φαλατάδο σπάει στα δύο την ξύλινη εικόνα. Σε λίγη ώρα έκπληκτοι όλοι οι παραβρισκόμενοι είδαν τα κομμάτια της να κολλάνε ξανά ως εκ θαύματος…
Μεταξύ των πρώτων επισκεπτών που κατέφθασαν στο νησί για να προσκυνήσουν ήταν και οι ήρωες του 1821, Κολοκοτρώνης, Μιαούλης και Μακρυγιάννης. Στο σημείο που βρέθηκε η εικόνα οικοδομήθηκε ο μεγαλοπρεπής ναός, ενώ ο ναός της Ζωοδόχου Πηγής μετονομάστηκε σε Ναό της Ευρέσεως.
Η αυθεντική εικόνα σήμερα, είναι σκεπασμένη από πολύτιμα πετράδια, τάματα κι αφιερώματα πιστών.

Το μοναστήρι της “Κυρίας των Αγγέλων”

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, στο Κεχροβούνι Τήνου, τρεις αδελφές από το χωριό Τριπόταµος είδαν το ίδιο όραμα: μια γυναίκα (η Παναγία) τους υποδείκνυε να χτίσουν μοναστήρι και να μονάσουν σε συγκεκριμένο σημείο. Έπειτα από αντιπαραθέσεις με την υπόλοιπη οικογένειά τους, αποφάσισαν να υπακούσουν στη γυναίκα του οράματός τους. Επειδή, όμως, στο συγκεκριμένο σημείο οι άνεμοι ήταν πολύ ισχυροί, επιχείρησαν να χτίσουν τα κελιά τους λίγο νοτιότερα. Όμως, όπως λέει η παράδοση, όσο και να προσπαθούσαν, τα κελιά γκρεμίζονταν κατά τη διάρκεια της νύχτας και τα εργαλεία βρίσκονταν στο αρχικό σημείο υπόδειξης.
Αυτό τις έπεισε ότι έπρεπε να υπακούσουν στις αρχικές οδηγίες, κι έχτισαν τα τρία κελιά στο αρχικό σημείο που τους είχε υποδείξει η γυναικεία μορφή, τα οποία μετέπειτα αποτέλεσαν τον πυρήνα της Μονής.

Το Φεστιβάλ Τήνου

Στους επισκέπτες του Αυγούστου δίνεται η δυνατότητα να παρακολουθήσουν μία ή περισσότερες από τις δράσεις του Φεστιβάλ Τήνου, το οποίο μετράει πολλά χρόνια ύπαρξης. Με πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων, που περιλαμβάνουν μουσική, χορό, εικαστικά και πολλά άλλα δρώμενα, φιλοξενώντας γνωστούς καλλιτέχνες αλλά και ντόπιους δημιουργούς, προσφέρει στον κάθε επισκέπτη έναν μεγάλο αριθμό ψυχαγωγικών επιλογών.

Οι περιστερώνες

Οι περιστερώνες ή περιστεριώνες όπως τους αποκαλούν οι ντόπιοι, είναι συνυφασμένοι με το νησί κι αποτελούν τοπόσημο για την Τήνο. Περιστεριώνες υπάρχουν και σε άλλα κυκλαδίτικα νησιά, αλλά οι περισσότεροι (πάνω από 600!) και οι πιο εντυπωσιακοί βρίσκονται στο νησί της Τήνου.

Ο Ναός της Ευαγγελίστριας

Το πρώτο που αντικρίζει ο επισκέπτης που φτάνει στο λιμάνι της Τήνου με το πλοίο της γραμμής είναι το καμπαναριό της Ευαγγελίστριας η οποία δεσπόζει στον λόφο πάνω από τη Χώρα. Η επίσκεψη στην Παναγία της Τήνου αποτελεί προορισμό ζωής για πολλούς Χριστιανούς. Ένας ναός που είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ιστορία της Τήνου, αλλά και την οικονομία του νησιού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα