10.4 C
Chania
Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου, 2025

Τυπογραφία και Μινωικός πολιτισμός

» Ενας από τους προορισμούς της θαυμάσιας διήμερης εκδρομής στην Ανατολική Κρήτη που οργάνωσε η «Εκπαιδευτική Εταιρία Χανίων» το περασμένο Σαββατοκύριακο (16-17/5) ήταν και η επίσκεψη στο ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο του Ηρακλείου: με την εκ νέου τοποθέτηση σε ασφαλέστερες προθήκες των παλιών αλλά και άλλων ευρημάτων του.
Θα θέλαμε να σταθούμε σε μια… ανυποψίαστη για μας επισήμανση της ξεναγού που είχαμε, που αφορούσε στο δίσκο της Φαιστού (φωτ.). Εκτός από τις πολλές και ποικίλες εικασίες περί του πραγματικού περιεχόμενου των συμβόλων/γραμμάτων που παρουσιάζονται πάνω σ’ αυτόν, η ξεναγός μάς αποκάλυψε επιπλέον ότι, τα σε μορφή σπείρας μη αποκρυπτογραφηθέντα ακόμη στοιχεία, δεν είναι σκαλισμένα με το χέρι αλλά είναι ενσφράγιστα! Όπως περίπου γινόταν με τη γουτεμβέργεια τυπογραφία από το 1453 και εντεύθεν, μέχρι τη σύγχρονη ηλεκτρονική εκτύπωση. Και βέβαια είναι να εκπλήσσεται κανείς αντιλαμβανόμενος ότι, αιώνες πριν τον Γουτεμβέργιο, εδώ στην Κρήτη, μινωίτες καλλιτέχνες είχαν στο νου τους τη μαζική παραγωγή δια της «εκτυπώσεως» των έργων τους, με ειδικό εργαλείο σφραγίδα!
Θεωρούμε, λοιπόν, σχεδόν φυσιολογικό το να δημιουργηθεί εδώ στην Κρήτη (στα Χανιά) ένα μοναδικό -το πρώτο- στο είδος και στη σημασία του «Μουσείο Τυπογραφίας», έργο ζωής και αποτέλεσμα αγάπης για τα Χανιά και την τέχνη της τυπογραφίας, των Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη. Προχθές, μάλιστα, το Μουσείο γιόρτασε τα 10 χρόνια λειτουργίας του. Μιας πολύ πλούσιας και γόνιμης παρουσίας στο νησί (και την Ελλάδα), με πολλούς και σημαντικούς επισκέπτες από όλο τον κόσμο, αλλά και με υπέροχες  και άκρως ενδιαφέρουσες εκδόσεις.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα