Λάδι αγριελιάς κατάφεραν να παράξουν και να τυποποιήσουν οι άνθρωποι του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσκλών!
Η αγριελιά, που για πολλούς αποτελεί ένα μη παραγωγικό δέντρο και το οποίο εδώ και δεκαετίες μπολιαζόταν σε τσουνάτη ή κορωνέικη, μπορεί να δώσει λίγο μεν, αλλά ποιοτικά άριστο και ξεχωριστό ελαιόλαδο.
«Kάναμε μία πρώτη πειραματική προσπάθεια για δύο χρόνια που είχε πολύ θετικά αποτελέσματα. Από φέτος πιστεύω ότι θα μπορούμε να παράξουμε για τυποποίηση περισσότερα από 1.000 κιλά» μας αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού κ. Μανούσος Βουλγαράκης ξεναγώντας μας στους χώρους του ελαιουργείου.
Η όλη προσπάθεια γίνεται με τη συνεργασία της ΑΒΕΑ που έχει αναλάβει την τυποποίηση του λαδιού αγριελιάς, ο δε συνεταιρισμός διαθέτει μία σύγχρονη μονάδα παραγωγής με πιστοποίηση ISO. Η καλή προσπάθεια των τελευταίων ετών έχει ως αποτέλεσμα ο συνεταιρισμός να έχει καταφέρει να συσπειρώσει περίπου 250 παραγωγούς από όλη την περιοχή των Μεσκλών και όχι μόνο.
Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ
Οπως μας εξηγούν οι Μιχάλης και Μανούσος Βουλγαράκης, ο συνεταιρισμός ενημερώνει τους παραγωγούς για τις ημέρες που θα πρέπει να μαζευτεί ο καρπός της αγριελιάς. Τη συγκεκριμένη ημέρα καθαρίζεται πλήρως η γραμμή παραγωγής από τα άλλα λάδια (σπαστήρας, πλυντήριο νερού κ.ά.) ώστε στη συνέχεια να μπει ο καρπός της αγριελιάς. Νωρίτερα οι άνθρωποι του συνεταιρισμού έχουν δει τα δέντρα του κάθε αγρότη.
Στόχος για τη φετινή χρονιά είναι να προχωρήσουν σε τρεις αλέσεις Νοέμβρη, Δεκέμβρη και Γενάρη. Δοκιμάζοντας λίγο λάδι διαπιστώνεις εύκολα την ιδιαίτερη γεύση που σου αφήνει, ενώ το χαρακτηριστικό του χρώματος είναι η διαφάνεια και το πόσο καθαρό είναι.
Η ΙΔΕΑ
Πώς προέκυψε όμως η ιδέα να αρχίσουν να παράγουν λάδι αγριελιάς; Ο πρόεδρος του συνεταιρισμού μάς απαντά: «Η “μητέρα” της τσουνάτης ελιάς που ευδοκιμεί στον τόπο μας σε ποσοστό άνω του 70% είναι η αγριελιά. Μέχρι τη δεκαετία του ’40 ήταν οι μόνες ελιές που υπήρχαν στην περιοχή και από αυτές οι κάτοικοι έβγαζαν το λάδι τους που δεν ήταν αρκετό. Ετσι μεταπολεμικά άρχισαν να τις κεντρίζουν, να τις εμβολιάζουν και τις έκαναν τσουνάτες ώστε να είναι πιο παραγωγικές. Τα τελευταία όμως χρόνια στο χωριό μας μπήκαν φωτιές, είχαμε ζημιές από χιονοθύελλες, έτσι χάθηκαν τα μοσχεύματα του εμβολιασμού και βγήκαν και πάλι οι αγριελιές, ο καρπός των οποίων σημειωτέον δεν πλήττεται από τον δάκο. Συζητώντας με τους παλαιότερους μάθαμε ότι η περιοχή συντηρούνταν με αυτό το λάδι, επομένως αποφασίσαμε αυτό το λάδι που είναι ιδιαίτερο να το αξιοποιήσουμε. Και έτσι κάναμε, με τη συνεργασία της ΑΒΕΑ».
Πρόσφατα στην περιοχή βρέθηκαν επιστήμονες του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών προκειμένου να πάρουν δείγματα και να διαπιστώσουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του λαδιού της αγριελιάς. Παράλληλα ο συνεταιρισμός ακολουθεί τη διαδικασία της ιχνηλασιμότητας, έτσι ο καταναλωτής γνωρίζει επ’ ακριβώς από ποιον παραγωγό και με ποιες συνθήκες παράχθηκε το λάδι που αγόρασε.
Την ίδια στιγμή, αξιοποιώντας συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, ο συνεταιρισμός δημιούργησε δικό του πολυχώρο για την πραγματοποίηση ενημερωτικών ημερίδων με τους παραγωγούς και τις συναντήσεις με γεωπόνους σε μία προσπάθεια να αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες του.
H παραγωγή λαδιού από την αγριελιά με αριθμούς
Περυσινή παραγωγή… 180 κιλά
Φετινή παραγωγή… 1.000 κιλά
10 κιλά ελιές δίνουν… 1 κιλό λάδι
Παραγωγοί συνεταιρισμού… 250
Τιμή πώλησης για τον παραγωγό… 10 ευρώ το κιλό
Καλησπερα σας.ειμαι νεος αγροτης κ με ενδιαφερει η αγριελια.εχω περιπου 150 δεντρα αρκετα μεγαλα.πως μπορω να συλεξω πληροφοριες;περιοχη πατρας
Παρακαλώ πολύ θα ήθελα τηλ επικοινωνίας για προμήθεια αγρελαιου
Ευχαριστώ
Εδώ και κάποια χρόνια αποκλειστικά σαν παραγωγός βιολογικου ελαιολαδου έχοντας στην κατοχή μου δέντρα αγριελιας παράγω για τις ανάγκες της οικογένειας μου αγριελαιο.εχω την δυνατότητα να παραξω έως και 500 κιλά φέτος αγριελαιο.που και πως μπορώ να το διοχέτευση στην αγορά?το τηλ μου είναι 6987322493