Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Τυποποίηση με… άρωμα αρχαίας Ελλάδας

Η Άρτεμις, η Εστία κι η Δήμητρα, εκτός από θεές της μυθολογίας, είναι και τα ονόματα των εναλλακτικών συσκευασιών που ετοιμάζουν οι μαθητές των «Εκπαιδευτηρίων Δούκα» στο πλαίσιο του μαθήματος Μαθητική Εικονική Επιχείρηση του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/ Junior Achievement Greece. Πρόκειται για την επιχείρηση «The Olympian Boxes» που συγκεντρώνει ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα από πολλές περιοχές της Ελλάδας με σκοπό να παντρέψει την ελληνική ιστορία με την ελληνική μυθολογία και τον ελληνικό πολιτισμό.

«Η  σύνθεση των κουτιών έγινε με βάση τη μυθολογία. Για παράδειγμα στο τσουβαλάκι που ονομάζεται Άρτεμις, που ήταν η θεά του κυνηγιού, σκεφτήκαμε προϊόντα που σχετίζονται με το βουνό, όπως το τσάι του βουνού, το φασκόμηλο, η ρίγανη», εξηγεί στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Βασίλης, μαθητής 1ης Λυκείου κι υπεύθυνος μάρκετινγκ στην επιχείρηση. Στη συνέχεια περιγράφοντας τις υπόλοιπες συσκευασίες προσθέτει: «Στη συσκευασία με το όνομα “Εστία” βάλαμε φιστίκι Αιγίνης, μαρμελάδα Κρήτης, μουστοκούλουρα Λαμίας, παστέλια Θεσσαλονίκης ενώ στη ‘’Δήμητρα’’ λάδι, χυλοπίτες, φασόλια και παξιμάδια».
«Τα προϊόντα είναι από μικρομεσαίους παραγωγούς καθώς θέλουμε να στηρίξουμε και να προωθήσουμε τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες γιατί στις μέρες μας είναι όλα από μεγάλες εταιρείες κι εργοστάσια οπότε θέλουμε να κάνουμε κάτι πιο οικογενειακό, πιο συναισθηματικό», επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ από την πλευρά της η Χριστίνα που είναι CEO της επιχείρησης. Ο Βασίλης, αναφερόμενος στην καινοτομία αυτής της επιχείρησης, σημειώνει ότι «η καινοτομία βρίσκεται στο γεγονός ότι προωθούμε τον ελληνικό πολιτισμό και δεν πουλάμε σκέτο το προϊόν πουλάμε και τον πολιτισμό μας μαζί, φέρνουμε πιο κοντά τους ανθρώπους στην ελληνική παράδοση».
Όσον αφορά τις δυσκολίες που συνάντησαν στη δημιουργία των “Oλympian Boxes”, η υπεύθυνη καθηγήτρια, Σοφία Σερδάρη, υποστηρίζει ότι «το πιο δύσκολο ήταν να συλλέξουμε απ’ όλη την Ελλάδα τα προϊόντα και να βρούμε έναν ιδιαίτερο τρόπο συσκευασίας που θα ξεφεύγει από το κλασικό κουτί και θα κάνει τη διαφορά έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει ένα δώρο αξιοπρεπές που είτε είσαι εσωτερικός είτε είσαι εξωτερικός τουρίστας να γυρίσεις με μια πολύ ωραία συσκευασία και με κάτι που θα έχει πραγματικά αξία».
Τι αποκομίζουν όμως μαθητές και καθηγήτρια από αυτή την εμπειρία;
Πήραμε πολλά εφόδια «πώς να φτιάχνουμε μία επιχείρηση, πώς να λειτουργούμε μία επιχείρηση», καθίσαμε και διαβάσαμε περισσότερο για τον πολιτισμό μας, για τη μυθολογία μας, μάθαμε καινούρια πράγματα για τον ελληνισμό, την ελληνική παράδοση και για τα προϊόντα τα οποία χρησιμοποιήσαμε.
«Παίρνουμε πολλά εφόδια τόσο προσωπικά όσο κι ομαδικά δηλαδή βρισκόμαστε στη θέση που μπορούμε να αντιληφθούμε και να συνειδητοποιήσουμε τι συμβαίνει καθημερινά. Να μην ζούμε πλέον στη γυάλα μας, να μπούμε στη θέση ενός επιχειρηματία, να αναλάβουμε εργασίες, να συνεννοηθούμε μεταξύ μας προκειμένου να φέρουμε εις πέρας αυτά που πρέπει, να γνωρίσουμε την αγορά, να προσπαθήσουμε “να διαβάσουμε” τον πελάτη, να δούμε τα κενά και πώς μπορούμε να τα αναπληρώσουμε. Γινόμαστε καλύτεροι, είμαστε πιο πειθαρχημένοι πλέον, πιο οργανωμένοι», λέει από την πλευρά της η Χριστίνα. Παράλληλα ο Βασίλης συμπληρώνει ότι «αρχίζουμε να αναπτύσσουμε μία πολύπλευρη προσωπικότητα μέσα απ’ αυτό, διότι δεν είναι μόνο η επιχειρηματικότητα, είναι ότι γενικότερα παίρνουμε πολλές γνώσεις». Με τη σειρά της η Χριστίνα, προσθέτει ότι «είναι κάτι που κάνουμε εμείς για εμάς».
Από την πλευρά της η κ. Σερδάρη τονίζει: «Απαιτεί προσωπικό χρόνο έξω από το ωράριό σου και τις αρμοδιότητές σου, είναι κάτι που το κάνεις επειδή το αγαπάς, γιατί αγαπάς να συνεργάζεσαι με τα παιδιά, είναι πολύ ωραίο να ακούς τις ιδέες τους οι οποίες πάρα πολλές φορές, εμένα με ξεπερνούν και με αφήνουν άφωνη. Η συνεργασία μαζί τους είναι πιο σημαντική για μένα γιατί ίσως μαθαίνω περισσότερα απ’ αυτούς. Είναι ωραίο το brainstorming, να είσαι σε μία ομάδα, να ακούγονται πολλές ιδέες να μιλάνε όλοι μαζί και τελικά όλα αυτά να τα συγκεντρώνεις και να τα χρησιμοποιείς για να φτιάξεις κάτι όμορφο».
Τέλος, η Κατερίνα που συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στο πρόγραμμα σημειώνει ότι «γνωρίζουμε καινούρια πράγματα , μαθαίνουμε πώς λειτουργεί μία επιχείρηση, πώς σκεφτόμαστε μαζί».
Σημειώνεται ότι σημαντική βοήθεια, στήριξη και συνεργασία παρείχε σε όλη την προσπάθεια η εθελόντρια-επιχειρηματική σύμβουλος από την VODAFONE, Μαριάννα Τερζιδάκη.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα