Διπλή εορτή η 28η Οκτωβρίου: Θρησκευτική, της Αγίας Σκέπης και Εθνική, το κοσμοϊστορικό “Οχι”.
Θα πρέπει να σημειώσουμε, αρχίζοντας το γραφτό μας, ότι η καθαυτό εορτή της Αγίας Σκέπης, εορτάζετο την 1η Οκτωβρίου. Με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της εκκλησίας της Ελλάδος (21 Οκτωβρίου 1952) μετετέθη την 28η Οκτωβρίου του ιδίου μηνός και ενσωματώθηκε με την Εθνική μας Εορτή της 28ης Οκτωβρίου.
Ας δούμε και προς Ενημέρωση των αγαπητών μας αναγνωστών, γιατί εορτάζετο την 1η Οκτωβρίου η Αγία Σκέπη και μετά γιατί ενσωματώθηκε, όπως προαναφέραμε με την Εθνική μας Εορτή της 28ης Οκτωβρίου. Τα στοιχεία τα επήραμε από την “Ακολουθίαν της Αγίας Σκέπης”, έκδοσις της Αποστολικής Διακονίας, εν Αθήναις 1952 και την εισαγωγή του μεγάλου θεολόγου καθηγητού του Πανεπιστημίου Αθηνών, μακαριστού Γρηγορίου Παπαμιχαήλ.
Η εορτή της 1ης Οκτωβρίου: Η Εκκλησία την πρώτη Οκτωβρίου ποιείται την ανάμνηση του οράματος του Αγίου Ανδρέου επί αυτοκράτορος Λέοντος Στ’ (866 – 912). Κατά την αγρυπνία (Παννυχίδα) στον Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών, ο Άγιος Ανδρέας (πρόκειται για τον Άγιο Ανδρέα τον κατά Χριστόν σαλόν – εορτάζει στις 28 Μαΐου) και ο συμπαρών μαζί του Επιφάνιος, είδαν στις 4 τη νύκτα την Παναγία να περιστοιχίζεται από χορό προφητών, αποστόλων και αγγέλων και να απλώνει το μαφόριόν της και να σκεπάζει τους χριστιανούς από τους επαπειλούντας εκείνες τις ημέρες κινδύνους.
Ο λαός της Βασιλευούσης, περίτρομος από την απειλή των Αγαρηνών, επήρε θάρρος από το παραπάνω όραμα, το οποίο περιληπτικά αναφέραμε και άντλησε ελπίδα, η οποία τους οδήγησε στην απαλλαγή από τον κίνδυνο των επιδρομέων.
Από τότε καθιερώθηκε ως μια από τις Θεομητορικές Εορτές “όθεν εδόθη ημάς του φυγείν απ’ αυτών η Σκέπη, δι’ ης ως διά θυρεού φυλαττόμεθα εκ των βελών αβλαβείς”, λέγει σχετικά το τροπάριο.
Η επέτειος του ΟΧΙ: Αλλά και ημείς οι Ελληνες έχουμε ήδη ένα πρόσθετο και πρόσφατο λόγο προσφυγής προς την Παναγία για τους επικρεμασθέντες πάνω μας κινδύνους αλλοφύλους, όπως έγινε και το 1940 με τους Ιταλούς και το ιστορικό ΟΧΙ την 28ην Οκτωβρίου.
Μία περίπτωση, που σημειώθηκε όταν μια μεγάλη χώρα, η Ιταλία, επιβουλεύτηκε την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική μας ελευθερία. Μια επιβουλή και ταπεινή πρόκλησις για τη χώρα μας, η οποία αποκρούστηκε θαρραλέα και νικηφόρως. Αυτήν τη νικηφόρο έκβαση πανηγυρίζει το έθνος μας ευχαριστώντας συγχρόνως την Παναγία μας, την Υπέρμαχο Στρατηγό, για τη Σκέπη και Προστασία Της στο Γένος μας. Το Γένος μας, το οποίον ποτέ δεν έκανε επεκτατικούς πολέμους, παρά μόνον αμυντικούς προς προάσπιση των δικαίων του.
Πόθος, ειδικά των Ελλήνων, είναι η Ειρήνη. Γι’ αυτό και η Εκκλησία μας δέεται να υποτάξει ο Θεός στους άρχοντές μας “πάντα τα βάρβαρα έθνη, τα τους πολέμους θέλοντα”. Και είναι η μόνη περίπτωση που βρίσκει δικαίωση ο πόλεμος, μόνο δηλαδή ως άμυνα των λαών να διατηρήσουν την ελευθερία τους, απέναντι σε βαρβάρους επιδρομείς και κατακτητές, που δυστυχώς ακόμα υπάρχουν πολλοί (βλέπε τους “φίλους” μας τους Τούρκους), εκείνοι που ξεκινούν και ενεργούν να υποτάξουν άλλους λαούς, φιλήσυχους και μη προκαλούντας.
Η 28η Οκτωβρίου για μας τους απανταχού Ελληνες είναι Εθνική, αλλά και θρησκευτική εορτή ως επέτειος μνήμης και τιμής, ηρωικής άμυνας υπό τη Σκέπη της Παναγίας, ενός ελεύθερου, φιλειρηνικού και υπερήφανου λαού εναντίον της εχθρικής επιβουλής και βαρβαρότητας.
«Τη ΚΗ’ του αυτού μηνός, την ανάμνησιν εορτάζομεν της Σκέπης της Υπεραγίας Δεσποίνης ημών Θεοτόκου και Αειπαρθένου Μαρίας, της πάντοτε και κατ’ εξαίρετον τρόπον σκεπούσης το ευσεβές ημών Εθνος, ως πάλαι έσκεπε την βασιλίδα των πόλεων».
Στιχ. Σκέπη σου Αγνή σκέπεις και περιθάλπεις τους πίστει αφορώντας προς Σε Παρθένε, Μητρός Θεοίο Σκέπη Ελλάδα θειόφρονα καλύπτει.
(Συναξάριον της Εορτής)