Στην Κρήτη και τις σεισμόπληκτες περιοχές του Αρκαλοχωρίου, βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος επέλεξε να μεταβεί στο νησί απευθείας από το Παρίσι προκειμένου να επισκεφθεί τις πληγείσες, από τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ, περιοχές.
Ο κ. Μητσοτάκης μετέβη αρχικά στο Χουδέτσι Αρχάνων Αστερουσίων, περιοχή που επίσης αντιμετωπίζει σοβαρές ζημιές από τον σεισμό, σε οδικό δίκτυο αλλά και κτίρια.
Συνοδευόμενος από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανιδη, τον υφυπουργό Μεταφορών και Υποδομών Γιώργο Καράγιαννη, τον υφυπουργό στον Πρωθυπουργό Χρήστο Τριαντόπουλο, τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτερη Αυγενάκη, τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα αλλά και τοπικούς φορείς ο κ. Μητσοτάκης είδε τις καταστροφές που έχουν υποστεί κτίσματα αλλά και το οδικό δίκτυο.
Ο κ. Μητσοτάκης είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με κατοίκους που του εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την κατάσταση που βιώνουν, ζητώντας την στήριξη της πολιτείας.
Μία ηλικιωμένη γυναίκα έσπευσε να του πει αναφερόμενη στο φονικό σεισμό “Είμαι 80 χρονών και αυτό δεν το έχω ξαναδεί” – “Εδώ είμαστε για να βοηθήσουμε” της απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
H επίσκεψη του Πρωθυπουργού μέσω live μετάδοσης από την ηρακλειώτικη ιστοστελίδα cretalive :
Στο Συντονιστικό Κέντρο που έχει στηθεί στον αύλειο χώρο δημοτικού σχολείου στο Αρκαλοχώρι, βρίσκεται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έφτασε λίγο νωρίτερα στην Κρήτη.
Ο κ. Μητσοτάκης που αναμένεται να ανακοινώσει δέσμη μέτρων για τους πληγέντες από το σεισμό, ενημερώνεται για την κατάσταση από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανιδη, τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιώργο Καραγιάννη, τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμη Λέκκα, τον περιφερειάρχη Κρήτης και τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος
Ο κ. Μητσοτάκης από χθες μετά τη σεισμική δόνηση, έδωσε εντολή να βρεθεί στην περιοχή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, όπως επίσης ζήτησε να αναπτυχθεί τάχιστα ο μηχανισμός αντιμετώπισης της κατάστασης που έχει προκληθεί.
Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η κρατική ενίσχυση που θα καταβληθεί άμεσα στους πληγέντες υπολογίζεται στα 25-30 εκατ. ευρώ, ενώ οι μακροπρόθεσμες ανάγκες για ενισχύσεις θα προκύψουν μετά τις αυτοψίες.
Οι σχετικές διατάξεις ώστε να ενταχθούν σε καθεστώς κρατικής αρωγής οι περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τον χθεσινό σεισμό, τονίζουν, θα ψηφιστούν μέσα στην εβδομάδα. Ουσιαστικά επισημαίνουν ότι και στην Κρήτη, θα εφαρμοστεί το μοντέλο Καρδίτσας και Εύβοιας.
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα έχει πάγιο πλαίσιο κρατικής αρωγής και σε αντίθεση με το παρελθόν που η βοήθεια δινόταν ανάλογα με την περίπτωση και με καθυστέρηση, πλέον οι σχετικές διαδικασίες στήριξης των πληγέντων συμπολιτών μας από τις διάφορες καταστροφές, έχουν τυποποιηθεί.
«Αμεσα η καταβολή των πρώτων αποζημιώσεων στους σεισμόπληκτους»
«Τα πρώτα χρήματα αποζημιώσεων στους σεισμοπαθείς θα καταβληθούν άμεσα, με μία και μόνη ηλεκτρονική δήλωση στην πλατφόρμα πληγέντων φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, κατά το μοντέλο που εφαρμόστηκε πρόσφατα για τους πυρόπληκτους. Η μέριμνα της Πολιτείας θα είναι ταχύτατη». Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή του στο twitter ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο οποίος επισκέφθηκε τις περιοχές που επλήγησαν από τον χθεσινό σεισμό στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Ο Λευτέρης Αυγενάκης μετέβει στη συνέχεια στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου, όπου υποδέχθηκε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη .