Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Τίτλοι τέλους για το Αρχαιολογικό Μουσείο

Θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό σήμερα και αύριο, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ

Οι τίτλοι τέλους για το Αρχαιολογικό Μουσείου Χανίων, όπως το γνωρίσαμε στο κτήριο του Αγίου Φραγκίσκου, πρόκειται να γραφτούν αύριο Κυριακή στις 8 το βράδυ, όταν τα φώτα σβήσουν για τελευταία φορά και οι πύλες του κλείσουν για πάντα. Το επόμενο κεφάλαιο για το μουσείο θα γραφτεί στο νέο του κτήριο, στη Χαλέπα, σε δέκα περίπου μήνες, εφόσον βέβαια οι ιδιάζουσες συνθήκες που έχει επιβάλλει η πανδημία το επιτρέψει.

Για όσους επιθυμούν να το επισκεφθούν για μία τελευταία φορά, το μουσείο θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό σήμερα και αύριο, από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.
Οι “διαδρομές” επισκέφθηκαν το Αρχαιολογικό Μουσείο και μίλησαν με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων για τα σχέδια αποκατάστασης και μελλοντικής χρήσης του μνημείου αλλά και για την πορεία των εργασιών και τη μεταφορά στο νέο μουσείο, ενώ με τον δικό του τρόπο αποχαιρετά το μουσείο ένας από τους παλιότερους εργαζόμενους στον χώρο, ο Κίμων Αποστολάκης, φύλακας του μουσείου εδώ και τριάντα χρόνια.
Αναφορικά με το κλείσιμο του μουσείου, η κ. Παπαδοπούλου αναφέρει: «Η σχετική υπουργική απόφαση που αναφέρεται στη λήξη της λειτουργίας του αρχαιολογικού μουσείου Χανίων στον Αγιο Φραγκίσκο υπάρχει ήδη από τον Μάρτιο. Η πρόθεση της Εφορίας Αρχαιοτήτων Χανίων ήταν να γίνει μία σειρά εκδηλώσεων, τουλάχιστον για δύο εβδομάδες πριν από το κλείσιμο του μουσείου, για να μπορέσει ο κόσμος να το δει και να το αποχαιρετήσει. Δυστυχώς η πανδημία και η πορεία της στα Χανιά με τις απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί το τελευταίο διάστημα, δεν επέτρεψε να υλοποιηθεί ο αρχικός προγραμματισμός. Αυτό που ετοιμάζουμε ωστόσο, είναι μία ψηφιακή δράση που θα είναι έτοιμη το επόμενο διάστημα, η οποία θα προβάλλεται σε εξωτερικά σημεία του Αγίου Φραγκίσκου και θα εξιστορεί τις πτυχές της πολυκύμαντης ζωής του μουσείου από την ίδρυσή του το 1899 μέχρι τη λειτουργία του στον Αγιο Φραγκίσκο από το 1962 και την κατάληξή του στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στη Χαλέπα το 2021».
«Μόλις κλείσουν οι πύλες του Αρχαιολογικού Μουσείου στον Αγιο Φραγκίσκο θα αρχίσουν οι εργασίες για να συσκευαστούν τα εκθέματα, να αποσπασθούν τα ψηφιδωτά, τα γλυπτά και τα αντικείμενα, σε κάποια μάλιστα θα πρέπει να αλλάξουν οι τρόποι στήριξης»τόνισε η κ. Παπαδοπούλου. «Π.χ., πρέπει να αφαιρεθούν τα μεταλλικά στοιχεία που δεν συνάδουν με τις σύγχρονες πρακτικές συντήρησης και έκθεσης και να αντικατασταθούν με καινούριες από τιτάνιο, οπότε χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα ικανό για να γίνουν οι επεμβάσεις αυτές στα γλυπτά και τα ψηφιδωτά και βέβαια να συσκευαστεί και να μετακινηθεί όλη η υπόλοιπη συλλογή. Το χρονικό διάστημα που κλείνουμε είναι πραγματικά πολύ μικρό, συνήθως τα μουσεία κλείνουν και δύο και τρία χρόνια, γιατί δεν μιλάμε απλά για επανέκθεση αλλά για ένα εξολοκλήρου καινούριο μουσείο» συμπληρώνει.
Ο στόχος ήταν το μουσείο να μείνει κλειστό για πολύ λίγο, αλλά όπως μας ενημερώνει η κ. Παπαδοπούλου, λόγω της πανδημίας έχουν προκύψει κάποιες καθυστερήσεις και τεχνικές δυσκολίες «λόγω των περιορισμών που έχουν επιβληθεί στα Χανιά το τελευταίο διάστημα το πολυμελές συνεργείο που θα συναρμολογούσε τις προθήκες δεν έχει έρθει και θα δούμε τις επόμενες μέρες πως θα προχωρήσουν. Ευελπιστούσαμε ότι θα ανοίξουμε μέσα στο επόμενο καλοκαίρι αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από την πορεία της πανδημίας μέσα στον χειμώνα» τονίζει χαρακτηριστικά.
Αφού ολοκληρωθεί η μεταφορά των αντικειμένων του αρχαιολογικού μουσείου θα ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης του κτηρίου. «Πρέπει να προχωρήσουν οι μελέτες στατικής και αρχιτεκτονικής αποκατάστασης, ώστε να χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο της επόμενης προγραμματικής περιόδου 2021 – 2027. Αυτό που προέχει είναι να γίνει η αρχιτεκτονική και στατική αποκατάσταση του κτηρίου, γιατί έχει σοβαρά θέματα. Στερεωτικές εργασίες είχαν γίνει αρχές της δεκαετίας του ’60, αργότερα στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Ολα αυτά τα χρόνια γίνονται επιμέρους εργασίες από την Εφορία Αρχαιοτήτων για να συντηρείται το κτήριο, ουσιαστικά όμως, εκτεταμένες εργασίες έχουν να γίνουν εδώ και σαράντα χρόνια», σημειώνει.
Οσον αφορά την μελλοντική χρήση του Αγίου Φραγκίσκου, η κ. Παπαδοπούλου επισημαίνει ότι, «ο στόχος μας, η επιθυμία μας είναι να μεταφερθεί εκεί η Βυζαντινή Συλλογή, καθώς θεωρούμε ότι ο χώρος αυτός είναι ικανός για να φιλοξενήσει τα συγκεκριμένα εκθέματα, ωστόσο αυτήν τη στιγμή έχουμε εστιάσει στην αποκατάσταση του κτηρίου. Αφού αυτή ολοκληρωθεί και έχουμε εικόνα του πώς θα έχει διαμορφωθεί ο χώρος – τις προδιαγραφές π.χ. για τα ηλεκτρομηχανολογικά κ.α. – θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στη μουσειολογική μελέτη.
Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μπορέσει να ανοίξει ο χώρος ως μνημείο, είτε απλά επισκέψιμο για το κοινό είτε με σειρά εκδηλώσεων που θα μπορούν να φιλοξενούνται εδώ στα επόμενα χρόνια και συγχρόνως να εργαζόμαστε στο πλάνο μίας μουσειολογικής – μουσειογραφικής μελέτης για τη δυνατότητα μεταφοράς εδώ της Βυζαντινής Συλλογής».

Κίμων Αποστολάκης, φύλακας στο Μουσείο από το 1991
Για την ιδιαίτερη σχέση που έχει αναπτύξει το προσωπικό με τον χώρο του Αγίου Φραγκίσκου, μίλησε στις “διαδρομές” ο Κίμων Αποστολάκης, που εργάζεται ως φύλακας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων, από το 1991. «Εμείς έχουμε περάσει μια ζωή μέσα σε αυτόν τον χώρο που είναι μοναδικός, λίγα μουσεία στεγάζονται σε ένα τόσο υποβλητικό μνημείο, θυμάμαι όλους τους εργαζόμενους που πέρασαν από δω και σίγουρα θα μου λείψει πολύ».
Στην ερώτηση αν υπάρχουν κάποια εκθέματα που ξεχωρίζει μέσα στον χώρο, μας απαντά η βιτρίνα με τα πήλινα ειδώλια ταύρων, τα “ταυράκια” που τον υποδέχονται κάθε πρωί και στο βάθος “ο φιλόσοφος”. Και το βασικότερο όλων το ίδιο το κτήριο, που αποτελεί από μόνο του ένα ταξίδι στο χρόνο. Ακόμα και οι επισκέπτες, στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, το κτήριο είναι το πρώτο πράγμα που θαυμάζουν, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που επισημαίνουν ότι είναι τόσο επιβλητικό που επισκιάζει τα υπόλοιπα εκθέματα. «Σίγουρα η μελέτη του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου έχει γίνει έτσι ώστε να αναδειχθούν τα εκθέματα, για μένα όμως, αυτό το κτήριο καλεί τους επισκέπτες που περπατούν στην οδό Χάληδων να μπουν μέσα και να δουν το μουσείο» αναφέρει χαρακτηριστικά.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα