Τον χειμώνα του 2019-2020 υπολογίζεται ότι θα ξεκινήσει το έργο της ανακατασκευής του κτηρίου της Δημοτικής Αγοράς. Στο μεταξύ, την εκπόνηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου που θα επιτρέψει να μην μείνουν εκτός του κτηρίου περισσότερο από 12 μήνες οι καταστηματάρχες επεξεργάζεται ο μελετητής του έργου. Η ανακατασκευή της Δημοτικής Αγοράς βρέθηκε στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Δημαρχείο Χανίων με τη συμμετοχή του δημάρχου Χανίων, υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου και άλλων φορέων και του μελετητή. Κατά τη σύσκεψη τέθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν το έργο και υπήρξε συνεννόηση με τις υπηρεσίες προκειμένου να μην υπάρξουν εμπόδια όταν θα ξεκινήσουν οι εργασίες.
Σε ό,τι αφορά το οικονομικό ο δήμαρχος Τ. Βάμβουκας μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ και επεσήμανε ότι πέραν των 5 εκατ. ευρώ που είναι εγγεγραμμένα στον Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με πρωτοβουλία του υπουργού Γιώργου Σταθάκη, τα υπόλοιπα 10 εκατ. ευρώ θα εγγραφούν στον προϋπολογισμό του Δήμου Χανίων και θα καλυφθούν με ιδίους πόρους ή με δανεισμό.
«Θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι το έργο θα ξεκινήσει και θα τελειώσει στον σωστό χρόνο και θα γίνει με τον σωστό τρόπο. Η εμπειρία που έχουμε από άλλα μικρότερης κλίμακας, αλλά μεγάλα για τα μεγέθη του Δήμου, δεν είναι πάντοτε θετική ως προς τον χρόνο και δεν μπορούμε να διακινδυνεύουμε αυτό να συμβεί με τη Δημοτική Αγορά», σημείωσε ο κ. Βάμβουκας και πρόσθεσε ότι γι’ αυτό τον σκοπό ανατέθηκε στους μελετητές η εκπόνηση ενός επιχειρησιακού σχεδίου για την εκτέλεση του έργου ώστε να μην υπάρξουν καθυστερήσεις.
Ο προϊστάμενος κατασκευών της Τεχνικής Υπηρεσία του Δήμου Χανίων Γ. Ευθυμίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «πρώτη φορά αντιμετωπίζουμε ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για την κατασκευή του έργου».
Ειδικότερα για τη σύσκεψη ανέφερε ότι έγιναν συνεννοήσεις για τις συνδέσεις του κτηρίου με τα δίκτυα της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και της ΔΕΥΑΧ και παράλληλα τέθηκε επί τάπητος το ζήτημα της δημοπράτησης του έργου. «Βρισκόμαστε σε συνεργασία με το Υπουργείο για να δούμε με πιο άρθρο του ν. 4412/2016 θα γίνει η δημοπράτηση του έργου ώστε αυτή να ξεκινήσει το επόμενο φθινόπωρο», υπογράμμισε ο κ. Ευθυμίου.
Ερωτηθείς για το αν θα γίνει τμηματικά το έργο ή θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν τη Δημοτική Αγορά όλοι οι καταστηματάρχες μαζί, ο κ. Ευθυμίου ανέφερε ότι γίνονται κάποιες σκέψεις χωρίς να έχει ληφθεί η τελική απόφαση. Διευκρίνισε πάντως ότι οι 12 μήνες που θα ζητηθεί από τους καταστηματάρχες να αφήσουν τα μαγαζιά τους είναι ικανός χρόνος για να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες, ενώ από εκεί και πέρα θα γίνουν κι άλλες εργασίες με τα καταστήματα ανοιχτά.
Ο πολιτικός μηχανικός και μελετητής του έργου Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε την ανάγκη να στηριχθεί το έργο από την τοπική κοινωνία. «Το έργο αυτό φτιάχνεται από όλους, μηχανικούς, δημοτικούς συντελεστές, τεχνική υπηρεσία αλλά κυρίως είναι ένα έργο που για να πετύχει θα πρέπει να το στηρίξει η τοπική κοινωνία», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε τώρα είναι να υλοποιήσουμε το έργο μέσα σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμό, με τα καταστήματα κλειστά τόσο χρόνο όσο έχει υποσχεθεί η Δημοτική Αρχή».
Ικανοποίηση για τα ακίνητα στην Αγία Κυριακή
Tην ικανοποίηση του για το ΦΕΚ που κηρύσσει και επίσημα διατηρητέα τα κτήρια των παλιών βυρσοδεψείων στην Αγία Κυριακή δήλωσε ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας. Σχολιάζοντας το χθεσινό δημοσίευμα των “Χ.Ν.” ο δήμαρχος Χανίων ανάφερε πως «ήταν μια εκκρεμότητα πολλών ετών που αφορούσε την άλλη γειτονιά των Ταμπακαριών που βρίσκονται στην Αγία Κυριακή. Αυτό το θέμα τακτοποιήθηκε από την παρούσα κυβέρνηση, βγήκε το σχετικό ΦΕΚ και γνωρίζουμε ότι τα κτήρια αυτά μπορούν να διασωθούν. Είναι κτήρια που φέρουν μνήμη και πρέπει να διατηρηθούν. Το ΦΕΚ επιτρέπει στους ιδιοκτήτες τους να τα επισκευάσουν…Αν αυτό δεν γίνονταν τα κτήρια αυτά θα κατέρρεαν και θα καταστρέφονταν μια παραδοσιακή γειτονιά.»