Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Το 2023 η λειτουργία του πρώτου εργοστασίου εκχύλισης στέβιας στην Ελλάδα

Τα «θεμέλια» για την περαιτέρω ανάπτυξη του συνεταιρισμού «La Mia Stevia» ήρθε να βάλει η απόφαση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), που μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB) «άναψε το πράσινο φως» για τη μελέτη που αφορά την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου εκχύλισης στέβιας στην ευρύτερη περιοχή της Λαμίας. 

«Την τρέχουσα περίοδο έχει ξεκινήσει η κατάρτιση της μελέτης σκοπιμότητας, με τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να ξεκινήσουμε την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου εκχύλισης στέβιας σε Ελλάδα και Βαλκάνια και του δεύτερου στην Ευρώπη», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθύνων σύμβουλος του συνεταιρισμού, Χρήστος Σταμάτης.

Σύμβουλος ανάπτυξης του έργου, επιλέχθηκε η Deloitte Greece, εταιρεία με εμπειρία και τεχνογνωσία σε παρόμοια έργα, καθώς και άριστη κατανόηση του τομέα Τροφίμων & Ποτών αλλά και του αγροδιατροφικού τομέα στην Ελλάδα.

Η λειτουργία του εργοστασίου αναμένεται να ξεκινήσει έως το 2023 ενώ η πλήρης ολοκλήρωσή του έως και το 2025. Προβλέπεται ότι θα είναι πλήρως στελεχωμένο με τμήματα: Έρευνας και Ανάπτυξης, Παραγωγής, Ποιοτικού Ελέγχου, Οικονομικό & Εμπορικό Τμήμα και τμήμα Διοίκησης.

Αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα και τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας με τη δυναμική να ανακοινώνεται με την ολοκλήρωση της μελέτης σκοπιμότητας.

 

«Σημαντικό όφελος για τον συνεταιρισμό μας»

Με την αγορά της στέβιας να μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο η είσοδος «του νέου εργοστασίου στην ευρωπαϊκή αγορά, θα αυξηθεί η δυναμική παραγωγής ευρωπαϊκής στέβιας και αντίστοιχα η μείωση των εισαγωγών από την Κίνα», σημειώνει ο κ. Σταμάτης.

Πέραν της αύξησης της ευρωπαϊκής παραγωγής γλυκοζιτών στεβιόλης, η κατασκευή του εργοστασίου προβλέπεται να έχει και άμεσα οφέλη στον συνεταιρισμό σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του συνεταιρισμού.

«Υπολογίζουμε ότι η μείωση κόστους παραγωγής θα φτάσει στο 50% έως το 2030» ανέφερε και πρόσθεσε πως «το άμεσο όφελος για τους παραγωγούς μας είναι η αύξηση των κερδών τους κατά 20%. Μάλιστα, αυτό αποτελεί και δέσμευση του Συνεταιρισμού μας και περιγράφεται στο πλάνο βιωσιμότητας μας».

Παράλληλα, σημειώνει πως πέρα από τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην περιοχή, που θα έχει θετική επίδραση και στο κοινωνικό σύνολο, προβλέπεται ότι θα αυξηθεί και η καλλιέργεια στέβιας. Αυτό θα έχει περιβαλλοντικό όφελος καθώς η στέβια είναι ένα «φυτό το οποίο απαιτεί πολύ λιγότερους φυσικούς πόρους σε σχέση με άλλες γνωστές καλλιέργειες».

«Σε γενικές γραμμές, το εργοστάσιο εκχύλισης στέβιας θα βοηθήσει να αυξηθεί η δυναμική του Συνεταιρισμού μας τόσο σε επίπεδα παραγωγής και κερδοφορίας, συνδράμοντας και στην υλοποίηση του πλάνου βιωσιμότητας μας» τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Μελλοντικά πλάνα

Από τη δημιουργία του στα τέλη του 2011 οι υπεύθυνοι του συνεταιρισμού δεν «επαναπαύονται στις δάφνες» τους και σχεδιάζουν την επόμενη ημέρα.

«Στα άμεσα πλάνα του Συνεταιρισμού είναι η ίδρυση “farm spots” ανά την Ελλάδα σε περιοχές που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια» υπογραμμίζει ο κ. Σταμάτης. Κάτι που σημαίνει πως η αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας του Συνεταιρισμού, η είσοδος καλλιεργητών στο Συνεταιρισμό και η μεγιστοποίηση της παραγωγής πρώτης ύλης αποτελούν το αρχικό σταθμό για την υλοποίηση του γενικότερου μας πλάνου.

Πλάνο το οποίο πέρα από την κατασκευή του εργοστασίου εκχύλισης στέβια έχει ως στόχο την προσέλκυση και άλλων μετοχικών κεφαλαίων για την περαιτέρω ανάπτυξη, την αύξηση της δυναμικής στην Ευρωπαϊκή Αγορά, την εξωστρέφεια του συνεταιρισμού και τέλος, την προσήλωση στην υλοποίηση του πλάνου βιωσιμότητας μας “Sustainability For All” με χρονικό ορίζοντα το 2030».

 

Λίγα λόγια για το Συνεταιρισμό

Η ίδρυση του συνεταιρισμού πραγματοποιήθηκε στα τέλη του 2011, εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Ήταν και η περίοδος όπου και επετράπη αρχικά, η καλλιέργεια στέβιας στην Ευρώπη και μια ομάδα καπνοπαραγωγών από την ευρύτερη περιοχή της Λαμίας επιχείρησε προς την άγνωστη -τότε- καλλιέργεια.

Σήμερα ο «Stevia Hellas» αποτελείται από 55 οικογένειες, που είναι και μέλη του, απασχολεί μόνιμα επτά άτομα και κατά την περίοδο της συγκομιδής το εποχικό προσωπικό ξεπερνά τα δέκα άτομα.

Η παραγωγή ανέρχεται σε 100 τόνους φύλλων στέβιας, με 50-60 από αυτούς να εξάγονται κυρίως σε ευρωπαϊκά κράτη, όπως Γαλλία και Γερμανία, σε εταιρείες τσαγιού και αρωματικών φυτών μεταξύ άλλων.

Η έκταση που καλλιεργείται στην ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας ανέρχεται σε 500 στρέμματα, με τον τζίρο να ξεπερνά το μισό εκατομμύριο ευρώ.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα