Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Το 2ο ΕΠΑΛ Χανίων στη Σόφια της Βουλγαρίας

■ Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA2: “Residuos Eléctricos y Electrónicos y Calidad
del Aire” / “Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απόβλητα και ποιότητα του αέρα”

Στις 12 και 13 Νοεμβρίου 2019, οι εκπαιδευτικοί του 2ου ΕΠΑΛ Χανίων, Καρτάκη Μ., Ντουρουντάκη Μ. και Τρίκκα Μ. συμμετείχαν στην 1η Διακρατική Συνάντηση (1st TPM) του προγράμματος ERASMUS+ KA2 με τίτλο «Residuos Eléctricos y Electrónicos y Calidad del Aire» – «Ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απόβλητα και ποιότητα του αέρα» που πραγματοποιήθηκε στο Αμερικανικό Κολλέγιο της Σόφιας (American College of Sofia) στη Βουλγαρία.
Πρόκειται για ένα διετές πρόγραμμα ERASMUS+ KA2 στο οποίο συμμετέχουν τα σχολεία IES Punta del Verde από τη Σεβίλλη της Ισπανίας (συντονιστές) και το American College of Sofia της Βουλγαρίας, με στόχο την ευαισθητοποίηση μαθητών και καθηγητών σε θέματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ανακύκλωσης.
Στα πλαίσια της συνάντησης πραγματοποιήθηκε η πρώτη επαφή μεταξύ των εταίρων και διευθετήθηκαν θέματα που έχουν να κάνουν με τον καταμερισμό εργασιών και δράσεων έως την προσεχή συνάντηση το Φεβρουάριο του 2020 στη Σεβίλλη της Ισπανίας, όπου θα συμμετάσχουν και μαθητές των σχολείων.
Κατά τη διάρκεια της σύντομης αλλά εποικοδομητικής συνάντησης τέθηκαν οι βάσεις για την υλοποίηση ενός οράματος των μαθητών, οι οποίοι βαθιά ευαισθητοποιημένοι στο θέμα της περιβαλλοντικής ρύπανσης, θα προχωρήσουν στην κατασκευή μιας συσκευής μέτρησης αερίων ρύπων.
Η συσκευή θα εγκατασταθεί στα τρία σχολεία ώστε να συλλέγονται στοιχεία στα σχολεία των τριών πόλεων, τα οποία θα δημοσιεύονται σε πραγματικό χρόνο στο διαδίκτυο. Πρόκειται για μια καινοτόμο δράση, η οποία θα παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για την ποιότητα του αέρα και της ατμόσφαιρας.
Παράλληλα, στο πλαίσιο του προγράμματος, θα γίνουν δράσεις για την ανακύκλωση των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ). Οι μαθητές αρχικά θα ενημερωθούν για τους επίσημους πίνακες ταξινόμησης των ανακυκλώσιμων και μη συσκευών και στη συνέχεια για τον ρόλο των αρμόδιων εθνικών φορέων- οργανισμών στον τομέα αυτό.
Κατά τη διάρκεια των 2 αυτών ημερών οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους εντυπωσιακούς χώρους του American College of Sofia, το οποίο είναι ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα με μακρά ιστορία και άφθονους πόρους για μία υψηλού επιπέδου εκπαίδευση.
Πέρα από τη συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου συνομίλησαν με
μαθητές από το σχολείο της Βουλγαρίας, οι οποίοι με πολύ ενθουσιασμό περιέγραψαν τι σημαίνει για αυτούς η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και τι περιμένουν από την ολοκλήρωσή του.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη της ομάδας στο Ινστιτούτο Θερβάντες (Instituto Cervantes) της Σόφιας. Η διευθύντρια του ινστιτούτο πρότεινε μια σειρά δράσεων για τη διάχυση των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν στο τέλος του προγράμματος.
Η επίσκεψη στη Σόφια ήταν δύο μέρες ευχάριστης και εποικοδομητικής εργασίας, που έθεσε στέρεες βάσεις για την επίτευξη των στόχων: την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση σε περιβαλλοντικά ζητήματα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα