Το σχολείο μας είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει ξανά στην Ευρώπη, αυτή τη φορά στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus KA2.
Το διάστημα 5-11 Νοεμβρίου 2017 η ομάδα μας βρέθηκε στο Móstoles, λίγο έξω από τη Μαδρίτη, για την πρώτη συνάντηση του προγράμματος Augmented Reality for you (Επαυξημένη πραγματικότητα για εσάς), στο οποίο συμπράττουν τέσσερα σχολεία, από Ισπανία (Móstoles), Γερμανία (Baiersbronn), Ιταλία (Guardiagrele) και Ελλάδα (Χανιά). Την ελληνική ομάδα αποτελούσαν η συντονίστρια του προγράμματος κ. Νίκη Σπάρταλη, οι συνοδοί κ. Νατάσα Ξερογιαννάκη και κ. Σμαράγδη Γαλημιτάκη και οκτώ μαθητές της Γ΄τάξης.
Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία ψηφιακών διαδρομών ιστορικής, πολιτιστικής, περιβαλλοντικής και γαστρονομικής σημασίας με την τεχνολογία Augmented Reality (ΑR)**. Κάθε σχολείο θα δημιουργήσει τέσσερις διαδρομές, μία της περιοχής του και τρεις των άλλων σχολείων με υλικό που θα του διατεθεί. Στη συνέχεια θα φτιαχτούν ΄΄ταμπέλες΄΄ που θα τοποθετούν στα σημεία ενδιαφέροντος έτσι ώστε όποιος διαθέτει την εφαρμογή να μπορεί να διαβάσει τις σχετικές πληροφορίες.
Στην Ισπανία, κατά την πενθήμερη μαθητεία μας στο Instituto Juan Gris, οι συντονιστές των τεσσάρων χωρών ασχολήθηκαν με σημαντικά οργανωτικά θέματα: επεξεργάστηκαν στις λεπτομέρειές του το συμφωνητικό της συνεργασίας, προγραμμάτισαν τις επόμενες συναντήσεις, καθόρισαν στρατηγικές και τρόπους επικοινωνίας, αναζήτησαν τρόπους διάχυσης και αλληλεπίδρασης. Επίσης έγινε αξιολόγηση της ισπανικής διοργάνωσης και αποτίμηση της πρώτης συνάντησης καθώς και σχεδιασμός της αμέσως επόμενης τον προσεχή Μάιο.
Από τη μεριά τους οι μαθητές και μαθήτριες κάθε σχολείου εργάστηκαν σε δύο ομάδες κάτω από την επίβλεψη των συνοδών καθηγητών, με στόχο αρχικά την εξοικείωσή τους με την κάμερα 360ο για τη λήψη σφαιρικών εικόνων και βίντεο και στη συνέχεια την προσάρτηση πληροφοριών σε αυτά. Σχηματίστηκαν έτσι υποομάδες εργασίας, με μαθητές από όλες τις χώρες σε καθεμία, για ανταλλαγή φωτογραφιών και πληροφοριών και καθορίστηκαν οι μεταξύ τους τρόποι επικοινωνίας. Ακολούθησε πειραματική δημιουργία διαδρομών. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι παρουσιάσεις σχετικά με την επαυξημένη και την ψηφιακή πραγματικότητα έγιναν από εφήβους Ισπανούς που με την εποπτεία των καθηγητών τους είχαν δουλέψει με ζήλο για την πληρέστερη κατάρτισή μας. Τέλος δεν έλειψαν ενημέρωση για την ισπανική γλώσσα και κουλτούρα αλλά και αθλητικές δραστηριότητες.
Εκτός, ωστόσο, από σεμινάρια-εργαστήρια, η εκπαιδευτική μας επίσκεψη στην Ιβηρική δε θα μπορούσε να μην περιλαμβάνει ξενάγηση στην ισπανική πρωτεύουσα και μάλιστα ολοήμερη. Πράγματι την Τετάρτη 8/11 όλοι οι συμμετέχοντες του προγράμματος, με ξεναγό τον Alejandro, καθηγητή Ιστορίας και Γεωγραφίας, περπατήσαμε το ιστορικό κέντρο της Μαδρίτης: από τo Palacio Real και τις περίφημες πλατείες Plaza España, Mayor και Puerta del Sol έως το Palacio de Correos (πρώην Κεντρικό Ταχυδρομείο και νυν Δημαρχείο) με ενδιάμεσες στάσεις στο Congreso de los Diputados (Κοινοβούλιο) και το εμβληματικό Μουσείο Prado. Τη δε Πέμπτη 9/11 επισκεφτήκαμε στα περίχωρα της Μαδρίτης το El Escorial, ένα εντυπωσιακό μοναστήρι-κοιμητήριο για πολλούς ισπανούς βασιλείς. Το φωτογραφικό χρονικό της παραμονής μας στην Ισπανία έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του προγράμματος https://sites.google.com/site/ ar4you4/home (ΑR4YOU GREECE).
Επειδή όμως για τον επισκέπτη Μαδρίτη, εκτός από νόστιμα τάπας και φθηνά ψώνια, σημαίνει κυρίως τέχνη, η ελληνική ομάδα, το τελευταίο απόγευμα της εκεί παραμονής μας και με μεγάλη πίεση χρόνου, επιστρέψαμε στο αχανές Prado, όπου πρωτίστως αναζητήσαμε τους πίνακες του δικού μας Δομήνικου Θεοτοκόπουλου και επιλεκτικά περιηγηθήκαμε σε αίθουσες με έργα των πλέον γνωστών Ισπανών ζωγράφων Velásquez και Goya. Ευχάριστη έκπληξη κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής η επιθυμία των παιδιών να δουν τη Guernica του Picasso στο γειτονικό-ευτυχώς- Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Reina Sofia!
Την εμπειρία που έζησαν στην Ισπανία αποτιμούν με πολύ συναίσθημα και ανεπιτήδευτο λόγο οι οκτώ μαθητές που μετακινήθηκαν. ‘’Στην αρχή είναι πολύ άβολα. Άγχος. Όλα καινούρια. Όμως μετά γνωριμίες, φιλίες, αστεία, βλακείες… Στο μάθημα έμαθα να δουλεύω με άτομα που δε γνώριζα καθόλου.’’ (Αργυρώ Μπονατάκη). ‘’Στο πρόγραμμα ήρθα σε επαφή με ανθρώπους που μου ήταν ξένοι. Αποδείχτηκε όμως ότι αυτοί οι ξένοι είναι φιλόξενοι, χαμογελαστοί, ευδιάθετοι και πολύ τρελοί όπως και οι Έλληνες. Αυτό που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν η οικογένεια που μου άνοιξε την αγκαλιά και το σπίτι της και με πρόσεχε όσο ήμουν στην Ισπανία.’’ (Κατερίνα Εξάρχου). ‘’Δημιούργησα πολλές εφαρμογές στο κινητό μου για να συνεργάζομαι με τα παιδιά της ομάδας μου και να μιλάω μαζί τους. Έμαθα ακόμη να χειρίζομαι την κάμερα 360ο και να δημιουργώ μία δική μου διαδρομή με φωτογραφίες της κάμερας… Η οικογένεια πάλι με δέχτηκε με χαμόγελο και χαρά αλλά και πολύ φαγητό.’’ (Χάρης Βιτσιλάκης). ‘’Αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση στις 5 μέρες στην Ισπανία ήταν οι άνθρωποι που μας δίδαξαν όσα έπρεπε να μάθουμε. Οι παρουσιάσεις δε γίνονταν από καθηγητές αλλά από μαθητές! Ταλαντούχα παιδιά που μελέτησαν πολύ και δούλεψαν σκληρά μας βοήθησαν να κατανοήσουμε την επαυξημένη τεχνολογία. Έτσι καταφέραμε να μάθουμε πολλά, ενώ στην αρχή δε γνωρίζαμε καν τι σήμαιναν οι λέξεις.’’(Φρόσω Στριλάκου). ‘’Στην Ισπανία έκανα καινούριους φίλους. Όλα τα παιδιά ήταν εξαιρετικά, είχαν άψογη συμπεριφορά και μας έκαναν να αισθανόμαστε σαν να τους ξέρουμε πολύ καιρό. Στο σχολείο όλες οι ώρες είχαν ενδιαφέρον. Η βόλτα πάλι το βράδυ είχε πολλή πλάκα, περνούσαμε φανταστικά.’’ (Μάνος Γναφάκης). ‘’Το Μόστολες είναι μία υπέροχη πόλη διαφορετική από τη δικιά μας. Μεγάλη εντύπωση μου έκανε η καλή οργάνωση (σωστά παρκαρισμένα αυτοκίνητα, ομοιόμορφες πολυκατοικίες, μεγάλα πεζοδρόμια, μετρό και συχνό λεωφορείο). Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο ήταν ο σεβασμός των οδηγών απέναντι στους πεζούς στις διαβάσεις!΄΄(Μιχάλης Λυβιάκης). ‘’Μετά το σχολείο τα παιδιά μάς πήγαιναν βόλτα σε μέρη που σύχναζαν. Κάθε βόλτα ήταν ξεχωριστή. Γελάσαμε, παίξαμε, κουβεντιάσαμε, μάθαμε καινούριες λέξεις και όλα αυτά στην αγγλική γλώσσα… Εκείνες τις μέρες μπήκαμε στις ζωές αυτών των παιδιών, μπήκαμε στα σπίτια τους, είδαμε μια διαφορετική κουλτούρα και γενικά ζήσαμε ένα διαφορετικό τρόπο ζωής από τον δικό μας.’’ (Υβόννη Γεωργίου). Και η Αναστασία Μανούσου καταλήγει ΄΄Είμαστε ευγνώμονες που μας δόθηκε η ευκαιρία να ταξιδέψουμε σε μια τόσο όμορφη χώρα και ευχόμαστε πολλά ακόμη παιδιά να ζήσουν τις φανταστικές στιγμές που εμείς ζήσαμε’’.
Συνοψίζοντας, η πρώτη επιτυχής συνάντηση στην Ισπανία της τετραμελούς ομάδας Augmented Reality for you, σύμφωνα με τους συντονιστές του προγράμματος, δεν αποτέλεσε παρά την ευοίωνη αρχή μιας διετούς φιλικής συνεργασίας για δημιουργία και ανταλλαγή ψηφιακών διαδρομών αλλά και για γνωριμία άλλων ανθρώπων, τόπων και κουλτούρων σε μία Ευρώπη που διαρκώς εξελίσσεται. Εμείς πάλι ευχόμαστε ΄΄να είναι μακρύς ο δρόμος΄΄, γεμάτος αναζήτηση και χαρούμενες στιγμές και ως διοργανωτές της δεύτερης συνάντησης προσδοκούμε τον Μάιο για να καλωσορίσουμε τους ευρωπαίους μαθητές και καθηγητές του Erasmus και να ανταποδώσουμε την ισπανική φιλοξενία.
*Η Σμαράγδη Γαλημιτάκη είναι φιλόλογος
**Η τεχνολογία Augmented Reality (ΑR) ή αλλιώς επαυξημένη ή ενισχυμένη πραγματικότητα είναι μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα κινητά τηλέφωνα. Πρόκειται για εφαρμογή που επιτρέπει την ζωντανή προβολή ενός φυσικού περιβάλλοντος, του οποίου όμως η πραγματικότητα είναι επαυξημένη με την προβολή πληροφοριών αλλά και εικονικών προσώπων ή χώρων σχεδιασμένων μέσα σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Παρέχονται έτσι πληροφορίες που περιλαμβάνουν κείμενα, ήχους και video και αφορούν στη γεωγραφική θέση που βρίσκεται ο χρήστης και στοχεύει η κάμερα του. Οι προβολές δεδομένων είναι δυνατές είτε από τις οθόνες κινητών είτε από ειδικά γυαλιά προβολής AR.