Στα πλαίσια ενός προγράμματος ανταλλαγής μαθητών μέσω e-Τwinning και του μαθήματος των Γερμανικών που διεξάγεται στο Λύκειο μας, από τις 28.11.2018 έως και τις 04.12.2018 πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ανταλλαγή μαθητών με το Rolf-Benz Schule Nagold της Γερμανίας.
Βέβαια κάτι τέτοιο δε θα γινόταν ποτέ πραγματικότητα χωρίς την πρωτοβουλία του καθηγητή Γερμανικής φιλολογίας που διδάσκει στο σχολείο μας, κύριου Μιχελάκη Χρήστου,αλλά και την ανάλογη ανταπόκριση και προθυμία από την πλευρά της αντιπεριφέρειας Χανίων και συγκεκριμένα από τον κ. Διαμαντάκη Αναστάσιο, ο οποίος και την προώθησε μέσω των συνεργατών του Αντιπεριφεριάρχη μας κ. Βουλγαράκη στην συνεργαζόμενη με τα Χανιά περιφέρεια του CALW Βάδης Βυρτεμβέργης. Ο υπεύθυνος ευρωπαϊκών προγραμμάτων κ. Hausmann και η υπεύθυνη εκπαίδευσης της περιφέρειας κ. Knecht ήταν αυτοί που υιοθέτησαν αυτές τις σκέψεις- επιθυμίες και την έκαναν πραγματικότητα. Ταυτόχρονα δε θα πρέπει να ξεχνάμε την ιδιαίτερα σημαντική υποστήριξη και σωστή οργάνωση από την πλευρά των διευθυντών των 2 σχολείων κ. Maier και κ. Μοσχοχωρίτου, αλλά και των υπευθύνων καθηγητριών κ. Agourida και κ. Uhlig!
Το Nagold είναι μία κωμόπολη απαράμιλλης ομορφιάς της περιφέρειας τoυ Calw,που διαθέτει μια γραφική και πανέμορφη παλιά πόλη. Βρίσκεται στην περιοχή του Μέλανα Δρυμού, κοντά στην Στουτγάρδη, ενώ ο πληθυσμός της ανέρχεται περίπου στους 22.000 κατοίκους. Το σχολικό συγκρότημα που επισκεφτήκαμε έχει περίπου 1500 Μαθητές και περιλαμβάνει 40 περίπου επαγγελματικούς κλάδους, αλλά προσφέρει και κλάδους ειδικά προσαρμοσμένους για εκείνους που επιθυμούν να σπουδάσουν ακολουθώντας την γενική παιδεία.
Το πρόγραμμα της εκδρομής περιλάμβανε καθημερινό μάθημα στο σχολείο, επισκέψεις σε μουσεία, δάση, χριστουγεννιάτικες αγορές της ευρύτερης περιοχής με απώτερο στόχο να έρθουμε σε επαφή με το γερμανικό σύστημα εκπαίδευσης, την γλώσσα, την κουλτούρα τα ήθη, τα έθιμα, καθώς και τον τρόπο ζωής του συγκεκριμένου λαού!
Ήταν ένα ταξίδι μέσα από το οποίο αποκομίσαμε εμπειρίες ζωής, που συνέβαλαν στο να αποβάλουμε τις όποιες φοβίες και τις προκαταλήψεις μας για ένα ξένο λαό, που πολλές φορές αποτελεί αντικείμενο αρνητικής κριτικής στη χώρα μας, για μία διαφορετική κουλτούρα και γλώσσα. Μέσα, μάλιστα, από αυτή την αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο λαών, γνωρίσαμε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής , μία διαφορετική καθημερινότητα, μία αλλιώτικη στάση απέναντι στην μάθηση, τους καθηγητές, τα προβλήματα και γενικότερα τη ζωή, με αποτέλεσμα να διευρύνουμε τους ορίζοντες μας πέρα από τα σύνορα του δικού μας μικρόκοσμου, που λέγεται Ελλάδα, παίρνοντας μία γεύση από τον υπόλοιπο κόσμο.
Κατά τη διάρκεια της παραμονής μας, είδαμε ένα σχολείο που φαντάζει εκτός ελληνικής πραγματικότητας ως προς τις παροχές, αλλά όχι όσον αφορά το μαθησιακό-γνωστικό επίπεδο, το οποίο θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ίσως και υποδεέστερο από τα ελληνικά πρότυπα. Για αυτό το μικρό χρονικό διάστημα ξεφύγαμε από τη «στενοχωρία», την έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών και τις απαρχαιωμένες μεθόδους διδασκαλίας της Ελλάδας, που αντικαταστάθηκαν από τεράστιες αυλές, πλήθος υποδομών και σύγχρονες μεθόδους διδασκαλίας που διεγείρουν το ενδιαφέρον του μαθητή , καθηγητές που δεν χρειάζεται να φωνάζουν, μαθητές ήρεμους που παρουσιάζουν τις εργασίες τους με σεβασμό και καταρτίζονται επαγγελματικά τόσο σε θεωρία όσο και πράξη και που η καθημερινότητά τους δεν περιστρέφεται μόνο γύρω από τη μάθηση. Βέβαια όταν πληροφορηθήκαμε ότι η περιφέρεια χρηματοδοτεί κάθε χρόνο το συγκεκριμένο σχολείο με περίπου 500.000 ευρώ, από την οικονομική επιχορήγηση λόγω της εισχώρησης ακόμα και σε υπερβολικό ίσως βαθμό της βιομηχανίας και εταιρειών στο σχολείο τότε συνειδητοποιήσαμε σε τι οφείλεται η χαώδης διάφορά με τα ελληνικά δεδομένα. Η χρηματοδότηση αυτή δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να εκπαιδευτούν πάνω σε τελευταίας τεχνολογίας μέσα, ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι για την αγορά εργασίας, η οποία στις μέρες μας γίνεται όλο και πιο ανταγωνιστική. Αυτός ίσως να ήταν και ο λόγος που σέβονταν τόσο πολύ το σχολείο τους!
Ταυτόχρονα μιας και φιλοξενούμασταν σε σπίτια Γερμανών μαθητών και όχι σε ξενοδοχεία, δε θα μπορούσαμε να μη γευτούμε και τη γερμανική κουζίνα, η οποία ξεπέρασε τις προσδοκίες μας, χωρίς όμως να φτάνει ούτε την αγνότητα των τοπικών προϊόντων ούτε και τη γεύση της ελληνικής κουζίνας.
Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, ήταν ιδιαίτερα καλές, αν και η επιθυμία μας να αντικρύσουμε ένα χιονισμένο τοπίο, πράγμα που σπανίζει στα Χανιά, τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, πως παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες οι θερμοκρασίες στους εσωτερικούς χώρους ήταν εξαιρετικά καλές.
Την τελευταία μέρα της εκδρομής, μας υποδέχτηκαν με χαρά στο κτήριο της περιφέρειας του Calw η κ.Knecht και o κ.Hausmann , ο οποίος μας ενημέρωσε για την συνεργασία τους με τα Χανιά, απάντησε σε όλα μας τα ερωτήματα καθώς και μας υποσχέθηκε ότι θα μας επισκεφτεί πολύ σύντομα, διότι λατρεύει τα Χανιά. Επίσης, μέσα από την συγκεκριμένη μας συνάντηση, κατανοήσαμε τη διοικητική οργάνωση της Γερμανίας. Την ίδια στιγμή, αυτό που μας προκάλεσε εντύπωση, ήταν η φράση του, ότι στην περιοχή του Calw παρατηρείται μόνο 3% ανεργία νέων, κάτι το οποίο δείχνει την σταθερή και ισχυρή οικονομία της Γερμανίας καθώς και την μεγάλη βαρύτητα που δίνεται στην επαγγελματική αποκατάσταση των νέων.
Αυτό που ξεχωρίσαμε, όμως, ήταν οι δύο επισκέψεις μας στη Στουττγκάρδη, με τις οποίες είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε αυτή την πανέμορφη πόλη σε διάφορες και διαφορετικές στιγμές της ημέρας. Η Στουττγκάρδη είναι χτισμένη σε μια εύφορη κοιλάδα και περιβάλλεται από δάση και αμπελώνες. Βρίσκεται κοντά στο Μέλανα Δρυμό, στο οροπέδιο της Σουαβίας (Schwaben) και στον ποταμό Νέκαρ (Neckar). Έπειτα από την επίσκεψη μας στο υπερσύγχρονο και με αχανές εύρος πληροφοριών γύρω από τον κόσμο της αυτοκινητοβιομηχανίας μουσείο της Mercedes-Benz είχαμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε και να περιπλανηθούμε σε χριστουγεννιάτικες αγορές και γενικότερα πεζόδρομους με ποικίλα πολιτιστικά δρώμενα, γραφικά της σοκάκια, πολιτισμικά της κέντρα, αλλά και διάφορα πολυκαταστήματα της! Επιπλέον, μαγική ήταν και επίσκεψή μας στο Μέλανα Δρυμό, γνωστός και ως Black Forest ή Schwarzwald, τον οποίο θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως τοπίο μοναδικής ομορφιάς, που καθένας οφείλει να επισκεφθεί μια φορά στη ζωή του. Όμως δε θα πρέπει να ξεχνάμε και άλλες πρωτότυπες και ιδιαίτερες επισκέψεις μας, όπως η επίσκεψη στο εργοστάσιο σοκολάτας της Ritter Sport,όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να γίνουμε μικροί σοκολατοποιοί και να μάθουμε κάποια ενδιαφέροντα και παράλληλα άγνωστα έως τότε σε εμάς πράγματα γύρω από τον κόσμο της σοκολάτας!
Also, alles war wunderbar (όλα ήταν υπέροχα) που λέγανε κι οι Γερμανοί φίλοι μας. Η φιλοξενία τους ήταν υποδειγματική και η χαρά και των δύο πλευρών ήταν μεγάλη όταν μας ανακοινώθηκε πως θα ξανασυναντηθούμε στα Χανιά αυτή την φορά! Ελπίζουμε πως η φιλοξενία μας θα είναι αντίστοιχη της φημισμένης φιλοξενίας των αρχαίων Ελλήνων και θα είναι αντάξια του ονόματος της Ελλάδας, ως χώρα του Ξένιου Δία.
Εκπρόσωποι των μαθητών της ανταλλαγής:
Ντουντουνάκης Γιώργος και Γιάννης