Το σχολείο μας κατά την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου είχε τη χαρά να υποδεχτεί και να φιλοξενήσει στα Χανιά τους εταίρους του στα πλαίσια της 3ης κινητικότητας προγράμματος Erasmus+ με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά ως θεμέλιο προόδου.
Τη Δευτέρα, 21/2/22, καλωσορίσαμε 32 μαθητές και 10 καθηγητές από την Κρακοβία της Πολωνίας, το Tradate της Ιταλίας, την Alcantara της Ισπανίας και την Κων/πολη στο σχολείο μας. Μετά από μια σύντομη παρουσίαση για τον μύθο της Ευρώπης και την ιστορία της Κρήτης, οι μαθητές από κάθε χώρα παρουσίασαν τις εργασίες τους με θέμα τη “λαϊκή πολιτιστική κληρονομιά”. Στη συνέχεια, έπαιξαν διαδραστικά παιχνίδια για να έρθουν σε επαφή με την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό. Μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν επίσης σε ένα εργαστήριο (χρήση ενός παραδοσιακού κρητικού προϊόντος, του ελαιολάδου, στο εργαστήριο Χημείας του σχολείου για την παρασκευή σαπουνιού) και απόλαυσαν ελληνικούς χορούς από Έλληνες μαθητές. Στο τέλος δοκιμάσαμε όλοι παραδοσιακά σπιτικά κρητικά πιάτα, τυπικά της τοπικής κουζίνας και χορέψαμε.
Την Τρίτη, 22/2/22, κάναμε ένα ιστορικό περίπατο στην πόλη των Χανίων: οι καθηγητές ξεναγηθήκαμε από τον καλό συνάδελφο, θεολόγο κ.Χρ. Φραδέλλο στα πιο διάσημα αξιοθέατα και ανακαινισμένα κτίρια πολιτιστικής κληρονομιάς στο ενετικό λιμάνι και στο κέντρο της πόλης. Την ξενάγηση των μαθητών ανέλαβαν Έλληνες μαθητές σε μικτές ομάδες. Κάθε ομάδα είχε την αποστολή να βγάλει μια φωτογραφία μπροστά από ένα αξιοθέατο / μνημείο της επιλογής της και να το σχεδιάσει.
Μετά από ένα μικρό διάλειμμα, μας υποδέχτηκαν στο Δημαρχείο όπου και συνομιλήσαμε με την αντιδήμαρχο κοινωνικής πολιτικής για τη σημασία των προγραμμάτων Erasmus+ και την εμπειρία των μαθητών. Έπειτα απολαύσαμε μεσημεριανό σε ένα τοπικό εστιατόριο.
Την Τετάρτη ,23/2/22, επισκεφθήκαμε την πόλη του Ηρακλείου, για να ανακαλύψουμε τις ρίζες του ευρωπαϊκού πολιτισμού στην Κνωσσό, να ξεναγηθούμε στα μνημεία της Ενετοκρατίας και να γνωρίσουμε μια σύγχρονη πόλη που συνδυάζει παράδοση και νεωτερικότητα.
Την Πέμπτη ,24/2/22, επισκεφθήκαμε το μοναστήρι της Αγίας Τριάδας των Τζαγκαρόλων, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και όμορφα μοναστήρια της Κρήτης, όπου μας ξενάγησε ένας μοναχός. Κάναμε μια μικρή στάση στο λόφο του Προφήτη Ηλία, για να απολαύσουμε την υπέροχη θέα στα Χανιά, και να επισκεφτούμε τους τάφους των Βενιζέλων.
Στη συνέχεια, είχαμε μια ενδιαφέρουσα διαδραστική αγγλόφωνη ξενάγηση στο Μουσείο Τυπογραφίας από την υπεύθυνη του Μουσείου, κα Έλια Κουμή, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν την ιστορία της τυπογραφίας και να συζητήσουν τις αλλαγές που έχει προκαλέσει η ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας στον τρόπο που επικοινωνούμε, ενημερωνόμαστε και χρησιμοποιούμε το γραπτό λόγο. Μοιράστηκαν μάλιστα αναμνηστικά δώρα στο κάθε σχολείο από το Μουσείο.
Η εκδρομή μας ολοκληρώθηκε με παραδοσιακό γεύμα σε τοπική ταβέρνα στους Αρμένους Αποκορώνου.
Την Παρασκευή ,25/2/22, τελευταία μέρα της ελληνικής κινητικότητας, οι μαθητές συμμετείχαν σε εκπαιδευτική εκδρομή σε ένα κρητικό ορεινό χωριό, τη Δρακώνα, και συμμετείχαν σε δραστηριότητες με θέμα τη «λαϊκή κληρονομιά και παράδοση», που οργανώθηκαν από τον κ.Στέλιο Τριλυράκη στο γαστρονομικό κέντρο «Ντουνιάς»: άρμεξαν πρόβατα, μάζεψαν λαχανικά και τάισαν τα ζώα . Έφτιαξαν παραδοσιακές συνταγές ακολουθώντας τις οδηγίες μίας σεφ, έψησαν τα δικά τους καρβέλια ψωμί και έμαθαν τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής τυριού από ντόπιο τυροκόμο. Ένας κεραμίστας τους έδειξε την τέχνη της αγγειοπλαστικής και έφτιαξαν τα δικά τους κεραμικά.
Αφού γευτήκαμε παραδοσιακές συνταγές της κρητικής κουζίνας, είχαμε το κλείσιμο της 3ης συνάντησης των εταίρων,απονεμήθηκαν πιστοποιητικά συμμετοχής και αναμνηστικά δωράκια. Τέλος,οι μαθητές έκαναν ένα μικρό αποχαιρετιστήριο πάρτι στο σχολείο το βράδυ.
Η εμπειρία αποδείχτηκε για άλλη μια φορά συναρπαστική! Η δημιουργικότητα, η ομαδικότητα, η συνέπεια, η διάθεση φιλοξενίας, η ευγένεια των μαθητών μας ήταν αξιέπαινες! Και ασφαλώς καταφέραμε να προσφέρουμε στους φιλοξενούμενούς μας όμορφες αναμνήσεις αλλά και γνώσεις για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας χάρη στη συντονισμένη προσπάθεια όλης της παιδαγωγικής ομάδας του Erasmus+του σχολείου μας και την αμέριστη συμπαράσταση του διευθυντή μας κ. Μ. Παπαγρηγοράκη.
Η συντονίστρια του προγράμματος,
Ζέτα Γιαμπαζολιά